Szerokie spojrzenie na opiekę medyczną – Medicover GO

Holistyczne podejście do zdrowia wymaga spojrzenia na różne aspekty funkcjonowania organizmu – leczenie bardzo często oznacza dla pacjenta zmianę stylu życia. Dlatego dzisiejsza opieka medyczna obejmuje nie tylko konsultacje lekarskie i specjalistyczne badania, ale również dostęp do narzędzi skoncentrowanych na profilaktyce, ułatwiających wprowadzenie i utrzymanie właściwych nawyków zdrowotnych. Właśnie takie podejście leży u podstaw stworzonej przez Medicover platformy Medicover GO – adresowanej do osób poszukujących prostych i mądrych rozwiązań w zakresie diety i aktywności fizycznej.

Wskaźnik masy ciała BMI, to jedna z miarodajnych metod oceny ogólnego stanu zdrowia. Jak wynika z raportu Medicover „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”, prawidłową wartość BMI ma dziś mniej niż połowa pracowników. Jedna na trzy kobiety i aż dwóch na trzech mężczyzn ma nadwagę lub otyłość, które mogą przyczynić się zachorowania na poważne choroby przewlekłe. Dlatego utrzymanie właściwiej masy ciała jest tak istotne.
Dla pracodawców inwestowanie w lepszą efektywność zespołów oznacza między innymi motywowanie pracowników do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia. Ćwiczenia fizyczne wpływają pozytywnie na kondycję, a w efekcie na niższą absencję pracowników i krótszy czas pozostawania na zwolnieniu. Badanie opublikowane w Journal of Occupational and Environmental Medicine wykazało, że przypadki absencji (jeden lub więcej dni nieobecności w miesiącu) występują o 27 proc. rzadziej w grupie pracowników, którzy ćwiczą minimum trzy razy w tygodniu po 30 minut[1].
Z kolei z badania Health Enhancement Research Organisation wynika, że produktywność pracowników wzrasta o 15 proc., jeśli ćwiczą oni przynajmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut. O 25 proc. większa jest efektywność pracowników, którzy dbają o swoją dietę.
Zależność tę dobrze rozumieją twórcy Medicover GO – platformy, która uzupełnia zakres opieki medycznej, oferowanej przez Medicover, o narzędzia dedykowane zdrowej diecie i aktywności fizycznej.

Medicover Go to platforma, która uzupełnia opiekę medyczną firmy o rozwiązania dedykowane prawidłowemu żywieniu i aktywności fizycznej. Nasza oferta oparta jest na szerokim spojrzeniu na zdrowie i dzięki temu jest skuteczna. Chcemy, by Medicover był ambasadorem zdrowia Polaków, dlatego udostępniamy nowoczesne narzędzia, które motywują, doradzają i ułatwiają prowadzenie zdrowego stylu życia

mówi Shaun Hall, Dyrektor ds. Rozwoju Medicover GO.

Każdy plan dietetyczny zawiera przepisy i instrukcje przygotowania posiłków wraz z listą niezbędnych produktów. W przepisach wyróżniona jest informacja o alergenach, istotnych dla osób o skłonnościach alergicznych. Codziennej kontroli służy licznik spożytych kalorii, który umożliwia wprowadzenie również dodatkowych, nieplanowanych posiłków. Plany treningowe, oprócz niezbędnego opisu wykonania i parametrów ćwiczeń, takich jak ilość powtórzeń, seria i długość przerw, zawierają filmy instruktażowe. Zarówno plany dietetyczne, jak i treningowe są dostosowane do potrzeb oraz możliwości użytkownika.

Jak tworzony jest plan żywieniowy i treningowy w Medicover GO?

Warunkiem skorzystania z platformy jest wypełnienie kwestionariusza. Służy on ocenie poziomu sprawności fizycznej oraz stanu zdrowia użytkownika.

Dokładnie wypełniony kwestionariusz daje gwarancję najlepszego i bezpiecznego planu, który zapewni realizację celu treningowego. Pytania zostały przygotowane w oparciu o najlepsze praktyki branżowe, zaczerpnięte między innymi z kwestionariusza PAR-Q, rekomendowanego przez Canadian Society for Exercise Physiology

mówi Tomasz Mączka, Product Manager Medicover GO.

Abonament Medicover GO jest dostępny w trzech wariantach. W podstawowym użytkownik otrzymuje rekomendację odnośnie zapotrzebowania kalorycznego oraz swojego poziomu sprawności w trzystopniowej skali. Na jej podstawie samodzielnie wybiera odpowiadający mu plan spośród około 30 propozycji treningowych i dietetycznych. W drugim typie abonamentu użytkownik może wybierać już spośród około 150 modeli i planów treningowych. Baza planów jest stale rozwijana i powiększana. Najwyższy, czyli indywidualny abonament zapewnia użytkownikowi opiekę Trenera Zdrowia, który od podstaw przygotuje dopasowany dla niego, specjalny plan żywieniowy i treningowy. Zostaną w nim uwzględnione osobiste upodobania oraz preferencje żywieniowe. Rejestracja na platformie jest możliwa za pośrednictwem strony: www.medicovergo.com.
Raport z badania „Self-rated job performance and absenteeism according to employee engagement, health behaviors, and physical”

2017_02_09_medicover_szerokie_spojrzenie_na_opieke_medyczna.docx

docx | 50,1 KB

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.
Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

Jej Królewska Mość Sylwia Królowa Szwecji z wizytą w Polsce

1 marca 2017 roku Jej Królewska Mość Sylwia Królowa Szwecji odwiedziła Polskę na zaproszenie Fundacji Medicover oraz Medicover. Wizyta była poświęcona opiece nad osobami starszymi i cierpiącymi na demencję oraz zagadnieniom z zakresu kształcenia personelu pielęgniarskiego. Okazją do zaproszenia był finał konkursu o Nagrodę Pielęgniarską Królowej Sylwii, która została uroczyście wręczona w Ambasadzie Szwecji. JKM Królowa Szwecji spotkała się również z podopiecznymi Medicover Senior Domu Opieki Józefina oraz personelem pielęgniarskim Szpitala Medicover na warszawskim Wilanowie.