Szerokie spojrzenie na opiekę medyczną – Medicover GO

Holistyczne podejście do zdrowia wymaga spojrzenia na różne aspekty funkcjonowania organizmu – leczenie bardzo często oznacza dla pacjenta zmianę stylu życia. Dlatego dzisiejsza opieka medyczna obejmuje nie tylko konsultacje lekarskie i specjalistyczne badania, ale również dostęp do narzędzi skoncentrowanych na profilaktyce, ułatwiających wprowadzenie i utrzymanie właściwych nawyków zdrowotnych. Właśnie takie podejście leży u podstaw stworzonej przez Medicover platformy Medicover GO – adresowanej do osób poszukujących prostych i mądrych rozwiązań w zakresie diety i aktywności fizycznej.

Wskaźnik masy ciała BMI, to jedna z miarodajnych metod oceny ogólnego stanu zdrowia. Jak wynika z raportu Medicover „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”, prawidłową wartość BMI ma dziś mniej niż połowa pracowników. Jedna na trzy kobiety i aż dwóch na trzech mężczyzn ma nadwagę lub otyłość, które mogą przyczynić się zachorowania na poważne choroby przewlekłe. Dlatego utrzymanie właściwiej masy ciała jest tak istotne.
Dla pracodawców inwestowanie w lepszą efektywność zespołów oznacza między innymi motywowanie pracowników do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia. Ćwiczenia fizyczne wpływają pozytywnie na kondycję, a w efekcie na niższą absencję pracowników i krótszy czas pozostawania na zwolnieniu. Badanie opublikowane w Journal of Occupational and Environmental Medicine wykazało, że przypadki absencji (jeden lub więcej dni nieobecności w miesiącu) występują o 27 proc. rzadziej w grupie pracowników, którzy ćwiczą minimum trzy razy w tygodniu po 30 minut[1].
Z kolei z badania Health Enhancement Research Organisation wynika, że produktywność pracowników wzrasta o 15 proc., jeśli ćwiczą oni przynajmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut. O 25 proc. większa jest efektywność pracowników, którzy dbają o swoją dietę.
Zależność tę dobrze rozumieją twórcy Medicover GO – platformy, która uzupełnia zakres opieki medycznej, oferowanej przez Medicover, o narzędzia dedykowane zdrowej diecie i aktywności fizycznej.

Medicover Go to platforma, która uzupełnia opiekę medyczną firmy o rozwiązania dedykowane prawidłowemu żywieniu i aktywności fizycznej. Nasza oferta oparta jest na szerokim spojrzeniu na zdrowie i dzięki temu jest skuteczna. Chcemy, by Medicover był ambasadorem zdrowia Polaków, dlatego udostępniamy nowoczesne narzędzia, które motywują, doradzają i ułatwiają prowadzenie zdrowego stylu życia

mówi Shaun Hall, Dyrektor ds. Rozwoju Medicover GO.

Każdy plan dietetyczny zawiera przepisy i instrukcje przygotowania posiłków wraz z listą niezbędnych produktów. W przepisach wyróżniona jest informacja o alergenach, istotnych dla osób o skłonnościach alergicznych. Codziennej kontroli służy licznik spożytych kalorii, który umożliwia wprowadzenie również dodatkowych, nieplanowanych posiłków. Plany treningowe, oprócz niezbędnego opisu wykonania i parametrów ćwiczeń, takich jak ilość powtórzeń, seria i długość przerw, zawierają filmy instruktażowe. Zarówno plany dietetyczne, jak i treningowe są dostosowane do potrzeb oraz możliwości użytkownika.

Jak tworzony jest plan żywieniowy i treningowy w Medicover GO?

Warunkiem skorzystania z platformy jest wypełnienie kwestionariusza. Służy on ocenie poziomu sprawności fizycznej oraz stanu zdrowia użytkownika.

Dokładnie wypełniony kwestionariusz daje gwarancję najlepszego i bezpiecznego planu, który zapewni realizację celu treningowego. Pytania zostały przygotowane w oparciu o najlepsze praktyki branżowe, zaczerpnięte między innymi z kwestionariusza PAR-Q, rekomendowanego przez Canadian Society for Exercise Physiology

mówi Tomasz Mączka, Product Manager Medicover GO.

Abonament Medicover GO jest dostępny w trzech wariantach. W podstawowym użytkownik otrzymuje rekomendację odnośnie zapotrzebowania kalorycznego oraz swojego poziomu sprawności w trzystopniowej skali. Na jej podstawie samodzielnie wybiera odpowiadający mu plan spośród około 30 propozycji treningowych i dietetycznych. W drugim typie abonamentu użytkownik może wybierać już spośród około 150 modeli i planów treningowych. Baza planów jest stale rozwijana i powiększana. Najwyższy, czyli indywidualny abonament zapewnia użytkownikowi opiekę Trenera Zdrowia, który od podstaw przygotuje dopasowany dla niego, specjalny plan żywieniowy i treningowy. Zostaną w nim uwzględnione osobiste upodobania oraz preferencje żywieniowe. Rejestracja na platformie jest możliwa za pośrednictwem strony: www.medicovergo.com.
Raport z badania „Self-rated job performance and absenteeism according to employee engagement, health behaviors, and physical”

2017_02_09_medicover_szerokie_spojrzenie_na_opieke_medyczna.docx

docx | 50,1 KB

Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.