Rehasport Clinic rozwija autorską metodę rekonstrukcji ścięgna Achillesa

Rehasport Clinic w Poznaniu rozwija autorską metodę przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa. W przeciągu siedmiu lat, korzystając z innowacyjnej metody, zoperowanych zostało 20 chorych. Wyniki leczenia były bardzo dobre – wśród pacjentów znaleźli się sportowcy, którzy powrócili do kariery wbrew wcześniejszym przewidywaniom.

Dr hab. Tomasz Piontek, specjalista z Rehasport Clinic, jest autorem innowacyjnej techniki operacyjnej rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Metoda sprawdza się w sytuacjach bardzo ciężkich – a często wręcz beznadziejnych.
- Razem z moim zespołem doskonaliliśmy technikę, gdyż te wcześniej stosowane nie wydawały mi się skuteczne, były obarczone dużym błędem powikłań. Wyniki chorych operowanych naszą techniką dają świetne rezultaty, wszyscy wrócili do pełnej sprawności, a zawodowi sportowcy do uprawiania sportu. W niektórych przypadkach wyniki leczenia przekroczyły nasze oczekiwania – mówi dr hab. Tomasz Piontek, specjalista w ortopedii i traumatologii narządu ruchu Rehasport Clinic.
Z czasem technika była modyfikowana – do tego stopnia, że dziś jest w pełni przezskórna, a w trakcie zabiegu można też wykonać endoskopową plastykę guza piętowego.
W marcu wspólne badania z zespołem ortopedów Rehasport Clinic w Poznaniu przeprowadził Prof. Gino Kerkhoffs, prezydent Holenderskiego Towarzystwa Artroskopowego oraz ceniony w świecie ortopeda z Academic Medical Center przy Uniwersytecie w Amsterdamie.
– Razem z Gino Kerkhoffsem wykonaliśmy wspólne badania polegające na przeprowadzeniu zabiegu na preparatach mrożonych i przy współpracy z Politechniką Poznańską przetestowaliśmy biomechaniczne walory rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Dzięki tym badaniom jesteśmy w stanie poznać słabe i mocne strony metody, ale i poprawić aspekty wytrzymałościowe. Wyniki dają wiedzę, kiedy można pozwolić choremu na chodzenie z pełnym obciążeniem i jak poprawić technikę fiksacji – tłumaczy dr hab. Tomasz Piontek.
W badaniach uczestniczyli także: dr n. med. Kinga Ciemniewska-Gorzela, lek. med. Andrzej Pyda i lek. med. Paweł Bąkowski. Współpraca specjalistów z Rehasport Clinic z Uniwersytetem Medycznym w Poznaniu, Uniwersytetem w Amsterdamie oraz Politechniką Poznańską ma przyczynić się do przedstawienia światu nowoczesnej, przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa.
Zabiegi zostały wykonane w Instytucie Medycyny Praktycznej PoznańLAB, jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków w Europie, a niezbędne implanty dostarczyła firma Smith & Nephew.
Medicover – 21 lat doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej
Grupa Medicover jest międzynarodową firmą medyczną oferującą pełny zakres opieki medycznej.  W Polsce opiekuje się ponad 8 tys. firm i ponad 660 tys. pacjentów. Posiada 160 własnych placówek medycznych w różnych regionach Polski. Współpracuje także z ponad 1 700 placówkami partnerskimi w całym kraju. O zdrowie pacjentów troszczy się ponad 3000 lekarzy i 1100 pielęgniarek i personelu pomocniczego w placówkach własnych oraz przeszło 9 tys. lekarzy współpracujących. Medicover zbiera doświadczenia i poszerza zakres działalności już od ponad 21 lat. Ukoronowaniem dotychczasowego rozwoju firmy w Polsce było otwarcie w 2009 roku pierwszego, wielospecjalistycznego Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. Jako jedyna prywatna firma medyczna w Polsce, Medicover zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych. Grupa Medicover rozwija swoją działalność nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach Europy. Więcej informacji na stronie www.medicover.pl

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_3.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_4.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_5.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_2.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_6.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.jpg

2017_03_23_rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.docx

docx | 44,5 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Jak zadbać o prawidłową postawę dziecka?

Wady stóp to jeden z istotnych czynników, które wpływają na postawę i kondycję całego ciała. U dzieci układ kośćca stóp i kształt powierzchni stawowych rozwija się zwykle tylko do 10, a maksymalnie do 12 roku życia. Tymczasem aż do 50 proc. populacji dzieci ma zaburzenia lub wady postawy, w tym stóp. Do  najpopularniejszych schorzeń w zakresie kończyn dolnych należy stopa płasko-koślawa i koślawość kolan.