DentaCare przywróci zdrowe uśmiechy na twarzach Polaków

Próchnica to choroba, która dotyka 99 proc. dorosłych Polaków. Z danych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wynika, że problem ten dotyczy również najmłodszych – tylko 13 proc. 6-latków ma zdrowe zęby. Natomiast co drugie dziecko w wieku trzech lat ma zęby z ubytkami próchnicowymi. W trosce o zdrowe uzębienie Poznaniaków, DentaCare rozpoczyna akcję metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech”.

Wysoki odsetek osób, już w wieku 35 lat  boryka się z problemem bezzębia. Wśród osób w tym wieku gwałtownie maleje średnia liczba zachowanych zębów naturalnych oraz na masową skalę występują choroby przyzębia. Jak  wynika z badań Ministerstwa Zdrowia, tylko około 5 proc. osób nie dotyczą nieprawidłowości ze strony przyzębia. Niepokojąco rośnie liczba osób z nowotworami jamy ustnej – stanową one 27 proc. nowotworów występujących w obrębie głowy i szyi.
Przyczyną problemów są z pewnością złe nawyki związane z higieną jamy ustnej, na którą Polacy poświęcają coraz mniej czasu. Do wymaganych 3 minut szczotkowania zębów stosuje się tylko co czwarty Polak, a 9 proc. robi to nawet krócej niż minutę. Zaledwie co piąta osoba myje zęby trzy razy dziennie. Z mycia zębów w ogóle zrezygnowało 2 proc. Polaków – ponad 800 tys. nie posiada nawet własnej szczoteczki do zębów! Drugim powodem może być nastawienie Polaków do kontrolnych wizyt stomatologicznych. Tylko co czwarty Polak raz w roku odwiedza stomatologa. Z badań resortu zdrowia wynika, że ponad 60 proc. matek dzieci w wieku 3 lat ani razu nie odwiedziło z dzieckiem stomatologa.

DentaCare zatroszczy się o zdrowie uśmiechy Poznaniaków

W trosce o zdrowe uzębienie Poznaniaków, Centrum Uśmiechów DentaCare w Poznaniu rozpoczyna akcję metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech”.

Do projektu zapraszamy osoby, które chciałyby zmienić wygląd swojego uśmiechu – marzą o pięknych, białych zębach. Spośród zgłoszonych osób wybrane zostaną trzy, które przejdą prawdziwą stomatologiczną metamorfozę. Specjaliści DentaCare w Poznaniu opracują dla nich indywidualne plany działania – ustalą, skąd wziął się problem z uzębieniem oraz zaproponują najlepsze rozwiązania

mówi Magdalena Olejniczak, Kierownik ds. Marketingu – Dental Services.

Dzięki przeprowadzonym metamorfozom, organizatorzy akcji chcą również zwrócić uwagę na potrzebę zmiany nawyków zdrowotnych oraz na konieczność regularnych wizyt kontrolnych.
Aby wziąć udział w akcji, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie: www.nowyusmiech.kobieta.pl, załączyć zdjęcie przedstawiające stan uzębienia oraz odpowiedzieć na pytanie – "Co wywołuje uśmiech na Twojej twarzy?".
Akcja metamorfoz stomatologicznych „Nowy Uśmiech” realizowana jest przez centrum stomatologiczne DentaCare we współpracy z magazynem Dobre Rady.

2017_01_23_dentacare_przywroci_zdrowie_usmiechy_na_twarzach_polakow.docx

docx | 85,5 KB

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.

Polska jako pierwszy kraj w Europie wykonuje badanie metodą Sonoflow

Jednym z rutynowych badań przy diagnostyce przyczyn niepłodności jest ocena ogólnego stanu macicy oraz sprawdzenie drożności jajowodów. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym dostępny jest ten nowoczesny i nieinwazyjny sposób przeprowadzania tego typu zabiegów przy użyciu urządzenia SonoFlow.