Przełomowe metody badań raka prostaty w Szpitalu Medicover

Co roku lekarze diagnozują raka prostaty u ok. 10 tys. Polaków. W przypadku tego nowotworu największe szanse na wyzdrowienie daje wczesne rozpoznanie. Dlatego kluczowe znaczenie mają badania profilaktyczne. Dzisiejsza diagnostyka raka prostaty to nie tylko pomiar stężenia PSA, ale również nowoczesne badania o niskiej inwazyjności i bardzo dużej precyzji, jak testy genetyczne PCA3, badanie molekularne 4Kscore czy wieloparametryczny rezonans magnetyczny.

Bóle kości, krwiomocz, krew w nasieniu lub zatrzymanie moczu to symptomy, które mogą świadczyć o zaawansowanym stadium choroby lub o przerzutach nowotworu prostaty. Dlatego mężczyźni, którzy ukończyli 40. rok życia, powinni obowiązkowo poddawać się regularnym badaniom profilaktycznym.
Jeszcze do niedawna w ramach diagnostyki nowotworu prostaty podstawowymi metodami było badanie per rectum oraz oznaczenie stężenia PSA[1]. Te badania jednak nie oddawały obrazu dokładnej diagnostyki, ponieważ nowotwór prostaty u mężczyzn może się rozwijać całkowicie bezobjawowo. Przełomem w diagnostyce  okazały się m.in. małoinwazyjne badanie PCA3 czy metoda 4Kscore.
- Wczesne rozpoznanie choroby w dużej mierze decyduje o powodzeniu terapii i daje szanse na całkowite wyzdrowienie. Dzisiejsza oferta badań pozwala mężczyznom na pełną profilaktykę. Dostępne rozwiązania, w przeciwieństwie do starszych metod, są bezbolesne, małoinwazyjne i nie wymagają hospitalizacji - mówi dr n. med. Marek Filipek, szef zespołu medycznego HIFU Clinic Centrum Leczenia Raka Prostaty.
Podwyższony poziom PSA nie musi oznaczać raka prostaty – może to być np. przerost gruczołu krokowego (BPH) lub stan zapalny, niezwiązany z rakiem stercza. Dlatego precyzyjną alternatywą dla pomiaru PSA jest małoinwazyjne badanie PCA3, czyli zaawansowany test genetyczny na ekspresje genu PCA3.
Pozwala on określić zagrożenie genetyczne na zachorowanie na nowotwor stercza, a jednocześnie ocenić jego stopień zaawansowania. Badanie wykonywane jest z moczu pobieranego po uprzedniej konsultacji z urologiem, a na jego wyniki czeka się ok. dwóch tygodni.
Test PCA3 wskazany jest m.in. u pacjentów, u których utrzymuje się podejrzenie nowotworu prostaty, mimo że biopsja nie potwierdza jego obecności, u mężczyzn obciążonych genetycznie, których ojciec, stryjowie lub dziadek chorowali na nowotwór prostaty, a także w sytuacji, gdy w biopsji wykryto komórki nowotworowe i należy ocenić ryzyko postępu oraz przewidzieć agresywność choroby.
Kolejny badaniem jest 4Kscore, które umożliwia oszacowanie ryzyka pojawienia się oraz rozwoju agresywnego nowotworu prostaty nawet z 20-letnim wyprzedzeniem.
- To szczególnie ważne w przypadku członków rodzin, w których występowały zachorowania na ten typ nowotworu. Rak prostaty jest uwarunkowany genetycznie i dlatego osoby te znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka. Badanie 4Kscore-Test to specjalnie opracowany algorytm diagnostyczny, który uwzględnia poziom aż czterech kalikrein w osoczu krwi. Dzięki temu pozwala na wykrycie raka prostaty na bardzo wczesnym etapie rozwoju choroby - mówi dr n. med. Marek Filipek, szef zespołu medycznego HIFU Clinic Centrum Leczenia Raka Prostaty.
Test wykonywany jest w oparciu o pobraną krew. Wynik, dostępny po ok. czterech tygodniach, wskazuje ewentualną konieczność przeprowadzenia biopsji.
Wieloparametryczny rezonans magnetyczny jako precyzyjna diagnostyka
Prawdziwy postęp w diagnostyce raka prostaty możliwy jest również dzięki wieloparametrycznemu rezonansowi magnetycznemu. To badanie, które pozwala jednocześnie na zlokalizowanie ogniska podejrzanego pod kątem onkologicznym oraz ustalenie, czy ewentualne zmiany nowotworowe nie obejmują innych struktur (np. węzłów chłonnych). Biopsja prostaty pod kontrolą obrazowania rezonansem magnetycznym pozwala urologowi na precyzyjną biopsję podejrzanych ognisk. Na podstawie obrazu i szczegółowego opisu, specjalista zleca pacjentowi dalsze kroki. Podczas zabiegu pobieranych jest standardowo po 5 lub 6 wycinków z każdego płata stercza (biopsja standardowa) oraz dodatkowo z kilku miejsc podejrzanych o rozrost nowotworowy. Sam zabieg zajmuje od 30 do 60 minut i może być wykonywany w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym. Konieczne jest wcześniejsze przygotowanie pacjenta polegające na antybiotykoterapii.
Badanie rekomendowane jest między innymi pacjentom kwalifikowanym do wykonania biopsji stercza.
Wszystkie powyższe badania z zakresu diagnostyki raka prostaty można wykonać w Szpitalu Medicover dzięki współpracy z placówką HIFU Clinic.
[1] PSA to swoisty antygen sterczowy, czyli glikoproteina wytwarzana przez komórki nabłonka gruczołowego, służąca do rozpoznawania i monitorowania nie tylko przebiegu raka prostaty, ale również – łagodnego przerostu tego gruczołu.

2017_03_21_diagnostyka_raka_prostaty_to_nie_tylko_pomiar_psa_przelomowe_metody_badan_w_szpitalu_medicover.docx

docx | 51,2 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Rehasport Clinic rozwija autorską metodę rekonstrukcji ścięgna Achillesa

Rehasport Clinic w Poznaniu rozwija autorską metodę przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa. W przeciągu siedmiu lat, korzystając z innowacyjnej metody, zoperowanych zostało 20 chorych. Wyniki leczenia były bardzo dobre – wśród pacjentów znaleźli się sportowcy, którzy powrócili do kariery wbrew wcześniejszym przewidywaniom.