Jak stan uzębienia wpływa na jakość życia? Finał konkursu „Nowy Piękny Uśmiech”

7 kwietnia br. w poznańskim DentaCare odbył się finał akcji metamorfoz stomatologicznych „Nowy Piękny Uśmiech”, która pokazała, jak duże znaczenie dla jakości życia ma troska o zdrowie i higienę jamy ustnej. Finalistki konkursu, pod okiem lekarzy stomatologów, poddały się metamorfozom, dzięki którym mogą cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.

Polacy unikają regularnych wizyt w gabinetach stomatologicznych. Efekty są bardzo niepokojące – ponad 90 proc. z nas ma próchnicę zębów, a tylko co czwarta osoba powyżej 35 roku życia ma wszystkie własne zęby. Polacy nie są świadomi, jak ważne są regularne wizyty kontrolne, a gabinet stomatologa odwiedzają dopiero, gdy poczują niepokojący ból.
Z samą wizytą wiążą się liczne obawy, spowodowane wcześniejszymi, często bardzo przykrymi doświadczeniami. Dzisiejsza technologia pozwala jednak zagwarantować pacjentom bezbolesne i komfortowe leczenie stomatologiczne. Jedną z nich jest abrazja powietrzna, czyli usuwanie próchnicy przy użyciu powietrza pod odpowiednim ciśnieniem, wzbogaconego ładunkiem ścierniwa. Jest to metoda absolutnie bezbolesna, więc wykonywana bez znieczulenia.
Zdarza się również tak, że w wyniku nieprzyjemnych doświadczeń, wizyta w gabinecie stomatologicznym wiąże się dla pacjentów z dużym stresem. To między innymi dla nich DentaCare proponuje metodę tzw. sedacji wziewnej, czyli leczenia gazem rozweselającym, który na czas zabiegu wprowadza pacjenta w stan odprężenia.
- W świadomości pacjentów wizyta u stomatologa nadal może kojarzyć się z bólem i dyskomfortem, co skutkuje unikaniem regularnych kontroli. W gabinetach DentaCare chcemy przekonać naszych pacjentów, że leczenie zębów nie musi boleć. Potrzebne jest jedynie dobranie właściwej metody leczenia i umiejętne wykorzystanie metod, które oferuje nowoczesna stomatologia - mówi Agata Przybyła, lekarz stomatolog z kliniki DentaCare w Poznaniu.
Pacjenci oczekują dziś od stomatologów przede wszystkim profesjonalizmu, empatii i zapewnienia poczucia bezpieczeństwa. O tym, jak w budowaniu tych pozytywnych doświadczeń, lekarzy wpierają nowoczesne rozwiązania przekonały się bohaterki akcji „Nowy Piękny Uśmiech” - Dagmara Przychodna, Małgorzata Smolińska i Natalia Garlikowska.
Uczestniczki, organizowanego przez klinikę DentaCare, konkursu zgłosiły się do udziału w akcji z różnych powodów – problemy z uzębieniem utrudniały czynności dnia codziennego, powodowały uciążliwy ból, czy zakłopotanie i brak pewności siebie. Wszystkie przyznają, że zmiana pozytywnie wpłynęła również na ich samopoczucie.
- Moje uzębienie było bardzo zaniedbane: próchnica, stany zapalne dziąseł i nieznośny ból. Mimo to niechętnie myślałam o udaniu się do stomatologa, bo moje wcześniejsze doświadczenia były bardzo nieprzyjemne. Po udziale w akcji metamorfoz, na fotelu dentystycznym będę zasiadać regularnie – mówi pani Dagmara Przychodna, jedna z finalistek akcji „Nowy Piękny Uśmiech”.

***

DentaCare to wchodząca w skład Grupy Medicover sieć centrów stomatologicznych, do której należy ponad 70 gabinetów w całej Polsce. Swoim pacjentom zapewnia profesjonalną i kompleksową opiekę, opartą o indywidualnie przygotowywane plany leczenia. Korzystając z zaawansowanego technologicznie sprzętu 3D, doświadczeni specjaliści DentaCare są w stanie zadbać o zęby i komfort pacjentów lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. DentaCare specjalizuje się  w leczeniu pacjentów z dentofobią, oferując leczenie bezwiertłowe oraz sedację wziewną przy wykorzystaniu gazu rozweselającego.

p_dagmara_przychodna_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_przed.jpg

p_dagmara_przychodna_po.jpg

2017_04_03_trwa_sezon_na_kleszcze_jak_uchronic_sie_przed_zachorowaniem_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

p_malgorzata_smolinska_przed_po.jpg

p_dagmara_przychodna_przed_po.jpg

p_natalia_garlikowska_przed_po.jpg

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.