Rehasport Clinic rozwija autorską metodę rekonstrukcji ścięgna Achillesa

Rehasport Clinic w Poznaniu rozwija autorską metodę przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa. W przeciągu siedmiu lat, korzystając z innowacyjnej metody, zoperowanych zostało 20 chorych. Wyniki leczenia były bardzo dobre – wśród pacjentów znaleźli się sportowcy, którzy powrócili do kariery wbrew wcześniejszym przewidywaniom.

Dr hab. Tomasz Piontek, specjalista z Rehasport Clinic, jest autorem innowacyjnej techniki operacyjnej rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Metoda sprawdza się w sytuacjach bardzo ciężkich – a często wręcz beznadziejnych.
- Razem z moim zespołem doskonaliliśmy technikę, gdyż te wcześniej stosowane nie wydawały mi się skuteczne, były obarczone dużym błędem powikłań. Wyniki chorych operowanych naszą techniką dają świetne rezultaty, wszyscy wrócili do pełnej sprawności, a zawodowi sportowcy do uprawiania sportu. W niektórych przypadkach wyniki leczenia przekroczyły nasze oczekiwania – mówi dr hab. Tomasz Piontek, specjalista w ortopedii i traumatologii narządu ruchu Rehasport Clinic.
Z czasem technika była modyfikowana – do tego stopnia, że dziś jest w pełni przezskórna, a w trakcie zabiegu można też wykonać endoskopową plastykę guza piętowego.
W marcu wspólne badania z zespołem ortopedów Rehasport Clinic w Poznaniu przeprowadził Prof. Gino Kerkhoffs, prezydent Holenderskiego Towarzystwa Artroskopowego oraz ceniony w świecie ortopeda z Academic Medical Center przy Uniwersytecie w Amsterdamie.
– Razem z Gino Kerkhoffsem wykonaliśmy wspólne badania polegające na przeprowadzeniu zabiegu na preparatach mrożonych i przy współpracy z Politechniką Poznańską przetestowaliśmy biomechaniczne walory rekonstrukcji ścięgna Achillesa. Dzięki tym badaniom jesteśmy w stanie poznać słabe i mocne strony metody, ale i poprawić aspekty wytrzymałościowe. Wyniki dają wiedzę, kiedy można pozwolić choremu na chodzenie z pełnym obciążeniem i jak poprawić technikę fiksacji – tłumaczy dr hab. Tomasz Piontek.
W badaniach uczestniczyli także: dr n. med. Kinga Ciemniewska-Gorzela, lek. med. Andrzej Pyda i lek. med. Paweł Bąkowski. Współpraca specjalistów z Rehasport Clinic z Uniwersytetem Medycznym w Poznaniu, Uniwersytetem w Amsterdamie oraz Politechniką Poznańską ma przyczynić się do przedstawienia światu nowoczesnej, przezskórnej techniki operacyjnej dużych ubytków ścięgna Achillesa.
Zabiegi zostały wykonane w Instytucie Medycyny Praktycznej PoznańLAB, jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków w Europie, a niezbędne implanty dostarczyła firma Smith & Nephew.
Medicover – 21 lat doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej
Grupa Medicover jest międzynarodową firmą medyczną oferującą pełny zakres opieki medycznej.  W Polsce opiekuje się ponad 8 tys. firm i ponad 660 tys. pacjentów. Posiada 160 własnych placówek medycznych w różnych regionach Polski. Współpracuje także z ponad 1 700 placówkami partnerskimi w całym kraju. O zdrowie pacjentów troszczy się ponad 3000 lekarzy i 1100 pielęgniarek i personelu pomocniczego w placówkach własnych oraz przeszło 9 tys. lekarzy współpracujących. Medicover zbiera doświadczenia i poszerza zakres działalności już od ponad 21 lat. Ukoronowaniem dotychczasowego rozwoju firmy w Polsce było otwarcie w 2009 roku pierwszego, wielospecjalistycznego Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. Jako jedyna prywatna firma medyczna w Polsce, Medicover zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych. Grupa Medicover rozwija swoją działalność nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach Europy. Więcej informacji na stronie www.medicover.pl

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_3.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_4.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_5.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_2.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa_6.jpg

rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.jpg

2017_03_23_rehasport_clinic_rozwija_autorska_metode_rekonstrukcji_sciegna_achillesa.docx

docx | 44,5 KB

Eksperci: Przeciwko krztuścowi powinni szczepić się także dorośli

Jak podkreślają epidemiolodzy, w ostatnich latach obserwujemy powrót chorób zakaźnych, uznanych przez lata za opanowane i wygasłe. Jedną z nich jest krztusiec. Rosnącą zachorowalność odnotowujemy także w Polsce. Dowodzą temu dane Państwowego Zakładu Higieny – w 2016 roku stwierdzono aż 6856 zachorowań, w 2017 r. nieco mniej – 3034 [1]. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie jest młodzież między 10. a 14. rokiem życia, osoby dorosłe oraz starsze. Jak podkreślają eksperci, wciąż najskuteczniejszą profilaktyką są szczepienia – obowiązkowe dla dzieci, ale także te zalecane dorosłym, którzy raz na 10 lat powinni przyjąć przypominającą dawkę szczepienia.
Wyprzedzić raka. Kiedy warto zrobić testy genetyczne?

Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów[1]. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Wypadki przy pracy. Najważniejsze pierwsze 10 minut

Ponad 56,1 tys. osób zostało poszkodowanych do końca września 2017 roku w wyniku wypadków przy pracy. Zgodnie z danymi GUS w czołówce najbardziej wypadkowych branż znalazło się przetwórstwo przemysłowe, handel, transport i gospodarka magazynowa oraz budownictwo. Ze względu na niezdolność do pracy pracownicy spędzili na zwolnieniach łącznie ponad 1,8 mln dni – oznacza to ponad 33 dni przypadające na jednego poszkodowanego. W wielu sytuacjach skutki wypadku mogły być znacznie mniej poważne, jeśli pomoc udzielona zostałaby od razu. Często więc ludzkie zdrowie i życie zależy od tego, czy pracownicy, czyli świadkowie wypadku, potrafią właściwie zareagować i udzielić pierwszej pomocy.
System Pregnabit w centrach medycznych Medicover Polska

Nestmedic podpisał umowę z międzynarodową firmą oferującą prywatną opiekę medyczną. Służący badaniu KTG mobilny system Pregnabit trafi do sieci placówek medycznych Medicover Polska. To wdrożenie ma być wstępem do dalszych umów z międzynarodowymi sieciami medycznymi.

Jak zadbać o prawidłową postawę dziecka?

Wady stóp to jeden z istotnych czynników, które wpływają na postawę i kondycję całego ciała. U dzieci układ kośćca stóp i kształt powierzchni stawowych rozwija się zwykle tylko do 10, a maksymalnie do 12 roku życia. Tymczasem aż do 50 proc. populacji dzieci ma zaburzenia lub wady postawy, w tym stóp. Do  najpopularniejszych schorzeń w zakresie kończyn dolnych należy stopa płasko-koślawa i koślawość kolan.