Polska jako pierwszy kraj w Europie wykonuje badanie metodą Sonoflow

Jednym z rutynowych badań przy diagnostyce przyczyn niepłodności jest ocena ogólnego stanu macicy oraz sprawdzenie drożności jajowodów. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym dostępny jest ten nowoczesny i nieinwazyjny sposób przeprowadzania tego typu zabiegów przy użyciu urządzenia SonoFlow.

Każda kobieta, która ukończyła 20 lat powinna regularnie odwiedzać gabinet ginekologa i poddawać się badaniom profilaktycznym. W przypadku niepłodności, jednym z podstawowych badań jest sprawdzenie drożności jajowodów oraz stanu macicy pod kątem zrostów, które mogą utrudniać proces zapłodnienia. Niestety, często skomplikowana forma oraz konieczność pobytu w szpitalu, zniechęcają pacjentki do poddania się niezbędnym do diagnozy badaniom np. na obecność polipów. Dlatego dzisiejsza medycyna, poza nieustanną pracą nad poprawą jakości, stara się także upraszczać sposób, w jaki przeprowadzane są poszczególne zabiegi.
Medicover to pierwsze miejsce w Europie, gdzie wprowadzono sonohisterosalpingografię, czyli ocenę stanu jamy macicy i drożności jajowodów. To nowoczesny i nieinwazyjny sposób przeprowadzania takiego typu zabiegów przy użyciu urządzenia SonoFlow. Badanie to pozwala także stwierdzić obecność polipów lub mięśniaków, które czasami mogą być mylone ze skrzepłą krwią i jest alternatywą dla histerosalpingografii radiologicznej.
Proponowana metoda jest prostym, nieinwazyjnym i bezbolesnym badaniem. Co najważniejsze, może ono zostać wykonane w ramach wizyty ginekologicznej, jeżeli tylko lekarz posiada w gabinecie aparat USG. Jego przeprowadzenie nie wymaga podania znieczulenia, leków przeciwbólowych lub leków kontrastowych, dzięki czemu nie jest wymagana hospitalizacja pacjentki, która dostaje wynik zaraz po zakończeniu badania.

Ogromną zaletą tego badania jest jego nieinwazyjny charakter: dzięki małej średnicy wprowadzanego do szyjki macicy cewnika, badanie to nie narusza wewnętrznych części organów rozrodczych.  Ponadto, jest ono bezpieczne, ponieważ nie podajemy narkozy, a wprowadzana do wnętrza ciała substancja to jedynie nieszkodliwa sól fizjologiczna

komentuje dr Marek Drzewiecki, specjalista ginekologii i położnictwa, Z-ca Regionalnego Dyrektora Centrów Medicover ds. Medycznych.

Zabieg jest wykonywany bez narkozy i potrzeby hospitalizacji. Dodatkowo jego nieinwazyjny charakter sprawia, że pacjentce nie zostają blizny, jak w przypadku laparoskopii.

Dzisiejszy rozwój medycyny pozwala nam, lekarzom na coraz mniej inwazyjne badania, które możemy szybko przeprowadzić w gabinecie. Nie tylko usprawniają one naszą pracę, ale też gwarantują pacjentkom wysokiej jakości opiekę medyczną. Badanie urządzeniem SonoFlow to rozwiązanie medyczne na miarę naszych czasów - oszczędza czas pacjentki i lekarza

dodaje dr Marek Drzewiecki.

Ważne jest, by wykonać badanie w pierwszej połowie cyklu, czyli po miesiączce. Jednocześnie, umawiając się na badanie pacjentka powinna mieć prawidłowy wynik wymazu z pochwy, który nie może być starzy niż 30 dni.
Obecnie, badania urządzeniem SonoFlow można wykonać w trzech miastach w Polsce:
  • Katowicach (CM Chorzowska i CM Graniczna)
  • Krakowie (CM Podgórska) i CM Bora Komorowskiego
  • Wrocławiu (CM Globis i CM Strzegomska).

2017_01_24_medicover_sonoflow_informacja_prasowa.docx

docx | 45,6 KB

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.