Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.

Nawyki dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej, nabywane przez dzieci, mają ogromny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej w ich dorosłym życiu. Właśnie dlatego dentyści Medicover i DentaCare, podczas spotkań z podopiecznymi wybranych domów dziecka w Polsce, przeprowadzą zajęcia edukacyjne oraz przeglądy stomatologiczne.

Dzieci i młodzież biorą udział w instruktarzu higieny jamy ustnej – uczą się dzięki temu, jak prawidłowo szczotkować zęby, jak wybrać właściwą dla siebie szczoteczkę i inne akcesoria służące do higieny. Poruszamy tematy zasad zdrowego odżywiania. Każdy z podopiecznych ośrodków bierze też udział w przeglądzie stomatologicznym. To nasz pomysł, aby na święta, podarować dzieciom zdrowe i piękne uśmiechy

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

W akcji biorą udział wybrane placówki, jak: Dom Dziecka w Katowicach, Dom Małego Dziecka w Krzydlinie Małej koło Wrocławia, Dom Dziecka w Gliwicach, Dom Dziecka w Dębinkach koło Warszawy oraz Nasz Dom nr 3 w Poznaniu, z którym stale współpracuje poznańskie Centrum Uśmiechów DentaCare.
Łącznie w ramach akcji zostanie przebadanych około 150 dzieci.
Akcja realizowana jest we współpracy z fundacją Medicover, która wspiera koordynację działań oraz firmą Colgate – sponsorem drobnych upominków dla dzieci.

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Medicover podwójnie wyróżniony w badaniu konsumenckim Superbrands

W najnowszym, prestiżowym badaniu Superbrands Medicover pokonał prawie 2 tys. marek konsumenckich i znalazł się w ścisłym gronie laureatów. W kategorii opieka medyczna Medicover zdobył dwa wyróżnienia: Superbrands oraz Created in Poland Superbrands.