III Międzynarodowe Warszawskie Warsztaty Ablacyjne

Podczas tegorocznej, III edycji Międzynarodowych Warszawskich Warsztatów Ablacyjnych, które odbyły się pod koniec stycznia, ponad 130 uczestników konferencji mogło obejrzeć na żywo dziesięć zabiegów ablacji wykonywanych jednocześnie w dwóch salach w Szpitalu Medicover w Warszawie. Wszystkie zabiegi były transmitowane ze Szpitala do sali konferencyjnej w Hotelu Mercure Centrum. Uczestnicy konferencji podczas sesji ablacyjnych prowadzili dyskusję z operatorami, wymieniali się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem. W przerwach pomiędzy sesjami były prowadzone wykłady przez ekspertów w dziedzinie elektrofizjologii, podczas których uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z najnowszymi wynikami badań w dziedzinie leczenia zaburzeń rytmu serca. Szpital Medicover był patronem medycznym warsztatów.

Ablacja to innowacyjny i małoinwazyjny zabieg wykonywany przezskórnie. Jego celem jest zniszczenie lub odizolowanie obszaru serca, który jest odpowiedzialny za powstawanie arytmii. Lekarz przeprowadza zabieg za pomocą elektrody ablacyjnej, wprowadzając ją w miejsce, które powoduje nieprawidłową aktywność elektryczną serca. W przypadku arytmii nadkomorowych skuteczność zabiegu przekracza 95 proc. U pacjentów z migotaniem przedsionków i komorowymi zaburzeniami rytmu oscyluje ona w granicach 50-90 proc., w zależności od stopnia zaawansowania choroby i stopnia strukturalnego uszkodzenia serca.

Ablacja to szeroki wachlarz metod leczenia

Podczas warsztatów zostały poruszone najciekawsze zagadnienia dotyczące wykonywania zabiegów ablacji u pacjentów z częstoskurczami nadkomorowymi (SVT), migotaniem (AF) i trzepotaniem przedsionków (AFL), częstoskurczami komorowymi (VT), częstoskurczami po korekcji wad wrodzonych i nabytych serca.
Uczestnicy śledzili przebieg dziesięciu transmitowanych na żywo zabiegów ablacji, prowadzanych równocześnie w dwóch salach operacyjnych w Szpitalu Medicover. Oba pomieszczenia wyposażone są zarówno w klasyczny system elektrofizjologiczny, systemy 3D (EnSite Precision i CARTO 3, które wykorzystuje się do przeprowadzania ablacji trudnej arytmii), jak i crio konsolę. Dwa zabiegi zostały przeprowadzone z wykorzystaniem echa wewnątrzsercowego.

Od pierwszej edycji warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem środowiska kardiologicznego. Cieszymy się, że mamy swój udział w promocji tej nowoczesnej metody leczenia. Tylko w Szpitalu Medicover wykonaliśmy ponad 500 zabiegów ablacji, w tym 240 ablacji migotania przedsionków. Wykonywane w trakcie warsztatów ablacje, m.in. arytmii z okolicy pęczka Hisa i częstoskurczu komorowego, są skomplikowanymi i złożonymi zabiegami. Nasi goście, mogąc w nich uczestniczyć, mieli możliwość dokładnego poznania poszczególnych etapów przeprowadzania konkretnego zabiegu.

powiedział dr hab. n. med. Paweł Derejko, ordynator Oddziału Kardiologii i Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Medicover.

Transmisjom z zabiegów towarzyszyły wykłady, które dotyczyły m.in. obecnego stanu i perspektyw rozwoju elektrofizjologii w Polsce, współczesnych metod ablacji migotania przedsionków i częstoskurczów komorowych, zastosowania echokardiografii wewnątrzsercowej w elektrofizjologii, czy bezpiecznych technik ablacyjnych u pacjentów pediatrycznych.

Osiągnięcia światowej medycyny w Warszawie

W warsztatach uczestniczyło grono czołowych polskich elektrofizjologów, m.in. prof. Jarosław Kaźmierczak, krajowy konsultant w dziedzinie kardiologii, prof. Hanna Szwed konsultant wojewódzki w dziedzinie kardiologii, prof. Łukasz Szumowski, dr hab. n. med. Paweł Derejko oraz wybitni europejscy eksperci w dziedzinie ablacji: prof. Paolo Della Bella z Mediolanu, dr Andreas Metzner z Hamburga i doc. Alan Bulava z czeskich Budziejowic. Nie zabrakło również najlepszych specjalistów z całej Polski, m.in. ze Szczecina, Zabrza, Krakowa, Poznania, Lublina, Wrocławia, Rzeszowa, Łodzi oraz z ośrodków warszawskich. Łącznie warsztaty zgromadziły ponad 130 najwyższej klasy specjalistów.

medicover_konferencja_ablacja_4.jpg

medicover_konferencja_ablacja_3.jpg

medicover_konferencja_ablacja_2.jpg

medicover_konferencja_ablacja_1.jpg

2017_01_25_szpital_medicover_konferencja_ablacja.docx

docx | 43 KB

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.

Szpital Medicover rozwija ortopedię - nowa klinika Rehasport

Choroby układu ruchu znajdują się wśród czterech najczęstszych przyczyn zwolnień lekarskich. Absencja z tego powodu stanowi 9 proc. wszystkich dni absencji chorobowej pracowników. Blisko 60 proc. dorosłych Polaków deklaruje występowanie w ciągu roku dolegliwości zdrowotnych lub chorób przewlekłych. Bóle dolnej i środkowej partii pleców oraz bóle szyi należą do sześciu najczęściej przez nich wymienianych. W odpowiedzi na te potrzeby, Szpital Medicover inwestuje w ortopedię, uruchamiając placówkę Rehasport Clinic, która uzupełni dostępną ofertę na warszawskim Wilanowie.