Zakończył się szczyt infekcji sezonowych

Początek roku był rekordowy pod względem infekcji sezonowych. W styczniu po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent Medicover. Ogólna liczba wizyt i porad telemedycznych z powodu infekcji była ponad 30 proc. wyższa niż w poprzednim miesiącu. W szczytowym tygodniu stycznia udzielono blisko 4,5 tys. porad telemedycznych. Jednak najwyższy poziom zachorowań już za nami. Od początku lutego liczba rozpoznań infekcyjnych spada. W marcu liczba zachorowań powróciła do poziomu standardowego dla okresu infekcyjnego.

Szczyt zachorowań na infekcję górnych dróg oddechowych ma miejsce wtedy, gdy do zwykłych sezonowych przeziębień dołączają zachorowania na grypę. Zazwyczaj najwyższy poziom zachorowań obserwujemy w lutym i marcu – w tym sezonie rozpoczął się on już w grudniu, a styczeń, pod względem zachorowań na grypę i infekcji sezonowych, był miesiącem rekordowym.
Od lutego nasilenie przeziębień spada. Eksperci Medicover obserwują spadek liczby wizyt z powodu infekcji – zarówno w centrach medycznych, jak i wizyt domowych. Spada również liczba wizyt w Ambulatoryjnej Pomocy Doraźnej, a także udzielonych konsultacji telemedycznych.
Choć liczba zachorowań spada, to sezon infekcyjny nadal trwa – dlatego warto zastosować się do zaleceń lekarzy i w sposób szczególny zadbać o swoje zdrowie.
- Zasady są bardzo proste. W czasie zwiększonej liczby zachorowań unikajmy zatłoczonych miejsc, a także bliskiego kontaktu z osobami przeziębionymi. W domu koniecznie wietrzmy pomieszczenia. W czasie pracy należy pamiętać, żeby nie dotykać rękami nosa, ust i oczu. Jeśli kichamy lub kaszlemy, zasłaniajmy usta i nos przedramieniem, a nie dłonią – radzi Agnieszka Motyl, specjalista medycyny rodzinnej i epidemiolog z Medicover.
Medicover stale monitoruje poziom zachorowań, dlatego firma potrafi z wyprzedzeniem przewidzieć, kiedy zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej wzrośnie. W celu zapewnienia pacjentom szybkiego dostępu do konsultacji lekarskiej, w czasie szczytu infekcji w placówkach medycznych uruchamiane jest rozwiązanie dedykowane – Medicover Express, w którym pielęgniarka współpracuje z lekarzem. Specjaliści w maksymalnie efektywny sposób wykorzystują czas przeznaczony na wizyty – a dzięki temu mogą udzielić pomoc większej liczbie pacjentów. Dodatkowo, 7 dni w tygodniu, również w święta dostępne są konsultacje telemedyczne lekarzy internistów i pediatrów, realizowane za pośrednictwem TeleCentrum.

2017_03_07_zakonczyl_sie_szczyt_infekcji_sezonowych.docx

docx | 43,8 KB

Wstępne badanie zębów przez internet sposobem na pozbycie się lęku przed dentystą

Jak przebiega leczenie próchnicy? Do jakiego specjalisty udać się ze swoim problemem stomatologicznym? Jaka jest przyczyna krwawienia dziąseł? Jakie badania zleci nam stomatolog w przypadku nadwrażliwości zębów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w aplikacji „Krótki przegląd internetowy”. To pomysł kliniki DentaCare należącej do Medicover Polska. Jego celem jest zmniejszenie lęku przed leczeniem stomatologicznym i zmotywowanie pacjentów do regularnych wizyt u dentysty.
W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.
Planujesz majówkę? Uważaj na kleszcze.

Są drobne i bardzo niepozorne, a ich ugryzienie może być przyczyną poważnych chorób. Wbrew pozorom spotkamy je nie tylko w lasach czy na łąkach, lecz także na skwerkach, w miejskich parkach czy w pobliżu naszych domów. Jak podkreślają eksperci, aż 40 proc. kleszczy, bo o nich mowa, może być nosicielami groźnych bakterii i wirusów wywołujących boreliozę, babeszjozę i odkleszczowe zapalenie mózgu. Stąd, planując majówkę, warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić, co zrobić, gdy kleszcz nas ugryzie oraz kiedy należy skonsultować się z lekarzem.
Eksperci: Przeciwko krztuścowi powinni szczepić się także dorośli

Jak podkreślają epidemiolodzy, w ostatnich latach obserwujemy powrót chorób zakaźnych, uznanych przez lata za opanowane i wygasłe. Jedną z nich jest krztusiec. Rosnącą zachorowalność odnotowujemy także w Polsce. Dowodzą temu dane Państwowego Zakładu Higieny – w 2016 roku stwierdzono aż 6856 zachorowań, w 2017 r. nieco mniej – 3034 [1]. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie jest młodzież między 10. a 14. rokiem życia, osoby dorosłe oraz starsze. Jak podkreślają eksperci, wciąż najskuteczniejszą profilaktyką są szczepienia – obowiązkowe dla dzieci, ale także te zalecane dorosłym, którzy raz na 10 lat powinni przyjąć przypominającą dawkę szczepienia.

Ponad 100 nowych pracowników po roku działania Medicover w Radomiu

W Contact Center Medicover w Radomiu w ciągu pierwszego roku działania zatrudnienie znalazło ponad 100 osób. Oddział został uruchomiony w styczniu 2016 roku, a firma już zbudowała silną pozycję na lokalnym rynku pracy. Również dla Medicover radomska placówka stanowi ważny atut – jest jednym z dwóch tego typu centrów działających w strukturach firmy.