DentaCare przywróci zdrowe uśmiechy na twarzach Polaków

Próchnica to choroba, która dotyka 99 proc. dorosłych Polaków. Z danych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, że problem ten dotyczy również najmłodszych – tylko 13 proc. 6-latków ma zdrowe zęby. Natomiast co drugie dziecko w wieku trzech lat ma zęby z ubytkami próchnicowymi. W trosce o zdrowe uzębienie Poznaniaków, DentaCare rozpoczyna akcję metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech”.

Wysoki odsetek osób, już w wieku 35 lat  boryka się z problemem bezzębia. Wśród osób w tym wieku gwałtownie maleje średnia liczba zachowanych zębów naturalnych oraz na masową skalę występują choroby przyzębia. Jak  wynika z badań Ministerstwa Zdrowia, tylko około 5 proc. osób nie dotyczą nieprawidłowości ze strony przyzębia. Niepokojąco rośnie liczba osób z nowotworami jamy ustnej – stanową one 27 proc. nowotworów występujących w obrębie głowy i szyi.
Przyczyną problemów są z pewnością złe nawyki związane z higieną jamy ustnej, na którą Polacy poświęcają coraz mniej czasu. Do wymaganych 3 minut szczotkowania zębów stosuje się tylko co czwarty Polak, a 9 proc. robi to nawet krócej niż minutę. Zaledwie co piąta osoba myje zęby trzy razy dziennie. Z mycia zębów w ogóle zrezygnowało 2 proc. Polaków – ponad 800 tys. nie posiada nawet własnej szczoteczki do zębów! Drugim powodem może być nastawienie Polaków do kontrolnych wizyt stomatologicznych. Tylko co czwarty Polak raz w roku odwiedza stomatologa. Z badań resortu zdrowia wynika, że ponad 60 proc. matek dzieci w wieku 3 lat ani razu nie odwiedziło z dzieckiem stomatologa.

DentaCare zatroszczy się o zdrowie uśmiechy Poznaniaków

W trosce o zdrowe uzębienie Poznaniaków, Centrum Uśmiechów DentaCare w Poznaniu rozpoczyna akcję metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech”.

Do projektu zapraszamy osoby, które chciałyby zmienić wygląd swojego uśmiechu – marzą o pięknych, białych zębach. Spośród zgłoszonych osób wybrane zostaną trzy, które przejdą prawdziwą stomatologiczną metamorfozę. Specjaliści DentaCare w Poznaniu opracują dla nich indywidualne plany działania – ustalą, skąd wziął się problem z uzębieniem oraz zaproponują najlepsze rozwiązania

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

Dzięki przeprowadzonym metamorfozom, organizatorzy akcji chcą również zwrócić uwagę na potrzebę zmiany nawyków zdrowotnych oraz na konieczność regularnych wizyt kontrolnych.
Aby wziąć udział w akcji, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie: www.nowyusmiech.kobieta.pl, załączyć zdjęcie przedstawiające stan uzębienia oraz odpowiedzieć na pytanie – "Co wywołuje uśmiech na Twojej twarzy?".
Akcja metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech” realizowana jest przez centrum stomatologiczne DentaCare we współpracy z magazynem Dobre Rady.

2017_01_23_dentacare_przywroci_zdrowie_usmiechy_na_twarzach_polakow.docx

docx | 85,5 KB

Medicover Polska o telemedycynie na FinTech & InsurTech Digital Congress

Jaka jest perspektywa rozwoju telemedycyny na najbliższe pięć lat? Czy w ochronie zdrowia można z powodzeniem wdrażać i wykorzystywać sztuczną inteligencję (AI), machine learing i rozszerzoną rzeczywistości? Czy i jak zmieni się w najbliższych latach model świadczeń usłu