Polska jako pierwszy kraj w Europie wykonuje badanie metodą Sonoflow

Jednym z rutynowych badań przy diagnostyce przyczyn niepłodności jest ocena ogólnego stanu macicy oraz sprawdzenie drożności jajowodów. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym dostępny jest ten nowoczesny i nieinwazyjny sposób przeprowadzania tego typu zabiegów przy użyciu urządzenia SonoFlow.

Każda kobieta, która ukończyła 20 lat powinna regularnie odwiedzać gabinet ginekologa i poddawać się badaniom profilaktycznym. W przypadku niepłodności, jednym z podstawowych badań jest sprawdzenie drożności jajowodów oraz stanu macicy pod kątem zrostów, które mogą utrudniać proces zapłodnienia. Niestety, często skomplikowana forma oraz konieczność pobytu w szpitalu, zniechęcają pacjentki do poddania się niezbędnym do diagnozy badaniom np. na obecność polipów. Dlatego dzisiejsza medycyna, poza nieustanną pracą nad poprawą jakości, stara się także upraszczać sposób, w jaki przeprowadzane są poszczególne zabiegi.
Medicover to pierwsze miejsce w Europie, gdzie wprowadzono sonohisterosalpingografię, czyli ocenę stanu jamy macicy i drożności jajowodów. To nowoczesny i nieinwazyjny sposób przeprowadzania takiego typu zabiegów przy użyciu urządzenia SonoFlow. Badanie to pozwala także stwierdzić obecność polipów lub mięśniaków, które czasami mogą być mylone ze skrzepłą krwią i jest alternatywą dla histerosalpingografii radiologicznej.
Proponowana metoda jest prostym, nieinwazyjnym i bezbolesnym badaniem. Co najważniejsze, może ono zostać wykonane w ramach wizyty ginekologicznej, jeżeli tylko lekarz posiada w gabinecie aparat USG. Jego przeprowadzenie nie wymaga podania znieczulenia, leków przeciwbólowych lub leków kontrastowych, dzięki czemu nie jest wymagana hospitalizacja pacjentki, która dostaje wynik zaraz po zakończeniu badania.

Ogromną zaletą tego badania jest jego nieinwazyjny charakter: dzięki małej średnicy wprowadzanego do szyjki macicy cewnika, badanie to nie narusza wewnętrznych części organów rozrodczych.  Ponadto, jest ono bezpieczne, ponieważ nie podajemy narkozy, a wprowadzana do wnętrza ciała substancja to jedynie nieszkodliwa sól fizjologiczna

komentuje dr Marek Drzewiecki, specjalista ginekologii i położnictwa, Z-ca Regionalnego Dyrektora Centrów Medicover ds. Medycznych.

Zabieg jest wykonywany bez narkozy i potrzeby hospitalizacji. Dodatkowo jego nieinwazyjny charakter sprawia, że pacjentce nie zostają blizny, jak w przypadku laparoskopii.

Dzisiejszy rozwój medycyny pozwala nam, lekarzom na coraz mniej inwazyjne badania, które możemy szybko przeprowadzić w gabinecie. Nie tylko usprawniają one naszą pracę, ale też gwarantują pacjentkom wysokiej jakości opiekę medyczną. Badanie urządzeniem SonoFlow to rozwiązanie medyczne na miarę naszych czasów - oszczędza czas pacjentki i lekarza

dodaje dr Marek Drzewiecki.

Ważne jest, by wykonać badanie w pierwszej połowie cyklu, czyli po miesiączce. Jednocześnie, umawiając się na badanie pacjentka powinna mieć prawidłowy wynik wymazu z pochwy, który nie może być starzy niż 30 dni.
Obecnie, badania urządzeniem SonoFlow można wykonać w trzech miastach w Polsce:
  • Katowicach (CM Chorzowska i CM Graniczna)
  • Krakowie (CM Podgórska) i CM Bora Komorowskiego
  • Wrocławiu (CM Globis i CM Strzegomska).

2017_01_24_medicover_sonoflow_informacja_prasowa.docx

docx | 45,6 KB

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

III Międzynarodowe Warszawskie Warsztaty Ablacyjne

Podczas tegorocznej, III edycji Międzynarodowych Warszawskich Warsztatów Ablacyjnych, które odbyły się pod koniec stycznia, ponad 130 uczestników konferencji mogło obejrzeć na żywo dziesięć zabiegów ablacji wykonywanych jednocześnie w dwóch salach w Szpitalu Medicover w Warszawie. Wszystkie zabiegi były transmitowane ze Szpitala do sali konferencyjnej w Hotelu Mercure Centrum. Uczestnicy konferencji podczas sesji ablacyjnych prowadzili dyskusję z operatorami, wymieniali się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem. W przerwach pomiędzy sesjami były prowadzone wykłady przez ekspertów w dziedzinie elektrofizjologii, podczas których uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z najnowszymi wynikami badań w dziedzinie leczenia zaburzeń rytmu serca. Szpital Medicover był patronem medycznym warsztatów.