Cyfryzacja usług medycznych

Urządzenia mobilne, dedykowane aplikacje mobilne, telekonsultacje czy narzędzia typu data mining w służbie zdrowia brzmią jak odległa przyszłość? Nic bardziej mylnego! Telemedycyna staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem. Czy okaże się rewolucją w funkcjonowaniu systemu ochrony zdrowia?

Dynamiczny rozwój nowych technologii i zmieniające się oczekiwania pacjentów coraz bardziej wymagają od dostawców usług medycznych zmiany oferty. Dlatego centra medyczne Medicover już od kilku lat z powodzeniem wdrażają nowe rozwiązania w zakresie telemedycyny. Obecnie ponad 40 proc. wizyt jest umawianych online. A 61 proc. pacjentów Medicover jest użytkownikami naszej platformy online. Co trzecia porada medyczna odbywa się przez telefon lub internet, a ponad 93 proc. pacjentów deklaruje swoje zadowolenie z konsultacji drogą online.
Dziś pacjenci Medicover mogą konsultować się w sieci z internistą, pediatrą oraz lekarzem rodzinnym za pośrednictwem dostępnego na stronie czatu lub poprzez wideokonferencję. Znaczącym usprawnieniem są także recepty online, dzięki którym pacjent ma możliwość zrealizowania recepty na leki stale przyjmowane, bez konieczności zapisywania się do lekarza. To samo dotyczy możliwości omówienia wyników badań za pośrednictwem internetu.
Dodatkowo z myślą o osobach, które nie korzystają z internetu, Medicover wprowadził usługę telefonicznych porad medycznych. Celem tych działań jest usprawnienie świadczeń oraz zwiększenie komfortu pacjentów.

Rozwiązania telemedyczne w istotny sposób przyczyniają się do zwiększenia jakości opieki medycznej, dlatego stały się istotnym kryterium przy wyborze oferty. Pacjenci umawiają się, by dopytać o dawkowanie leku, wyniki badań, czy upewnić się co do szczegółów zaleceń otrzymanych na wizycie u specjalisty. Wiele pytań i wątpliwości mają także kobiety w ciąży i młode matki, którym szczególnie trudno jest często odwiedzać placówki medyczne, więc dla nich kontakt zdalny z lekarzem lub położną jest bardzo wygodny

mówi dr n. med. Piotr Soszyński, dyrektor ds. medycznych, członek zarządu Medicover w Polsce.

Wywiad online to także lepsze przygotowanie lekarza, jak i pacjenta do wizyty w gabinecie – lekarz ma możliwość analizy dostępnej w postaci cyfrowej karty zdrowia, a pacjent udaje się na wizytę z kompletem badań

dodaje.

Od grudnia Medicover udostępnia także nową bezpłatną aplikacje mobilną z wieloma funkcjonalnościami. Aplikacja jest dostępna na systemy Android, iOS i Windows.

Medicover jest pionierem na rynku usług telemedycznych. Nasz pacjent, niezależnie od tego, gdzie jest może skontaktować się z lekarzem pisząc do niego wiadomość, rozmawiając z nim poprzez czat, czy też korzystając z wideokonsultacji. Nasi pacjenci w  nowej aplikacji będą mogli nie tylko umówić i odwołać wizytę, ale również napisać do swojego lekarza prowadzącego, podejrzeć wyniki badań, zamówić receptę czy też napisać do nas i zgłosić wszelkie swoje opinie i sugestie

komentuje Sonia Kondratowicz, dyrektor ds. obsługi klienta Medicover.

Obecnie Medicover udostępnia porady telemedyczne poprzez czat, wideo i telefon przez 7 dni w tygodniu także poza godzinami pracy Centrów Medicover i w dni świąteczne. Przez ponad cztery lata udzielono już ponad 300 tysięcy porad.
Jako odpowiedzialna firma - Medicover priorytetowo także dba o bezpieczeństwo danych swoich pacjentów. Potwierdza to certyfikat bezpieczeństwa informacji zgodny z międzynarodową normą ISO 27001.

APLIKACJA MOBILNA.jpg

app_719_480.jpg

app_768_384.jpg

app_860_230.jpg

app_684_317.jpg

app_1000_458.jpg

2016_12_06_cyfryzacja_uslug_medycznych_czyli_pacjent_w_swiecie_online_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

app_202_135.jpg

Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.
W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków

Polski rynek usług stomatologicznych – wzorem europejskiego – jest w trakcie konsolidacji. Małe gabinety coraz częściej dołączają do dużych sieci. Ten proces wymuszają oczekiwania pacjentów, dla których liczy się jakość oferowanych usług, wygoda, zaufanie do lekarza i nowoczesne wyposażenie gabinetu. W Polsce rynek ten zdominowały prywatne podmioty, które stać na kosztowne inwestycje, ponieważ publiczne wydatki na stomatologię sięgają raptem 2,5 proc. całego budżetu NFZ. Leczy się w nich ponad połowa pacjentów.
Coraz więcej małych i średnich firm inwestuje w opiekę medyczną dla pracowników

Jak pokazują ostatnie dane Eurostat, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o najniższej stopie bezrobocia. Statystyki te z jednej strony cieszą, z drugiej stanowią duże wyzwanie dla wielu pracodawców, którym dziś coraz trudniej o dobrego pracownika. Aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba oferować atrakcyjne benefity pozapłacowe. Na szczycie listy oczekiwań kandydatów o pracę plasuje się prywatna opieka medyczna – ważna dla 14 proc.[1] z nich. I choć jest ona już standardem w korporacjach, wciąż stanowi duże wyzwanie dla małych i mikroprzedsiębiorstw, w których tylko 6 proc. pracowników objętych jest prywatną opieką medyczną[2]. Dlaczego warto w nią zainwestować?
Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.