III Międzynarodowe Warszawskie Warsztaty Ablacyjne

Podczas tegorocznej, III edycji Międzynarodowych Warszawskich Warsztatów Ablacyjnych, które odbyły się pod koniec stycznia, ponad 130 uczestników konferencji mogło obejrzeć na żywo dziesięć zabiegów ablacji wykonywanych jednocześnie w dwóch salach w Szpitalu Medicover w Warszawie. Wszystkie zabiegi były transmitowane ze Szpitala do sali konferencyjnej w Hotelu Mercure Centrum. Uczestnicy konferencji podczas sesji ablacyjnych prowadzili dyskusję z operatorami, wymieniali się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem. W przerwach pomiędzy sesjami były prowadzone wykłady przez ekspertów w dziedzinie elektrofizjologii, podczas których uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z najnowszymi wynikami badań w dziedzinie leczenia zaburzeń rytmu serca. Szpital Medicover był patronem medycznym warsztatów.

Ablacja to innowacyjny i małoinwazyjny zabieg wykonywany przezskórnie. Jego celem jest zniszczenie lub odizolowanie obszaru serca, który jest odpowiedzialny za powstawanie arytmii. Lekarz przeprowadza zabieg za pomocą elektrody ablacyjnej, wprowadzając ją w miejsce, które powoduje nieprawidłową aktywność elektryczną serca. W przypadku arytmii nadkomorowych skuteczność zabiegu przekracza 95 proc. U pacjentów z migotaniem przedsionków i komorowymi zaburzeniami rytmu oscyluje ona w granicach 50-90 proc., w zależności od stopnia zaawansowania choroby i stopnia strukturalnego uszkodzenia serca.

Ablacja to szeroki wachlarz metod leczenia

Podczas warsztatów zostały poruszone najciekawsze zagadnienia dotyczące wykonywania zabiegów ablacji u pacjentów z częstoskurczami nadkomorowymi (SVT), migotaniem (AF) i trzepotaniem przedsionków (AFL), częstoskurczami komorowymi (VT), częstoskurczami po korekcji wad wrodzonych i nabytych serca.
Uczestnicy śledzili przebieg dziesięciu transmitowanych na żywo zabiegów ablacji, prowadzanych równocześnie w dwóch salach operacyjnych w Szpitalu Medicover. Oba pomieszczenia wyposażone są zarówno w klasyczny system elektrofizjologiczny, systemy 3D (EnSite Precision i CARTO 3, które wykorzystuje się do przeprowadzania ablacji trudnej arytmii), jak i crio konsolę. Dwa zabiegi zostały przeprowadzone z wykorzystaniem echa wewnątrzsercowego.

Od pierwszej edycji warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem środowiska kardiologicznego. Cieszymy się, że mamy swój udział w promocji tej nowoczesnej metody leczenia. Tylko w Szpitalu Medicover wykonaliśmy ponad 500 zabiegów ablacji, w tym 240 ablacji migotania przedsionków. Wykonywane w trakcie warsztatów ablacje, m.in. arytmii z okolicy pęczka Hisa i częstoskurczu komorowego, są skomplikowanymi i złożonymi zabiegami. Nasi goście, mogąc w nich uczestniczyć, mieli możliwość dokładnego poznania poszczególnych etapów przeprowadzania konkretnego zabiegu.

powiedział dr hab. n. med. Paweł Derejko, ordynator Oddziału Kardiologii i Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Medicover.

Transmisjom z zabiegów towarzyszyły wykłady, które dotyczyły m.in. obecnego stanu i perspektyw rozwoju elektrofizjologii w Polsce, współczesnych metod ablacji migotania przedsionków i częstoskurczów komorowych, zastosowania echokardiografii wewnątrzsercowej w elektrofizjologii, czy bezpiecznych technik ablacyjnych u pacjentów pediatrycznych.

Osiągnięcia światowej medycyny w Warszawie

W warsztatach uczestniczyło grono czołowych polskich elektrofizjologów, m.in. prof. Jarosław Kaźmierczak, krajowy konsultant w dziedzinie kardiologii, prof. Hanna Szwed konsultant wojewódzki w dziedzinie kardiologii, prof. Łukasz Szumowski, dr hab. n. med. Paweł Derejko oraz wybitni europejscy eksperci w dziedzinie ablacji: prof. Paolo Della Bella z Mediolanu, dr Andreas Metzner z Hamburga i doc. Alan Bulava z czeskich Budziejowic. Nie zabrakło również najlepszych specjalistów z całej Polski, m.in. ze Szczecina, Zabrza, Krakowa, Poznania, Lublina, Wrocławia, Rzeszowa, Łodzi oraz z ośrodków warszawskich. Łącznie warsztaty zgromadziły ponad 130 najwyższej klasy specjalistów.

medicover_konferencja_ablacja_4.jpg

medicover_konferencja_ablacja_3.jpg

medicover_konferencja_ablacja_2.jpg

medicover_konferencja_ablacja_1.jpg

2017_01_25_szpital_medicover_konferencja_ablacja.docx

docx | 43 KB

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.
Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

Szpital Medicover rozwija ortopedię - nowa klinika Rehasport

Choroby układu ruchu znajdują się wśród czterech najczęstszych przyczyn zwolnień lekarskich. Absencja z tego powodu stanowi 9 proc. wszystkich dni absencji chorobowej pracowników. Blisko 60 proc. dorosłych Polaków deklaruje występowanie w ciągu roku dolegliwości zdrowotnych lub chorób przewlekłych. Bóle dolnej i środkowej partii pleców oraz bóle szyi należą do sześciu najczęściej przez nich wymienianych. W odpowiedzi na te potrzeby, Szpital Medicover inwestuje w ortopedię, uruchamiając placówkę Rehasport Clinic, która uzupełni dostępną ofertę na warszawskim Wilanowie.