Trwa sezon na kleszcze – jak uchronić się przed zachorowaniem na choroby odkleszczowe?

Sezon na kleszcze dopiero się rozpoczął, a stacje sanitarno-epidemiologiczne już donoszą o setkach ukąszeń. Według informacji sanepidu rośnie liczba zachorowań na boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu, czyli najczęściej występujące w Polsce choroby odkleszczowe. W sposób szczególny na ukąszenia narażone są osoby spędzające czas w plenerze od marca do końca listopada. Kleszcze przenoszą groźne wirusy i bakterie. Dlatego te informacje powinny być motywacją do zwiększenia naszej świadomości oraz podjęcia stosownych działań profilaktycznych. Zachorować może każdy i w każdym wieku.

Największe zagrożenie ukąszeniem kleszczy występuje w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, śląskim i lubelskim. Z kolei Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie dodaje, że z roku na rok obserwuje się wzrost populacji zakażonych kleszczy w centralnej Polsce i w województwie mazowieckim[1]. Ekspansja kleszczy postępuje nie tylko w obrębie Polski. Problem dotyczy większości krajów europejskich.
Dr Agnieszka Motyl, epidemiolog z Medicover, apeluje, by zachować szczególną ostrożność na terenach zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby odkleszczowe. Podkreśla, że są sposoby na zminimalizowanie ryzyka rozwoju poważnych chorób odkleszczowych i warto z nich korzystać, bo stawką jest nasze zdrowie.
– Kleszczowe zapalenie mózgu jest uznawane za najcięższą chorobę odkleszczową. Pierwsze objawy zakażenia przypominają grypę. Po ustąpieniu początkowych objawów u części osób pojawiają się symptomy opon mózgowo-rdzeniowych i zakażenia mózgu: ponowna gorączka, nudności, wymioty, sztywność karku, zaburzenia świadomości, porażenia. Chorobę wywołuje wirus, na który nie ma skutecznego leku. Ryzyko przedostania się wirusa do organizmu człowieka wzrasta w miarę jak kleszcz przebywa w skórze. Szybkie usunięcie pajęczaka jest więc istotne. Niestety ukąszenie kleszcza jest bezbolesne i, szczególnie w przypadku młodszych postaci kleszczy, czyli larw i nimf, może zostać przeoczone – komentuje lek. med. Agnieszka Motyl, epidemiolog Medicover. – W przypadku kleszczowego zapalenia mózgu istnieje skuteczna profilaktyka w postaci szczepień ochronnych – dodaje.
Szczepieniu mogą poddać się osoby dorosłe oraz dzieci powyżej pierwszego roku życia. Jest ono bezpieczne, skuteczne i praktycznie wolne od ryzyka powikłań poszczepiennych.
Borelioza – nie ma skutecznej metody zapobiegania chorobie
O ile w przypadku kleszczowego zapalenia mózgu profilaktyka jest dostępna, o tyle w przypadku boreliozy nie ma skutecznych metod zapobiegania chorobie. Można jedynie zachowywać środki ostrożności w postaci odpowiedniego ubioru i stosowania preparatów odstraszających kleszcze (tzw. repelenty). Dlatego ważne jest, by zdiagnozować chorobę na możliwie jak najwcześniejszym etapie, co pozwoli na uniknięcie poważnych powikłań.
– Najbardziej charakterystycznym objawem boreliozy jest rumień wędrujący. Pojawia się w okolicy  pokłucia kilka dni po kontakcie z kleszczem. Niestety ten typowy objaw nie zawsze występuje. Wówczas na boreliozę mogą wskazywać objawy zbliżone do symptomów grypy – bóle mięśni, stawów i głowy, zmęczenie, gorsze samopoczucie. W celu ostatecznej diagnozy choroby należy wykonać testy laboratoryjne na obecność przeciwciał we krwi lub, w przypadku neuroboreliozy, w płynie mózgowo-rdzeniowym. Tylko dwuetapowe badanie przeciwciał daje podstawy do postawienia diagnozy, pod warunkiem obecności objawów charakterystycznych dla boreliozy – komentuje lek. med. Agnieszka Motyl, epidemiolog Medicover. – Jeśli dojdzie do zarażenia boreliozą, w przeciwieństwie do kleszczowego zapalenia mózgu, mamy skuteczną antybiotykoterapię – dodaje ekspert Medicover.

Zostałem ugryziony – co robić?

Jeśli zostaniemy pokłuci przez kleszcza zachowajmy spokój i czujność na wszelkie objawy mogące świadczyć o zakażeniu KZM lub boreliozą. W razie wątpliwości zgłośmy się na konsultację do lekarza specjalizującego się w diagnostyce i leczeniu chorób odkleszczowych.
Medicover zapewnia kompleksową opiekę związaną z profilaktyką, diagnostyką i leczeniem najpopularniejszych w Polsce chorób odkleszczowych. W każdym z centrów medycznych, można wykonać szczepienia ochronne przeciwko KZM. Poprzedza je konsultacja lekarska mająca na celu weryfikację ewentualnych przeciwskazań do szczepienia.
Dodatkowo Medicover uruchomił w 9 miastach Poradnie Leczenia Boreliozy, w ramach których pacjenci są konsultowani przez lekarza specjalizującego się w rozpoznaniu i leczeniu boreliozy, zgodnie z aktualnymi wytycznymi postępowania medycznego. W 2016 roku z usług Poradni skorzystało łącznie ponad 400 pacjentów, w tym roku już ponad 200, co świadczy o dużym zapotrzebowaniu na specjalistyczne i kompleksowe usługi w tym obszarze.
[1] http://wsse.waw.pl/aktualnosci-i-komunikaty/komunikaty/sezon-na-kleszcze-wlasnie-sie-rozpoczal

2017_04_03_trwa_sezon_na_kleszcze_jak_uchronic_sie_przed_zachorowaniem_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Jak stan uzębienia wpływa na jakość życia? Finał konkursu „Nowy Piękny Uśmiech”

7 kwietnia br. w poznańskim DentaCare odbył się finał akcji metamorfoz stomatologicznych „Nowy Piękny Uśmiech”, która pokazała, jak duże znaczenie dla jakości życia ma troska o zdrowie i higienę jamy ustnej. Finalistki konkursu, pod okiem lekarzy stomatologów, poddały się metamorfozom, dzięki którym mogą cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.