Equator II z jednym z największych centrów medycznych Medicover w Polsce

Firma Medicover przedłużyła umowę najmu centrum medycznego w należącym do spółki Karimpol biurowcu Equator II. Najemca jednocześnie powiększył jego dotychczasowy metraż do 1939 mkw.

Medicover to jeden z kluczowych najemców budynku austriackiego dewelopera. Firma, w biurowcu położonym przy Alejach Jerozolimskich 96, zajmuje 1647 mkw. Tworzy tam jedną z największych przychodni w swojej sieci w Polsce. Firma zdecydowała się przedłużyć wynajem powierzchni w Equatorze II na kolejnych 10 lat.
- W Warszawie, Karimpol dostarcza powierzchnię pod usługi medyczne już od 12 lat. Kontynuacja współpracy z międzynarodową firmą medyczną o tak wysokim prestiżu, jak Medicover jest dla nas powodem do ogromnej satysfakcji. To także dowód uznania dla budynku i wysokiej jakości środowiska pracy, które udało nam się stworzyć — mówi Harald Jeschek, Partner Zarządzający Karimpol Polska.
Umowa Medicover ze spółką Karimpol zakłada zwiększenie dotychczasowej przestrzeni najmu o ponad 290 mkw. Dodatkowy metraż zostanie zagospodarowany na aptekę oraz gabinety dentystyczne, które zostaną uruchomione od września 2017 roku.
– Otwarcie stomatologii przy Alejach Jerozolimskich to nie tylko jeden z kluczowych elementów uzupełniających dotychczasową ofertę placówki, ale również indywidulna oferta dla klientów zewnętrznych – mówi Wioletta Januszczyk, Dyrektor Zarządzająca, stomatologią i salonami optycznymi Grupy Medicover. – Chcemy stworzyć miejsce, w którym każdy doświadczy profesjonalnej opieki dentystyczej w miłej i przytulnej atmosferze. Dla naszych pacjentów udostępnimy pięć gabinetów dentystycznych wyposażonych w wysokiej jakości sprzęt. Dodatkowo w naszej ofercie znajdzie się pełna diagnostyka 3D, która pozwoli na jeszcze bardziej precyzyjne leczenie – dodaje.
Equator II został oddany do użytku w 2011 roku. Budynek oferuje 21 300 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej ulokowanej na 14 kondygnacjach naziemnych oraz parking na ponad 250 aut na 3 kondygnacjach podziemnych. Co więcej, na zewnątrz budynku znajduje się 45 miejsc postojowych. Do grona kluczowych najemców obiektu należą m.in.: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, AON oraz REGUS.
Budynek posiada certyfikat BREEAM IN USE na poziomie Very Good. Został zaprojektowany przez pracownię architektoniczną APA Wojciechowski.
Szczegółowe informacje na temat projektu znajdują się na stronie: www.equatoroffice.com

2017_03_14_equator_ii_z_jednym_z_najwiekszych_centrow_medycznych_medicover_w_polsce_informacja_prasowa.doc

doc | 79,5 KB

Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.
W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków

Polski rynek usług stomatologicznych – wzorem europejskiego – jest w trakcie konsolidacji. Małe gabinety coraz częściej dołączają do dużych sieci. Ten proces wymuszają oczekiwania pacjentów, dla których liczy się jakość oferowanych usług, wygoda, zaufanie do lekarza i nowoczesne wyposażenie gabinetu. W Polsce rynek ten zdominowały prywatne podmioty, które stać na kosztowne inwestycje, ponieważ publiczne wydatki na stomatologię sięgają raptem 2,5 proc. całego budżetu NFZ. Leczy się w nich ponad połowa pacjentów.
Coraz więcej małych i średnich firm inwestuje w opiekę medyczną dla pracowników

Jak pokazują ostatnie dane Eurostat, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o najniższej stopie bezrobocia. Statystyki te z jednej strony cieszą, z drugiej stanowią duże wyzwanie dla wielu pracodawców, którym dziś coraz trudniej o dobrego pracownika. Aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba oferować atrakcyjne benefity pozapłacowe. Na szczycie listy oczekiwań kandydatów o pracę plasuje się prywatna opieka medyczna – ważna dla 14 proc.[1] z nich. I choć jest ona już standardem w korporacjach, wciąż stanowi duże wyzwanie dla małych i mikroprzedsiębiorstw, w których tylko 6 proc. pracowników objętych jest prywatną opieką medyczną[2]. Dlaczego warto w nią zainwestować?
Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

Zdrowe niemowlę – wyzwanie dzisiejszych czasów

W 2016 roku w Polsce odnotowano ponad 382 tysiące urodzeń[1]. Badania wskazują, iż 2/3 rodziców karmi swoje dzieci w niewłaściwy sposób oraz zbyt szybko rozszerza dietę maluchów[2]. Świadomość w zakresie odpowiedniego dbania o niemowlęta wciąż jest niewystarczająca, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób w późniejszych latach. Z tego względu tak istotna jest regularna opieka lekarska nad nowo narodzonym dzieckiem, dzięki której stan jego zdrowia i rozwój są na bieżąco oceniane. Stała opieka pediatryczna umożliwia również rodzicom pogłębianie wiedzy na temat najlepszych metod dbania o zdrowie dziecka.