Zakończył się szczyt infekcji sezonowych

Początek roku był rekordowy pod względem infekcji sezonowych. W styczniu po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent Medicover. Ogólna liczba wizyt i porad telemedycznych z powodu infekcji była ponad 30 proc. wyższa niż w poprzednim miesiącu. W szczytowym tygodniu stycznia udzielono blisko 4,5 tys. porad telemedycznych. Jednak najwyższy poziom zachorowań już za nami. Od początku lutego liczba rozpoznań infekcyjnych spada. W marcu liczba zachorowań powróciła do poziomu standardowego dla okresu infekcyjnego.

Szczyt zachorowań na infekcję górnych dróg oddechowych ma miejsce wtedy, gdy do zwykłych sezonowych przeziębień dołączają zachorowania na grypę. Zazwyczaj najwyższy poziom zachorowań obserwujemy w lutym i marcu – w tym sezonie rozpoczął się on już w grudniu, a styczeń, pod względem zachorowań na grypę i infekcji sezonowych, był miesiącem rekordowym.
Od lutego nasilenie przeziębień spada. Eksperci Medicover obserwują spadek liczby wizyt z powodu infekcji – zarówno w centrach medycznych, jak i wizyt domowych. Spada również liczba wizyt w Ambulatoryjnej Pomocy Doraźnej, a także udzielonych konsultacji telemedycznych.
Choć liczba zachorowań spada, to sezon infekcyjny nadal trwa – dlatego warto zastosować się do zaleceń lekarzy i w sposób szczególny zadbać o swoje zdrowie.
- Zasady są bardzo proste. W czasie zwiększonej liczby zachorowań unikajmy zatłoczonych miejsc, a także bliskiego kontaktu z osobami przeziębionymi. W domu koniecznie wietrzmy pomieszczenia. W czasie pracy należy pamiętać, żeby nie dotykać rękami nosa, ust i oczu. Jeśli kichamy lub kaszlemy, zasłaniajmy usta i nos przedramieniem, a nie dłonią – radzi Agnieszka Motyl, specjalista medycyny rodzinnej i epidemiolog z Medicover.
Medicover stale monitoruje poziom zachorowań, dlatego firma potrafi z wyprzedzeniem przewidzieć, kiedy zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej wzrośnie. W celu zapewnienia pacjentom szybkiego dostępu do konsultacji lekarskiej, w czasie szczytu infekcji w placówkach medycznych uruchamiane jest rozwiązanie dedykowane – Medicover Express, w którym pielęgniarka współpracuje z lekarzem. Specjaliści w maksymalnie efektywny sposób wykorzystują czas przeznaczony na wizyty – a dzięki temu mogą udzielić pomoc większej liczbie pacjentów. Dodatkowo, 7 dni w tygodniu, również w święta dostępne są konsultacje telemedyczne lekarzy internistów i pediatrów, realizowane za pośrednictwem TeleCentrum.

2017_03_07_zakonczyl_sie_szczyt_infekcji_sezonowych.docx

docx | 43,8 KB

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.