Jej Królewska Mość Sylwia Królowa Szwecji z wizytą w Polsce

1 marca 2017 roku Jej Królewska Mość Sylwia Królowa Szwecji odwiedziła Polskę na zaproszenie Fundacji Medicover oraz Medicover. Wizyta była poświęcona opiece nad osobami starszymi i cierpiącymi na demencję oraz zagadnieniom z zakresu kształcenia personelu pielęgniarskiego. Okazją do zaproszenia był finał konkursu o Nagrodę Pielęgniarską Królowej Sylwii, która została uroczyście wręczona w Ambasadzie Szwecji. JKM Królowa Szwecji spotkała się również z podopiecznymi Medicover Senior Domu Opieki Józefina oraz personelem pielęgniarskim Szpitala Medicover na warszawskim Wilanowie.

Celem wizyty było stworzenie przestrzeni do dyskusji na temat wyzwań z zakresu opieki nad osobami starszymi oraz podkreślenie znaczenia zawodu pielęgniarki i pielęgniarza.
To właśnie te zagadnienia poruszała tematyka konkursu o Nagrodę Pielęgniarską Królowej Sylwii. Uczestnicy konkursu – studenci pielęgniarstwa – przedstawili swoje pomysły na usprawnienie opieki nad osobami starszymi. Jej Królewska Mość osobiście wręczyła nagrodę zwyciężczyni – Natalii Duszeńskiej z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Celem zwycięskiego projektu „Na marzenia nigdy nie jest za późno” jest zaangażowanie organizacji pozarządowych, instytucji i władz samorządowych w spełnianie marzeń seniorów.
Na co dzień pracuję w zakładzie opiekuńczo-leczniczym. Kontakt z seniorami sprawił, że lepiej zrozumiałam ich problemy, ale też potrzeby, dążenia, marzenia. Uważam, że starsi ludzie stanowią bardzo ważną część społeczeństwa, przekazują bowiem swoją wiedzę i doświadczenia młodszym pokoleniom. Dlatego mam nadzieję, że mój pomysł przyczyni się do poprawy jakości ich życia – mówi Natalia Duszeńska, laureatka konkursu.
Nagroda Pielęgniarska Królowej Sylwii (Queen Silvia Nursing Award) to prezent, który organizacja Swedish Care International przygotowała dla JKM Królowej Szwecji Sylwii na jej siedemdziesiąte urodziny.
− Jesteśmy niezwykle zadowoleni z odzewu, jaki wśród polskiej społeczności akademickiej wywołała pierwsza edycja konkursu o Nagrodę Pielęgniarską Królowej Sylwii. Uczestnicy wykazali się ogromną kreatywnością i zaangażowaniem. Projekty prezentowały wiele perspektyw opieki geriatrycznej w Polsce. Liczę, że kolejne edycje realnie przełożą się na wzrost zainteresowania tematyką opieki nad seniorami w naszym społeczeństwie – mówi Marcin Radziwiłł, prezes Fundacji Medicover.
W czasie swojego pobytu JKM Królowa Szwecji odwiedziła również Medicover Senior Dom Opieki Józefina. Podczas spotkania nawiązano do Certyfikatu Swedish Care International, który w czerwcu 2016 roku jako pierwsza w Polsce otrzymała placówka w Józefowie.  W ramach wizyty JKM Królowej Szwecji Sylwii podkreślono, jak ważna jest wysoka jakość w opiece nad osobami starszymi. Spotkanie zakończyło się w Szpitalu Medicover na warszawskim Wilanowie, gdzie JKM Królowa Szwecji Sylwia spotkała się z pielęgniarkami oraz pielęgniarzami szpitala, a swoją wizytą podkreśliła znaczenie personelu pielęgniarskiego w opiece medycznej.
− Jesteśmy zaszczyceni wizytą Jej Królewskiej Mości Sylwii Królowej Szwecji w Medicover. W naszej organizacji wiele uwagi poświęcamy właściwiej opiece nad osobami starszymi. Bardzo ważną rolę w jej zapewnieniu spełniają pielęgniarki i pielęgniarze, którzy z seniorami mają bezpośredni i codzienny kontakt. Cieszę się, że to właśnie oni zostali wyróżnieni podczas tej wyjątkowej wizyty mówi Artur Białkowski, wiceprezes zarządu Medicover.
Organizatorem konkursu w Szwecji jest Swedish Care International, a w Polsce organizacją zajmuje się Fundacja Medicover.
Swedish Care International to na światowym rynku czołowa instytucja specjalizująca się w szkoleniach z zakresu opieki nad osobami starszymi oraz cierpiącymi na demencję. Działa w ośmiu krajach, za pośrednictwem instytucji partnerskich podnosi poziom wiedzy i jakość opieki nad seniorami.
Fundacja Medicover została powołana przez Grupę Medicover w poczuciu odpowiedzialności − by wypełniać misję społeczną. Głównymi zadaniami statutowymi fundacji są: szerzenie wiedzy na temat zdrowego i bezpiecznego trybu życia, propagowanie profilaktyki oraz prawidłowej diagnozy, kształtowanie społecznej świadomości o konieczności świadczenia profesjonalnych usług medycznych. W oparciu o wiedzę i doświadczenie z zakresu medycyny działalność fundacji jest skupiona na edukowaniu, wspieraniu społeczności lokalnych i tworzeniu programów, które w sposób pośredni lub bezpośredni przyczyniają się do polepszenia stanu zdrowia i świadomości społeczeństwa.
Grupa Medicover jest międzynarodową firmą medyczną oferującą pełny zakres opieki medycznej. W Polsce od 21 lat opiekuje się ponad 8000 firm i ponad 660 tys. pacjentów. Posiada 160 własnych placówek medycznych w różnych regionach Polski. Współpracuje także z ponad 1700 placówkami partnerskimi w całym kraju. O zdrowie pacjentów troszczy się ponad 3000 lekarzy i 1100 pielęgniarek i personelu pomocniczego w placówkach własnych oraz przeszło 9000 lekarzy współpracujących. Ukoronowaniem dotychczasowego rozwoju firmy w Polsce było otwarcie w 2009 roku pierwszego wielospecjalistycznego Szpitala Medicover na warszawskim Wilanowie.

jej_krolewska_mosc_sylwia_krolowa_szwecji_z_wizyta_w_polsce.jpg

jej_krolewska_mosc_sylwia_krolowa_szwecji_z_wizyta_w_polsce_informacja_prasowa.docx

docx | 990 KB

jej_krolewska_mosc_sylwia_krolowa_szwecji_z_wizyta_w_polsce.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_medicover_senior_dom_opieki_jozefina_1.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_spotkanie_w_szpitalu_medicover.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_medicover_senior_dom_opieki_jozefina.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_medicover_senior_dom_opieki_jozefina_3.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_medicover_senior_dom_opieki_jozefina_4.jpg

wizyta_jej_krolewskiej_mosci_sylwii_krolowej_szwecji_medicover_senior_dom_opieki_jozefina_2.jpg

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.
Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

Her Majesty Queen Silvia of Sweden visits Poland

On 1 March 2017, Her Majesty Queen Silvia of Sweden visited Poland at the invitation of the Medicover Foundation and Medicover. The focus of the visit was care for elderly people and dementia sufferers and subjects related to nursing education. The occasion for the invitation was the final ceremony of the competition for Queen Silvia Nursing Award which was presented with all honours at the Swedish Embassy. Her Majesty Queen Silvia also met with the residents of the Medicover Senior Józefina Care Home and the nurses working in the Medicover Hospital in Wilanów.