Zakończył się szczyt infekcji sezonowych

Początek roku był rekordowy pod względem infekcji sezonowych. W styczniu po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent Medicover. Ogólna liczba wizyt i porad telemedycznych z powodu infekcji była ponad 30 proc. wyższa niż w poprzednim miesiącu. W szczytowym tygodniu stycznia udzielono blisko 4,5 tys. porad telemedycznych. Jednak najwyższy poziom zachorowań już za nami. Od początku lutego liczba rozpoznań infekcyjnych spada. W marcu liczba zachorowań powróciła do poziomu standardowego dla okresu infekcyjnego.

Szczyt zachorowań na infekcję górnych dróg oddechowych ma miejsce wtedy, gdy do zwykłych sezonowych przeziębień dołączają zachorowania na grypę. Zazwyczaj najwyższy poziom zachorowań obserwujemy w lutym i marcu – w tym sezonie rozpoczął się on już w grudniu, a styczeń, pod względem zachorowań na grypę i infekcji sezonowych, był miesiącem rekordowym.
Od lutego nasilenie przeziębień spada. Eksperci Medicover obserwują spadek liczby wizyt z powodu infekcji – zarówno w centrach medycznych, jak i wizyt domowych. Spada również liczba wizyt w Ambulatoryjnej Pomocy Doraźnej, a także udzielonych konsultacji telemedycznych.
Choć liczba zachorowań spada, to sezon infekcyjny nadal trwa – dlatego warto zastosować się do zaleceń lekarzy i w sposób szczególny zadbać o swoje zdrowie.
- Zasady są bardzo proste. W czasie zwiększonej liczby zachorowań unikajmy zatłoczonych miejsc, a także bliskiego kontaktu z osobami przeziębionymi. W domu koniecznie wietrzmy pomieszczenia. W czasie pracy należy pamiętać, żeby nie dotykać rękami nosa, ust i oczu. Jeśli kichamy lub kaszlemy, zasłaniajmy usta i nos przedramieniem, a nie dłonią – radzi Agnieszka Motyl, specjalista medycyny rodzinnej i epidemiolog z Medicover.
Medicover stale monitoruje poziom zachorowań, dlatego firma potrafi z wyprzedzeniem przewidzieć, kiedy zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej wzrośnie. W celu zapewnienia pacjentom szybkiego dostępu do konsultacji lekarskiej, w czasie szczytu infekcji w placówkach medycznych uruchamiane jest rozwiązanie dedykowane – Medicover Express, w którym pielęgniarka współpracuje z lekarzem. Specjaliści w maksymalnie efektywny sposób wykorzystują czas przeznaczony na wizyty – a dzięki temu mogą udzielić pomoc większej liczbie pacjentów. Dodatkowo, 7 dni w tygodniu, również w święta dostępne są konsultacje telemedyczne lekarzy internistów i pediatrów, realizowane za pośrednictwem TeleCentrum.

2017_03_07_zakonczyl_sie_szczyt_infekcji_sezonowych.docx

docx | 43,8 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Ponad 100 nowych pracowników po roku działania Medicover w Radomiu

W Contact Center Medicover w Radomiu w ciągu pierwszego roku działania zatrudnienie znalazło ponad 100 osób. Oddział został uruchomiony w styczniu 2016 roku, a firma już zbudowała silną pozycję na lokalnym rynku pracy. Również dla Medicover radomska placówka stanowi ważny atut – jest jednym z dwóch tego typu centrów działających w strukturach firmy.