Szpital Medicover rozwija ortopedię - nowa klinika Rehasport

Choroby układu ruchu znajdują się wśród czterech najczęstszych przyczyn zwolnień lekarskich. Absencja z tego powodu stanowi 9 proc. wszystkich dni absencji chorobowej pracowników. Blisko 60 proc. dorosłych Polaków deklaruje występowanie w ciągu roku dolegliwości zdrowotnych lub chorób przewlekłych. Bóle dolnej i środkowej partii pleców oraz bóle szyi należą do sześciu najczęściej przez nich wymienianych. W odpowiedzi na te potrzeby, Szpital Medicover inwestuje w ortopedię, uruchamiając placówkę Rehasport Clinic, która uzupełni dostępną ofertę na warszawskim Wilanowie.

Siedmiu na dziesięciu czynnych zawodowo Polaków ok. 2 tys. godzin rocznie pracuje w pozycji siedzącej. Również dlatego problemy związane z układem ruchu są obecnie jednymi z najistotniejszych problemów zdrowotnych pracowników – z przewlekłymi chorobami układu ruchu co roku mierzy się 22 proc. pracowników. Do najczęściej zgłaszanych dolegliwości należą bóle pleców, ramion i karku.  Koszt choroby w przypadku bólu pleców, który rocznie ponosi pracodawca w przeliczeniu na jednego pracownika wynosi 198 zł (w przypadku pracownika objętego modelem opieki Medicover) i 571 zł (w przypadku przeciętnego pracownika w Polsce).

Jest to efekt zarówno zwolnień lekarskich, jaki i prezenteizmu – czyli nieefektywnej obecności w pracy. Powszechnym przykładem prezenteizmu jest obecność na stanowisku pracownika, który ze względu na ból pleców – a w konsekwencji obniżone samopoczucie – gorzej wypełnia swoje obowiązki

wyjaśnia dr n. med. Katarzyna Gorzelak-Kostrzewska, lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy w Medicover.

Ze względu na powszechność problemu bardzo ważne jest zapewnienie szybkiego dostępu do specjalistów w zakresie ortopedii i rehabilitacji. Dlatego Rehasport Clinic, będąca częścią Grupy Medicover, uruchomiła nową placówkę, która zlokalizowana jest w Szpitalu Medicover na Wilanowie.

Fundamentem działania kliniki jest otaczanie pacjentów pełną opieką – od konsultacji lekarskiej i badań obrazowych, przez operację, aż po rehabilitację i powrót do zdrowia. Możliwe jest to dzięki zespołowi, który tworzy kilkudziesięciu lekarzy, fizjoterapeutów oraz biomechaników, posiadających wysokie kompetencje i wieloletnie doświadczenie w diagnozowaniu i leczeniu problemów ortopedycznych

mówi dr n. med. Witold Dudziński, Rehasport Clinic.

Uruchomienie Rehasport Clinic w Szpitalu Medicover to ważny cel strategiczny firmy. Opiekę w placówce zapewnia wykwalifikowana kadra i personel szpitala.

Rehasport Clinic stanowi kompleksowe uzupełnienie oferty Szpitala Medicover dla pacjentów. Klinika to osiem gabinetów zlokalizowanych na parterze szpitala oraz dwie sale rehabilitacyjne wyposażone w nowoczesny sprzęt. Jednak przede wszystkim to zespół wybitnych specjalistów – lekarzy ortopedów, medycyny sportowej i rehabilitacji, chirurgów i fizjoterapeutów

mówi Małgorzata Wierzbicka, Marketing & Business Relationship Manager Szpitala Medicover.

Zespół Rehasport Clinic specjalizuje się w leczeniu schorzeń ortopedycznych konkretnych części ciała, w ramach – chirurgii ręki – która zajmuje się leczeniem dolegliwości barku, łokcia, nadgarstka czy dłoni, urazów kręgosłupa – w przypadku wystąpienia bólów pleców czy wad postawy u dzieci, urazów nogi – czyli dolegliwości biodra, kolana, stawu skokowego, czy stopy. Klinika prowadzi również poradnię ortopedii dziecięcej.

W Rehasport Clinic realizujemy setki różnego rodzaju procedur – od zabiegów niewymagających hospitalizacji, takich jak terapia komórkami macierzystymi czy czynnikami wzrostu, po wysoko specjalistyczne operacje – na przykład rekonstrukcje wielowięzadłowe lub endoprotezy stawów. Stosujemy mało inwazyjne techniki operacyjne, które zapewniają szybki i bezpieczny powrót do zdrowia

mówi dr hab. n. med. Tomasz Piontek, Rehasport Clinic.

Metody rehabilitacji stosowane w Rehasport Clinic oparte są o wyniki badań naukowych. Postępy pacjentów monitorowane są przy pomocy serii zaawansowanych testów pod nazwą Biomechaniczna Ocena Funkcjonalna. Dzięki temu możliwe jest również określenie momentu powrotu do sprawnego wykonywania codziennych czynności oraz do uprawiania sportu z pełnym obciążeniem.
Rehasport Clinic jest dziś wiodącym na polskim rynku ośrodkiem w zakresie medycyny sportu – z jej wsparcia korzystają najlepsi. Klinika współpracuje z Polskim Związkiem Żeglarskim, Związkiem Piłki Ręcznej w Polsce oraz klubem piłkarskim Polonia Warszawa. Odpowiadała za rehabilitację Piotra Wyszomirskiego -  bramkarza polskiej reprezentacji w piłce ręcznej. Jest też partnerem medycznym Adama Bieleckiego – polskiego taternika, alpinisty i himalaisty.
Źródła:
  • Raport „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”, Medicover, 2016 r.
  • Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS), Główny Urząd Statystyczny, 2014 r.
  • Ile tak naprawdę pracujemy i jak to się odbija na naszym zdrowiu? HAYS, 2016 r.

biomechaniczna_ocena_funkcjonalna_fot._rehasport_clinic.jpg

biomechaniczna_ocena_funkcjonalna_fot._rehasport_clinic_2.jpg

2017_02_01_medicover_rozwija_ortopedie_ruszyla_kolejna_klinika_rehasport_inf_pras.docx

docx | 46,8 KB

Z usług prywatnych stomatologów korzysta większość Polaków. Gabinety łączą się w większe sieci.

Polski rynek stomatologiczny zdominowany jest przez usługi prywatne. Z gabinetów prywatnych korzysta zdecydowana większość pacjentów. To dlatego na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, a te istniejące łączą się w większe sieci. Taką strategię obrała też firma Medicover, która konsoliduje prywatne gabinety, szczególnie te wysoko wyspecjalizowane. Wybiera kliniki oferujące najwyższą jakość opieki oraz indywidualne, partnerskie podejście do pacjentów.
Prywatny sektor zdrowia testuje nowe rozwiązania w diagnostyce i leczeniu. Publiczne placówki mogą korzystać z jego doświadczeń

Prywatne firmy z sektora ochrony zdrowia są pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w opiece nad pacjentem. Mobilne ultrasonografy, wideokonsultacje czy elektroniczna dokumentacja medyczna ułatwiają i przyspieszają postawienie diagnozy, a następnie leczenie. Medicover pracuje także nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji do diagnostyki. Z doświadczeń prywatnych placówek mogą czerpać publiczne placówki.
Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.