Zdrowe niemowlę – wyzwanie dzisiejszych czasów

W 2016 roku w Polsce odnotowano ponad 382 tysiące urodzeń[1]. Badania wskazują, iż 2/3 rodziców karmi swoje dzieci w niewłaściwy sposób oraz zbyt szybko rozszerza dietę maluchów[2]. Świadomość w zakresie odpowiedniego dbania o niemowlęta wciąż jest niewystarczająca, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób w późniejszych latach. Z tego względu tak istotna jest regularna opieka lekarska nad nowo narodzonym dzieckiem, dzięki której stan jego zdrowia i rozwój są na bieżąco oceniane. Stała opieka pediatryczna umożliwia również rodzicom pogłębianie wiedzy na temat najlepszych metod dbania o zdrowie dziecka.

Pierwsze 24 miesiące – kluczowy okres dla rozwoju dziecka

Pierwszy rok w życiu dziecka jest określany jako okres niemowlęcy. W tym czasie w organizmie dziecka zachodzą niezwykle intensywne i szybkie zmiany. Niemowlę rozwija się fizycznie, psychicznie i emocjonalnie.  – Wszelkie nieprawidłowości pojawiające się w ciągu pierwszych 24 miesięcy życia dziecka mają odzwierciedlenie w późniejszych latach w postaci zaburzenia prawidłowego rozwoju dziecka – mówi dr n. med. Małgorzata Jarosz, pediatra Medicover.
Jak wynika z raportu GUS[3], na cukrzycę, zarówno typu 1. Jak i 2., chorują już niemowlęta, a także przedszkolaki i nastolatki. U połowy badanych dzieci wykryto wadę wzroku, w tym krótkowzroczność, astygmatyzm, zeza oraz złe widzenie z bliska. Z kolei najczęstszym przewlekłym schorzeniem są u maluchów alergie, które dotyczą niemal 10 proc. badanych dzieci.

Kompleksowa opieka nad dzieckiem to podstawa

W ciągu 2 pierwszych lat dziecko wymaga regularnej opieki lekarskiej. Powinna ona obejmować  dokładny nadzór nad prawidłowym rozwojem oraz zapobieganie chorobom, które mogą ten rozwój zakłócić. W tym celu konieczne jest systematyczne przeprowadzenie badań lekarskich oraz wywiadu na temat stanu zdrowia dziecka, co pozwoli na wczesne wykrycie pierwszych objawów zaburzeń rozwoju i chorób dziecka oraz szybkie wdrożenie leczenia. Istotne znaczenie ma również realizacja szczepień ochronnych zgodnie z obowiązującym programem, które stanowią najskuteczniejszy sposób zapobiegania chorobom zakaźnym. Nie mniej istotne jest także ustalanie dostosowanych do wieku indywidualnych zasad karmienia dziecka oraz właściwej diety matki. Ponadto warto, by rodzice zapoznali się  z zasadami pielęgnacji oraz zabaw psychoruchowych, tak aby zapewnić dziecku właściwy rozwój psychiczny oraz fizyczny i od początku budowali z nim właściwe relacje.

Pełny zakres opieki dla niemowlęcia w jednym pakiecie

Centra Medicover oferują  pakiet „Maluszek” oraz „Maluszek +”, czyli kompleksową opiekę dla dzieci od urodzenia do drugiego roku życia. Obejmują one, m.in. szczepienia, konsultacje z lekarzami, wizyty domowe, pogotowie ratunkowe oraz całodobowy kontakt z placówkami. Opieka w ramach pakietu jest realizowana we wszystkich Centrach Medicover, placówkach Medi Partner i Centrum Medycznym Damiana oraz dodatkowo w ponad 1 000 placówek sieci medycznej Medicover na terenie całego kraju.
Opieka koordynowana oferowana przez Medicover polega na swobodnym wyborze przez rodziców Centrum Medycznego, w którym chcą, by ich dziecko było otoczone opieką, a następnie – lekarza prowadzącego spośród pracujących tam pediatrów. Najbardziej optymalny moment na skorzystanie z pakietu to czas zanim dziecko ukończy 6. tydzień życia, bo właśnie wtedy – zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia – powinno ono zacząć cykl szczepień. Wizyty odbywają się zgodnie z harmonogramem szczepień oraz bilansów, a także wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Terminy konsultacji umawiane są w zależności od preferencji – przez telefon, Internet lub bezpośrednio w placówce, dopasowując je do rytmu dnia dziecka i zajęć rodziców. W nagłych sytuacjach, niezależnie od pory dnia, dostępny jest specjalny numer Hot Line Medicover, gdzie rodzic otrzyma wskazówki jak postępować z maluszkiem.
– Zdajemy sobie sprawę, że dla rodziców, którzy przebywają w domu z maleństwem, dotarcie do lekarza może być niekiedy skomplikowane. Mogą też nie być pewni czy objawy, które się pojawiły powinny ich niepokoić oraz jakie działania powinni podjąć. W takich sytuacjach należy pamiętać, że Medicover umożliwia uzyskanie porady medycznej bez konieczności odbycia wizyty. Konsultacje lekarskie udzielane są również za pośrednictwem rozmowy telefonicznej, czatu lub poprzez wideokonferencję – mówi dr n. med. Małgorzata Jarosz, pediatra Medicover.
[1] Badanie GUS „Ludność i ruch naturalny w 2016”
[2] Badanie Instytutu Matki i Dziecka przy wsparciu Fundacji Nutricia „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca"
[3] Raport GUS o stanie zdrowia dzieci z 2014 r.

2017_06_28_medicover_pakiet_maluszek.docx

docx | 51,3 KB

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.