Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Świąteczne uśmiechy w domach dziecka

Zdrowe uśmiechy, to świąteczne prezenty, jakie dentyści Medicover oraz DentaCare podarują wychowankom wybranych domów dziecka. Dentyści odwiedzili już placówkę w Gliwicach i Poznaniu. W najbliższym czasie pojawią się jeszcze w Katowicach, Krzydlinie Małej koło Wrocławia oraz Dębinkach koło Warszawy.

Nawyki dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej, nabywane przez dzieci, mają ogromny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej w ich dorosłym życiu. Właśnie dlatego dentyści Medicover i DentaCare, podczas spotkań z podopiecznymi wybranych domów dziecka w Polsce, przeprowadzą zajęcia edukacyjne oraz przeglądy stomatologiczne.

Dzieci i młodzież biorą udział w instruktarzu higieny jamy ustnej – uczą się dzięki temu, jak prawidłowo szczotkować zęby, jak wybrać właściwą dla siebie szczoteczkę i inne akcesoria służące do higieny. Poruszamy tematy zasad zdrowego odżywiania. Każdy z podopiecznych ośrodków bierze też udział w przeglądzie stomatologicznym. To nasz pomysł, aby na święta, podarować dzieciom zdrowe i piękne uśmiechy

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

W akcji biorą udział wybrane placówki, jak: Dom Dziecka w Katowicach, Dom Małego Dziecka w Krzydlinie Małej koło Wrocławia, Dom Dziecka w Gliwicach, Dom Dziecka w Dębinkach koło Warszawy oraz Nasz Dom nr 3 w Poznaniu, z którym stale współpracuje poznańskie Centrum Uśmiechów DentaCare.
Łącznie w ramach akcji zostanie przebadanych około 150 dzieci.
Akcja realizowana jest we współpracy z fundacją Medicover, która wspiera koordynację działań oraz firmą Colgate – sponsorem drobnych upominków dla dzieci.
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.