Zdrowe niemowlę – wyzwanie dzisiejszych czasów

W 2016 roku w Polsce odnotowano ponad 382 tysiące urodzeń[1]. Badania wskazują, iż 2/3 rodziców karmi swoje dzieci w niewłaściwy sposób oraz zbyt szybko rozszerza dietę maluchów[2]. Świadomość w zakresie odpowiedniego dbania o niemowlęta wciąż jest niewystarczająca, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób w późniejszych latach. Z tego względu tak istotna jest regularna opieka lekarska nad nowo narodzonym dzieckiem, dzięki której stan jego zdrowia i rozwój są na bieżąco oceniane. Stała opieka pediatryczna umożliwia również rodzicom pogłębianie wiedzy na temat najlepszych metod dbania o zdrowie dziecka.

Pierwsze 24 miesiące – kluczowy okres dla rozwoju dziecka

Pierwszy rok w życiu dziecka jest określany jako okres niemowlęcy. W tym czasie w organizmie dziecka zachodzą niezwykle intensywne i szybkie zmiany. Niemowlę rozwija się fizycznie, psychicznie i emocjonalnie.  – Wszelkie nieprawidłowości pojawiające się w ciągu pierwszych 24 miesięcy życia dziecka mają odzwierciedlenie w późniejszych latach w postaci zaburzenia prawidłowego rozwoju dziecka – mówi dr n. med. Małgorzata Jarosz, pediatra Medicover.
Jak wynika z raportu GUS[3], na cukrzycę, zarówno typu 1. Jak i 2., chorują już niemowlęta, a także przedszkolaki i nastolatki. U połowy badanych dzieci wykryto wadę wzroku, w tym krótkowzroczność, astygmatyzm, zeza oraz złe widzenie z bliska. Z kolei najczęstszym przewlekłym schorzeniem są u maluchów alergie, które dotyczą niemal 10 proc. badanych dzieci.

Kompleksowa opieka nad dzieckiem to podstawa

W ciągu 2 pierwszych lat dziecko wymaga regularnej opieki lekarskiej. Powinna ona obejmować  dokładny nadzór nad prawidłowym rozwojem oraz zapobieganie chorobom, które mogą ten rozwój zakłócić. W tym celu konieczne jest systematyczne przeprowadzenie badań lekarskich oraz wywiadu na temat stanu zdrowia dziecka, co pozwoli na wczesne wykrycie pierwszych objawów zaburzeń rozwoju i chorób dziecka oraz szybkie wdrożenie leczenia. Istotne znaczenie ma również realizacja szczepień ochronnych zgodnie z obowiązującym programem, które stanowią najskuteczniejszy sposób zapobiegania chorobom zakaźnym. Nie mniej istotne jest także ustalanie dostosowanych do wieku indywidualnych zasad karmienia dziecka oraz właściwej diety matki. Ponadto warto, by rodzice zapoznali się  z zasadami pielęgnacji oraz zabaw psychoruchowych, tak aby zapewnić dziecku właściwy rozwój psychiczny oraz fizyczny i od początku budowali z nim właściwe relacje.

Pełny zakres opieki dla niemowlęcia w jednym pakiecie

Centra Medicover oferują  pakiet „Maluszek” oraz „Maluszek +”, czyli kompleksową opiekę dla dzieci od urodzenia do drugiego roku życia. Obejmują one, m.in. szczepienia, konsultacje z lekarzami, wizyty domowe, pogotowie ratunkowe oraz całodobowy kontakt z placówkami. Opieka w ramach pakietu jest realizowana we wszystkich Centrach Medicover, placówkach Medi Partner i Centrum Medycznym Damiana oraz dodatkowo w ponad 1 000 placówek sieci medycznej Medicover na terenie całego kraju.
Opieka koordynowana oferowana przez Medicover polega na swobodnym wyborze przez rodziców Centrum Medycznego, w którym chcą, by ich dziecko było otoczone opieką, a następnie – lekarza prowadzącego spośród pracujących tam pediatrów. Najbardziej optymalny moment na skorzystanie z pakietu to czas zanim dziecko ukończy 6. tydzień życia, bo właśnie wtedy – zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia – powinno ono zacząć cykl szczepień. Wizyty odbywają się zgodnie z harmonogramem szczepień oraz bilansów, a także wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Terminy konsultacji umawiane są w zależności od preferencji – przez telefon, Internet lub bezpośrednio w placówce, dopasowując je do rytmu dnia dziecka i zajęć rodziców. W nagłych sytuacjach, niezależnie od pory dnia, dostępny jest specjalny numer Hot Line Medicover, gdzie rodzic otrzyma wskazówki jak postępować z maluszkiem.
– Zdajemy sobie sprawę, że dla rodziców, którzy przebywają w domu z maleństwem, dotarcie do lekarza może być niekiedy skomplikowane. Mogą też nie być pewni czy objawy, które się pojawiły powinny ich niepokoić oraz jakie działania powinni podjąć. W takich sytuacjach należy pamiętać, że Medicover umożliwia uzyskanie porady medycznej bez konieczności odbycia wizyty. Konsultacje lekarskie udzielane są również za pośrednictwem rozmowy telefonicznej, czatu lub poprzez wideokonferencję – mówi dr n. med. Małgorzata Jarosz, pediatra Medicover.
[1] Badanie GUS „Ludność i ruch naturalny w 2016”
[2] Badanie Instytutu Matki i Dziecka przy wsparciu Fundacji Nutricia „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca"
[3] Raport GUS o stanie zdrowia dzieci z 2014 r.

2017_06_28_medicover_pakiet_maluszek.docx

docx | 51,3 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Przełomowe metody badań raka prostaty w Szpitalu Medicover

Co roku lekarze diagnozują raka prostaty u ok. 10 tys. Polaków. W przypadku tego nowotworu największe szanse na wyzdrowienie daje wczesne rozpoznanie. Dlatego kluczowe znaczenie mają badania profilaktyczne. Dzisiejsza diagnostyka raka prostaty to nie tylko pomiar stężenia PSA, ale również nowoczesne badania o niskiej inwazyjności i bardzo dużej precyzji, jak testy genetyczne PCA3, badanie molekularne 4Kscore czy wieloparametryczny rezonans magnetyczny.