Przed nami największy szczyt infekcji sezonowych

Od początku grudnia obserwujemy wzrost liczby zachorowań na grypę, która pod koniec poprzedniego miesiąca osiągnęła wartości alarmowe. Najwyższy poziom zachorowań jednak wciąż przed nami – codziennie coraz więcej pacjentów zgłasza się po pomoc. Według danych Medicover na początku stycznia liczba wizyt z powodu infekcji oddechowych wzrosła o 30 proc. w porównaniu do tygodni przedświątecznych, a liczba porad telemedycznych do ponad 5 tys. tygodniowo.

Infekcje oddechowe spowodowane są około 200 typami różnych wirusów, które u każdego z nas wywołują zachorowanie średnio kilka razy w roku. Przeziębienie może nas dopaść przez okrągły rok, ale typowy sezon zachorowań trwa od połowy września do połowy kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu infekcji występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy.
W tym sezonie liczba zachorowań na grypę zaczęła dynamicznie rosnąć o miesiąc wcześniej w porównaniu do lat ubiegłych. Jednak lekarze ostrzegają, że najwyższy poziom infekcji jeszcze przed nami. Według prognoz przewidywany jest on na drugą połowę stycznia.

Co roku regularnie monitorujemy liczbę wizyt z rozpoznaniami infekcyjnymi. Analiza statystyczna rozpoznań stawianych na wizytach przez naszych lekarzy pozwala wykryć nagły wzrost zachorowań na grypę. Dzięki temu możemy bardzo precyzyjnie wskazać początek szczytu infekcyjnego i skutecznie się do niego przygotować

mówi Małgorzata Kiljańska, dyrektor ds. rozwoju operacyjnego Medicover.

Szczyt infekcyjny trwa 6-8 tygodni. Nagły wzrost zachorowań dotyczy w większości wypadków najpierw dzieci, a następnie, z opóźnieniem kilku dni, także dorosłych. Grypa jest związana z cięższym przebiegiem niż zwykłe przeziębienie i może wiązać się z groźnymi powikłaniami, takimi jak zapalenie płuc czy mięśnia sercowego. Dlatego ważne jest, aby umieć odróżnić grypę od przeziębienia i pozostać w domu do momentu całkowitego powrotu do zdrowia.
W czasie szczytu infekcji zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie o 15-30 proc. Dlatego, w celu zapewnienia pacjentom szybkiego dostępu do lekarza, Medicover nie tylko przedłuża czas działania swoich placówek i zwiększa liczbę godzin lekarzy, ale dysponuje również specjalnymi rozwiązaniami na czas sezonu infekcyjnego. Pacjenci mogą skorzystać m.in. z wizyt dedykowanych infekcjom, które dostępne są dla dorosłych i dla dzieci także w weekendy. Drugim rozwiązaniem, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem, są dostępne 7 dni w tygodniu, również w święta, porady telemedyczne lekarzy internistów i pediatrów, realizowane za pośrednictwem TeleCentrum.

Aby w szczycie infekcyjnym uniknąć zachorowania, warto wprowadzić w życie także kilka zaleceń –dbać o zdrową dietę zawierającą warzywa i owoce, utrzymywać aktywność fizyczną przez cały rok, spać przynajmniej 7 godzin na dobę, często wietrzyć pomieszczenia, ubierać się odpowiednio do pogody, często myć ręce ciepłą wodą i mydłem, unikać kontaktu z osobami przeziębionymi i zatłoczonych pomieszczeń, a w miejscach publicznych starać się nie dotykać rękami nosa, ust lub oczu. Najlepszą ochroną przeciw grypie jest szczepionka - każdy, kto się jeszcze nie zaszczepił, niech zrobi to teraz.

mówi Agnieszka Motyl,  specjalista medycyny rodzinnej i epidemiolog z Medicover.

medicover_jak_odroznic_przeziebienie_od_grypy_calosc.jpg

2017_01_17_medicover_przed_nami_najwyzszy_szczyt_infekcji_sezonowych_informacja_prasowa.docx

docx | 45 KB

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Grupa Medicover rozwija specjalistyczną opiekę stomatologiczną

10 stycznia br. do prężnie rozwijającej swoją ofertę Grupy Medicover dołączyło Europejskie Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prestige Dent we Wrocławiu. W klinice pracują uznani eksperci wielu dziedzin stomatologii – począwszy od stomatologii zachowawczej poprzez ortodoncję i protetykę aż po implantologię.