Cyfryzacja usług medycznych

Urządzenia mobilne, dedykowane aplikacje mobilne, telekonsultacje czy narzędzia typu data mining w służbie zdrowia brzmią jak odległa przyszłość? Nic bardziej mylnego! Telemedycyna staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem. Czy okaże się rewolucją w funkcjonowaniu systemu ochrony zdrowia?

Dynamiczny rozwój nowych technologii i zmieniające się oczekiwania pacjentów coraz bardziej wymagają od dostawców usług medycznych zmiany oferty. Dlatego centra medyczne Medicover już od kilku lat z powodzeniem wdrażają nowe rozwiązania w zakresie telemedycyny. Obecnie ponad 40 proc. wizyt jest umawianych online. A 61 proc. pacjentów Medicover jest użytkownikami naszej platformy online. Co trzecia porada medyczna odbywa się przez telefon lub internet, a ponad 93 proc. pacjentów deklaruje swoje zadowolenie z konsultacji drogą online.
Dziś pacjenci Medicover mogą konsultować się w sieci z internistą, pediatrą oraz lekarzem rodzinnym za pośrednictwem dostępnego na stronie czatu lub poprzez wideokonferencję. Znaczącym usprawnieniem są także recepty online, dzięki którym pacjent ma możliwość zrealizowania recepty na leki stale przyjmowane, bez konieczności zapisywania się do lekarza. To samo dotyczy możliwości omówienia wyników badań za pośrednictwem internetu.
Dodatkowo z myślą o osobach, które nie korzystają z internetu, Medicover wprowadził usługę telefonicznych porad medycznych. Celem tych działań jest usprawnienie świadczeń oraz zwiększenie komfortu pacjentów.

Rozwiązania telemedyczne w istotny sposób przyczyniają się do zwiększenia jakości opieki medycznej, dlatego stały się istotnym kryterium przy wyborze oferty. Pacjenci umawiają się, by dopytać o dawkowanie leku, wyniki badań, czy upewnić się co do szczegółów zaleceń otrzymanych na wizycie u specjalisty. Wiele pytań i wątpliwości mają także kobiety w ciąży i młode matki, którym szczególnie trudno jest często odwiedzać placówki medyczne, więc dla nich kontakt zdalny z lekarzem lub położną jest bardzo wygodny

mówi dr n. med. Piotr Soszyński, dyrektor ds. medycznych, członek zarządu Medicover w Polsce.

Wywiad online to także lepsze przygotowanie lekarza, jak i pacjenta do wizyty w gabinecie – lekarz ma możliwość analizy dostępnej w postaci cyfrowej karty zdrowia, a pacjent udaje się na wizytę z kompletem badań

dodaje.

Od grudnia Medicover udostępnia także nową bezpłatną aplikacje mobilną z wieloma funkcjonalnościami. Aplikacja jest dostępna na systemy Android, iOS i Windows.

Medicover jest pionierem na rynku usług telemedycznych. Nasz pacjent, niezależnie od tego, gdzie jest może skontaktować się z lekarzem pisząc do niego wiadomość, rozmawiając z nim poprzez czat, czy też korzystając z wideokonsultacji. Nasi pacjenci w  nowej aplikacji będą mogli nie tylko umówić i odwołać wizytę, ale również napisać do swojego lekarza prowadzącego, podejrzeć wyniki badań, zamówić receptę czy też napisać do nas i zgłosić wszelkie swoje opinie i sugestie

komentuje Sonia Kondratowicz, dyrektor ds. obsługi klienta Medicover.

Obecnie Medicover udostępnia porady telemedyczne poprzez czat, wideo i telefon przez 7 dni w tygodniu także poza godzinami pracy Centrów Medicover i w dni świąteczne. Przez ponad cztery lata udzielono już ponad 300 tysięcy porad.
Jako odpowiedzialna firma - Medicover priorytetowo także dba o bezpieczeństwo danych swoich pacjentów. Potwierdza to certyfikat bezpieczeństwa informacji zgodny z międzynarodową normą ISO 27001.

APLIKACJA MOBILNA.jpg

app_719_480.jpg

app_768_384.jpg

app_860_230.jpg

app_684_317.jpg

app_1000_458.jpg

2016_12_06_cyfryzacja_uslug_medycznych_czyli_pacjent_w_swiecie_online_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

app_202_135.jpg

Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.