Rehasport Clinic rozwija autorską metodę rekonstrukcji ścięgna Achillesa

Rehasport Clinic w Poznaniu rozwija autorską metodę przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa. W przeciągu siedmiu lat, korzystając z innowacyjnej metody, zoperowanych zostało 20 chorych. Wyniki leczenia były bardzo dobre – wśród pacjentów znaleźli się sportowcy, którzy powrócili do kariery wbrew wcześniejszym przewidywaniom.

Dr hab. Tomasz Piontek, specjalista z Rehasport Clinic, jest autorem innowacyjnej techniki operacyjnej rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Metoda sprawdza się w sytuacjach bardzo ciężkich – a często wręcz beznadziejnych.
- Razem z moim zespołem doskonaliliśmy technikę, gdyż te wcześniej stosowane nie wydawały mi się skuteczne, były obarczone dużym błędem powikłań. Wyniki chorych operowanych naszą techniką dają świetne rezultaty, wszyscy wrócili do pełnej sprawności, a zawodowi sportowcy do uprawiania sportu. W niektórych przypadkach wyniki leczenia przekroczyły nasze oczekiwania – mówi dr hab. Tomasz Piontek, specjalista w ortopedii i traumatologii narządu ruchu Rehasport Clinic.
Z czasem technika była modyfikowana – do tego stopnia, że dziś jest w pełni przezskórna, a w trakcie zabiegu można też wykonać endoskopową plastykę guza piętowego.
W marcu wspólne badania z zespołem ortopedów Rehasport Clinic w Poznaniu przeprowadził Prof. Gino Kerkhoffs, prezydent Holenderskiego Towarzystwa Artroskopowego oraz ceniony w świecie ortopeda z Academic Medical Center przy Uniwersytecie w Amsterdamie.
– Razem z Gino Kerkhoffsem wykonaliśmy wspólne badania polegające na przeprowadzeniu zabiegu na preparatach mrożonych i przy współpracy z Politechniką Poznańską przetestowaliśmy biomechaniczne walory rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Dzięki tym badaniom jesteśmy w stanie poznać słabe i mocne strony metody, ale i poprawić aspekty wytrzymałościowe. Wyniki dają wiedzę, kiedy można pozwolić choremu na chodzenie z pełnym obciążeniem i jak poprawić technikę fiksacji – tłumaczy dr hab. Tomasz Piontek.
W badaniach uczestniczyli także: dr n. med. Kinga Ciemniewska-Gorzela, lek. med. Andrzej Pyda i lek. med. Paweł Bąkowski. Współpraca specjalistów z Rehasport Clinic z Uniwersytetem Medycznym w Poznaniu, Uniwersytetem w Amsterdamie oraz Politechniką Poznańską ma przyczynić się do przedstawienia światu nowoczesnej, przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa.
Zabiegi zostały wykonane w Instytucie Medycyny Praktycznej PoznańLAB, jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków w Europie, a niezbędne implanty dostarczyła firma Smith & Nephew.
Medicover – 21 lat doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej
Grupa Medicover jest międzynarodową firmą medyczną oferującą pełny zakres opieki medycznej.  W Polsce opiekuje się ponad 8 tys. firm i ponad 660 tys. pacjentów. Posiada 160 własnych placówek medycznych w różnych regionach Polski. Współpracuje także z ponad 1 700 placówkami partnerskimi w całym kraju. O zdrowie pacjentów troszczy się ponad 3000 lekarzy i 1100 pielęgniarek i personelu pomocniczego w placówkach własnych oraz przeszło 9 tys. lekarzy współpracujących. Medicover zbiera doświadczenia i poszerza zakres działalności już od ponad 21 lat. Ukoronowaniem dotychczasowego rozwoju firmy w Polsce było otwarcie w 2009 roku pierwszego, wielospecjalistycznego Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. Jako jedyna prywatna firma medyczna w Polsce, Medicover zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych. Grupa Medicover rozwija swoją działalność nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach Europy. Więcej informacji na stronie www.medicover.pl

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_3.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_4.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_5.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_2.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_6.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.jpg

2017_03_23_rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.docx

docx | 44,5 KB

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.