Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.

Nawyki dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej, nabywane przez dzieci, mają ogromny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej w ich dorosłym życiu. Właśnie dlatego dentyści Medicover i DentaCare, podczas spotkań z podopiecznymi wybranych domów dziecka w Polsce, przeprowadzą zajęcia edukacyjne oraz przeglądy stomatologiczne.

Dzieci i młodzież biorą udział w instruktarzu higieny jamy ustnej – uczą się dzięki temu, jak prawidłowo szczotkować zęby, jak wybrać właściwą dla siebie szczoteczkę i inne akcesoria służące do higieny. Poruszamy tematy zasad zdrowego odżywiania. Każdy z podopiecznych ośrodków bierze też udział w przeglądzie stomatologicznym. To nasz pomysł, aby na święta, podarować dzieciom zdrowe i piękne uśmiechy

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

W akcji biorą udział wybrane placówki, jak: Dom Dziecka w Katowicach, Dom Małego Dziecka w Krzydlinie Małej koło Wrocławia, Dom Dziecka w Gliwicach, Dom Dziecka w Dębinkach koło Warszawy oraz Nasz Dom nr 3 w Poznaniu, z którym stale współpracuje poznańskie Centrum Uśmiechów DentaCare.
Łącznie w ramach akcji zostanie przebadanych około 150 dzieci.
Akcja realizowana jest we współpracy z fundacją Medicover, która wspiera koordynację działań oraz firmą Colgate – sponsorem drobnych upominków dla dzieci.

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Medicover podwójnie wyróżniony w badaniu konsumenckim Superbrands

W najnowszym, prestiżowym badaniu Superbrands Medicover pokonał prawie 2 tys. marek konsumenckich i znalazł się w ścisłym gronie laureatów. W kategorii opieka medyczna Medicover zdobył dwa wyróżnienia: Superbrands oraz Created in Poland Superbrands.