Cyfryzacja usług medycznych

Urządzenia mobilne, dedykowane aplikacje mobilne, telekonsultacje czy narzędzia typu data mining w służbie zdrowia brzmią jak odległa przyszłość? Nic bardziej mylnego! Telemedycyna staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem. Czy okaże się rewolucją w funkcjonowaniu systemu ochrony zdrowia?

Dynamiczny rozwój nowych technologii i zmieniające się oczekiwania pacjentów coraz bardziej wymagają od dostawców usług medycznych zmiany oferty. Dlatego centra medyczne Medicover już od kilku lat z powodzeniem wdrażają nowe rozwiązania w zakresie telemedycyny. Obecnie ponad 40 proc. wizyt jest umawianych online. A 61 proc. pacjentów Medicover jest użytkownikami naszej platformy online. Co trzecia porada medyczna odbywa się przez telefon lub internet, a ponad 93 proc. pacjentów deklaruje swoje zadowolenie z konsultacji drogą online.
Dziś pacjenci Medicover mogą konsultować się w sieci z internistą, pediatrą oraz lekarzem rodzinnym za pośrednictwem dostępnego na stronie czatu lub poprzez wideokonferencję. Znaczącym usprawnieniem są także recepty online, dzięki którym pacjent ma możliwość zrealizowania recepty na leki stale przyjmowane, bez konieczności zapisywania się do lekarza. To samo dotyczy możliwości omówienia wyników badań za pośrednictwem internetu.
Dodatkowo z myślą o osobach, które nie korzystają z internetu, Medicover wprowadził usługę telefonicznych porad medycznych. Celem tych działań jest usprawnienie świadczeń oraz zwiększenie komfortu pacjentów.

Rozwiązania telemedyczne w istotny sposób przyczyniają się do zwiększenia jakości opieki medycznej, dlatego stały się istotnym kryterium przy wyborze oferty. Pacjenci umawiają się, by dopytać o dawkowanie leku, wyniki badań, czy upewnić się co do szczegółów zaleceń otrzymanych na wizycie u specjalisty. Wiele pytań i wątpliwości mają także kobiety w ciąży i młode matki, którym szczególnie trudno jest często odwiedzać placówki medyczne, więc dla nich kontakt zdalny z lekarzem lub położną jest bardzo wygodny

mówi dr n. med. Piotr Soszyński, dyrektor ds. medycznych, członek zarządu Medicover w Polsce.

Wywiad online to także lepsze przygotowanie lekarza, jak i pacjenta do wizyty w gabinecie – lekarz ma możliwość analizy dostępnej w postaci cyfrowej karty zdrowia, a pacjent udaje się na wizytę z kompletem badań

dodaje.

Od grudnia Medicover udostępnia także nową bezpłatną aplikacje mobilną z wieloma funkcjonalnościami. Aplikacja jest dostępna na systemy Android, iOS i Windows.

Medicover jest pionierem na rynku usług telemedycznych. Nasz pacjent, niezależnie od tego, gdzie jest może skontaktować się z lekarzem pisząc do niego wiadomość, rozmawiając z nim poprzez czat, czy też korzystając z wideokonsultacji. Nasi pacjenci w  nowej aplikacji będą mogli nie tylko umówić i odwołać wizytę, ale również napisać do swojego lekarza prowadzącego, podejrzeć wyniki badań, zamówić receptę czy też napisać do nas i zgłosić wszelkie swoje opinie i sugestie

komentuje Sonia Kondratowicz, dyrektor ds. obsługi klienta Medicover.

Obecnie Medicover udostępnia porady telemedyczne poprzez czat, wideo i telefon przez 7 dni w tygodniu także poza godzinami pracy Centrów Medicover i w dni świąteczne. Przez ponad cztery lata udzielono już ponad 300 tysięcy porad.
Jako odpowiedzialna firma - Medicover priorytetowo także dba o bezpieczeństwo danych swoich pacjentów. Potwierdza to certyfikat bezpieczeństwa informacji zgodny z międzynarodową normą ISO 27001.

APLIKACJA MOBILNA.jpg

app_719_480.jpg

app_768_384.jpg

app_860_230.jpg

app_684_317.jpg

app_1000_458.jpg

2016_12_06_cyfryzacja_uslug_medycznych_czyli_pacjent_w_swiecie_online_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

app_202_135.jpg

Iwona Pokwicka nowym Wiceprezesem Zarządu Medicover Polska oraz Dyrektorem Pionu Operacyjnego i Medycznego

W styczniu bieżącego roku Iwona Pokwicka została powołana na Wiceprezesa Medicover sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora Pionu Operacyjnego i Medycznego. Odpowiadać będzie za funkcjonowanie placówek Medicover Polska na terenie całego kraju.
Lider opieki ortopedycznej Rehasport w Szpitalu Medicover

Profesjonalna pomoc medyczna z powodu urazów, wypadków czy kontuzji, kompleksowe leczenie oraz rehabilitacja pod okiem wybitnych specjalistów, dbających na co dzień o sprawność największych gwiazd sportu – dostępna dla pacjentów w warszawskim Szpitalu Medicover na Wilanowie. Klinika Rehasport, dostępna w Medicover, jest jedynym z czterech wiodących ośrodków w Polsce, specjalizujących się w ortopedii, rehabilitacji i medycynie sportowej. O jej profesjonalizmie i wysokiej jakości świadczą międzynarodowe wyróżnienia oraz zaufanie wielu wybitnych sportowców.
E-zdrowie to znacznie więcej niż recepta przez internet

Od samoopieki wspomaganej cyfrowo, poprzez wirtualną wizytę lekarską aż po zdalne badanie. Możliwości, jakie daje e-zdrowie są ogromne. Zdaniem ekspertów internet i telemedycyna mogą być stosowane na każdym etapie leczenia - technologia nie stanowi dzisiaj bariery. Jak jednak rozwijać potencjał rozwiązań zdalnych, by były one skuteczne, użyteczne i bezpieczne dla pacjenta? Co dla dostawców usług medycznych jest dziś priorytetem? Jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższych latach?
Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.

Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.