Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.

Nawyki dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej, nabywane przez dzieci, mają ogromny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej w ich dorosłym życiu. Właśnie dlatego dentyści Medicover i DentaCare, podczas spotkań z podopiecznymi wybranych domów dziecka w Polsce, przeprowadzą zajęcia edukacyjne oraz przeglądy stomatologiczne.

Dzieci i młodzież biorą udział w instruktarzu higieny jamy ustnej – uczą się dzięki temu, jak prawidłowo szczotkować zęby, jak wybrać właściwą dla siebie szczoteczkę i inne akcesoria służące do higieny. Poruszamy tematy zasad zdrowego odżywiania. Każdy z podopiecznych ośrodków bierze też udział w przeglądzie stomatologicznym. To nasz pomysł, aby na święta, podarować dzieciom zdrowe i piękne uśmiechy

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

W akcji biorą udział wybrane placówki, jak: Dom Dziecka w Katowicach, Dom Małego Dziecka w Krzydlinie Małej koło Wrocławia, Dom Dziecka w Gliwicach, Dom Dziecka w Dębinkach koło Warszawy oraz Nasz Dom nr 3 w Poznaniu, z którym stale współpracuje poznańskie Centrum Uśmiechów DentaCare.
Łącznie w ramach akcji zostanie przebadanych około 150 dzieci.
Akcja realizowana jest we współpracy z fundacją Medicover, która wspiera koordynację działań oraz firmą Colgate – sponsorem drobnych upominków dla dzieci.

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Medicover podwójnie wyróżniony w badaniu konsumenckim Superbrands

W najnowszym, prestiżowym badaniu Superbrands Medicover pokonał prawie 2 tys. marek konsumenckich i znalazł się w ścisłym gronie laureatów. W kategorii opieka medyczna Medicover zdobył dwa wyróżnienia: Superbrands oraz Created in Poland Superbrands.