Jak zadbać o prawidłową postawę dziecka?

Wady stóp to jeden z istotnych czynników, które wpływają na postawę i kondycję całego ciała. U dzieci układ kośćca stóp i kształt powierzchni stawowych rozwija się zwykle tylko do 10, a maksymalnie do 12 roku życia. Tymczasem aż do 50 proc. populacji dzieci ma zaburzenia lub wady postawy, w tym stóp. Do  najpopularniejszych schorzeń w zakresie kończyn dolnych należy stopa płasko-koślawa i koślawość kolan.

Z badań profilaktycznych przeprowadzonych przez lekarzy ortopedów wśród dzieci w wieku 4 – 6 lat wynika, że ok. 40 proc. badanych dzieci ma wady postawy w zakresie kończyn dolnych (stopy płasko-koślawe, koślawość kolan).[1] Wśród pacjentów coraz częściej pojawiają się dzieci z wiotkim układem więzadłowym oraz obniżonym napięciem centralnym lub obwodowym. Ta grupa jest szczególnie narażona na rozwój nieprawidłowego wzorca ruchowego – a w efekcie na powstanie stóp płasko-koślawych, które mogą doprowadzić do utrwalenia deformacji kostnych np. płaskostopia podłużnego, poprzecznego czy koślawych paluchów (tzw. halluksów).
– Wady postawy mogą być wrodzone, ale również nabyte. Przyczyn problemów można więc szukać m.in. w nieprawidłowych nawykach takich jak mała aktywność fizyczna, źle dobrane obuwie, a nawet niewłaściwe oświetlenie – mówi Grzegorz Kluz, ortopodolog w Medicover.Stopa płasko-koślawa to wada, która przejawia się obniżonym wysklepieniem stopy i skręceniem pięty na zewnątrz. Pacjenci, których dotyczy ten problem, mogą odczuwać bóle łydek i stóp, a także szybko się męczyć. Koślawość kolan można rozpoznać po układaniu się nóg w kształt litery X – kolana opierają się o siebie, a między kostkami stóp jest widoczna przerwa – dodaje.

Wkładki ortopedyczne dla dzieci

Mali pacjenci w wieku od dwóch do czterech lat nie są w stanie samodzielnie skorygować ustawienia stóp w trakcie codziennych aktywności. Chodząc boso, dzieci poruszają się w nieprawidłowym wzorcu ruchowym, ponieważ tak jest im najwygodniej.
Odpowiedzią na zaburzenia i wady kończyn dolnych są m.in. wkładki ortopedyczne. U osób dorosłych wkładki ortopedyczne m.in. poprawiają komfort chodzenia, likwidują ból i wyrównują nierówności kończyn. U dzieci wkładki mogą wpływać na zmniejszenie lub zatrzymanie rozwoju wad stóp.
- Dzięki odpowiednim ćwiczeniom, u dzieci między czwartym-piątym a siódmym rokiem życia, możliwe jest wprowadzenie korekcji czynnej ustawienia stóp, która docelowo powinna uzupełnić lub zastąpić korekcję bierną (wkładki i obuwie korekcyjne). W ten sposób w kolejnych latach możliwe będzie stopniowe zmniejszanie korekty, zrezygnowanie z obuwia ortopedycznego, a docelowo również z wkładek ortopedycznych. Jedynie w przypadku dużych wad, wkładki, które poprawiają komfort życia, stosowane są zwykle na stałe – wyjaśnia Grzegorz Kluz, ortopodolog w Medicover.
Badanie podoskopowe, czyli jak właściwie ocenić stopień zaawansowania wady
Powodzenie terapii u dzieci zależy od odpowiedniego doboru obuwia i materiałów konstrukcyjnych wkładek. Wykonaniem właściwych wkładek ortopedycznych zajmuje się ortopodolog wraz z odpowiednio wyszkolonym technikiem ortopedą. W czasie konsultacji, specjalista przeprowadza komputerowe badanie stóp na platformie podobarograficznej. Do projektowania wkładek wykorzystywany jest plantokonturogram, czyli utrwalony ślad stopy.
- Badanie podoskopowe, umożliwia wstępną diagnozę oraz bardzo dokładne pomiary antropometryczne, pozwalające na wykrycie i ocenę stopnia zaawansowania wady oraz ocenę skuteczności zaopatrzenia ortopedycznego lub terapii. Fundamentalne znaczenie ma także dobra współpraca lekarza, fizjoterapeuty i rodziców. To opiekunowie są odpowiedzialni za stosowanie się małego pacjenta do wszystkich zaleceń oraz za regularną wymianę zaopatrzenia – mówi Grzegorz Kluz, ortopodolog w Medicover.
W przypadku dzieci, wymiana zaopatrzenia wraz z oceną jego skuteczności powinna odbywać się raz na sześć do dziewięciu miesięcy. Średnio w tym czasie stopa dziecka rośnie o jeden rozmiar. U osób dorosłych, ze względów higienicznych, zaleca się wymianę wkładek raz w roku lub w razie spadku ich skuteczności.
W Medicover konsultacje ortopodologa dostępne są w Centrum Medycznym przy ul. Klimczaka 1.
[1] Źródło:EPIDEMIOLOGIA WAD POSTAWY U DZIECI I MŁODZIEŻY, autor: mgr Katarzyna Maciałczyk – Paprocka, Wrocław 2013.

2017_03_31_jak_zadbac_o_prawidlowa_postawe_dziecka_informacja_prasowa.docx

docx | 50 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Trwa sezon na kleszcze – jak uchronić się przed zachorowaniem na choroby odkleszczowe?

Sezon na kleszcze dopiero się rozpoczął, a stacje sanitarno-epidemiologiczne już donoszą o setkach ukąszeń. Według informacji sanepidu rośnie liczba zachorowań na boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu, czyli najczęściej występujące w Polsce choroby odkleszczowe. W sposób szczególny na ukąszenia narażone są osoby spędzające czas w plenerze od marca do końca listopada. Kleszcze przenoszą groźne wirusy i bakterie. Dlatego te informacje powinny być motywacją do zwiększenia naszej świadomości oraz podjęcia stosownych działań profilaktycznych. Zachorować może każdy i w każdym wieku.