Jak stan uzębienia wpływa na jakość życia? Finał konkursu „Nowy Piękny Uśmiech”

7 kwietnia br. w poznańskim DentaCare odbył się finał akcji metamorfoz stomatologicznych „Nowy Piękny Uśmiech”, która pokazała, jak duże znaczenie dla jakości życia ma troska o zdrowie i higienę jamy ustnej. Finalistki konkursu, pod okiem lekarzy stomatologów, poddały się metamorfozom, dzięki którym mogą cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.

Polacy unikają regularnych wizyt w gabinetach stomatologicznych. Efekty są bardzo niepokojące – ponad 90 proc. z nas ma próchnicę zębów, a tylko co czwarta osoba powyżej 35 roku życia ma wszystkie własne zęby. Polacy nie są świadomi, jak ważne są regularne wizyty kontrolne, a gabinet stomatologa odwiedzają dopiero, gdy poczują niepokojący ból.
Z samą wizytą wiążą się liczne obawy, spowodowane wcześniejszymi, często bardzo przykrymi doświadczeniami. Dzisiejsza technologia pozwala jednak zagwarantować pacjentom bezbolesne i komfortowe leczenie stomatologiczne. Jedną z nich jest abrazja powietrzna, czyli usuwanie próchnicy przy użyciu powietrza pod odpowiednim ciśnieniem, wzbogaconego ładunkiem ścierniwa. Jest to metoda absolutnie bezbolesna, więc wykonywana bez znieczulenia.
Zdarza się również tak, że w wyniku nieprzyjemnych doświadczeń, wizyta w gabinecie stomatologicznym wiąże się dla pacjentów z dużym stresem. To między innymi dla nich DentaCare proponuje metodę tzw. sedacji wziewnej, czyli leczenia gazem rozweselającym, który na czas zabiegu wprowadza pacjenta w stan odprężenia.
- W świadomości pacjentów wizyta u stomatologa nadal może kojarzyć się z bólem i dyskomfortem, co skutkuje unikaniem regularnych kontroli. W gabinetach DentaCare chcemy przekonać naszych pacjentów, że leczenie zębów nie musi boleć. Potrzebne jest jedynie dobranie właściwej metody leczenia i umiejętne wykorzystanie metod, które oferuje nowoczesna stomatologia - mówi Agata Przybyła, lekarz stomatolog z kliniki DentaCare w Poznaniu.
Pacjenci oczekują dziś od stomatologów przede wszystkim profesjonalizmu, empatii i zapewnienia poczucia bezpieczeństwa. O tym, jak w budowaniu tych pozytywnych doświadczeń, lekarzy wpierają nowoczesne rozwiązania przekonały się bohaterki akcji „Nowy Piękny Uśmiech” - Dagmara Przychodna, Małgorzata Smolińska i Natalia Garlikowska.
Uczestniczki, organizowanego przez klinikę DentaCare, konkursu zgłosiły się do udziału w akcji z różnych powodów – problemy z uzębieniem utrudniały czynności dnia codziennego, powodowały uciążliwy ból, czy zakłopotanie i brak pewności siebie. Wszystkie przyznają, że zmiana pozytywnie wpłynęła również na ich samopoczucie.
- Moje uzębienie było bardzo zaniedbane: próchnica, stany zapalne dziąseł i nieznośny ból. Mimo to niechętnie myślałam o udaniu się do stomatologa, bo moje wcześniejsze doświadczenia były bardzo nieprzyjemne. Po udziale w akcji metamorfoz, na fotelu dentystycznym będę zasiadać regularnie – mówi pani Dagmara Przychodna, jedna z finalistek akcji „Nowy Piękny Uśmiech”.

***

DentaCare to wchodząca w skład Grupy Medicover sieć centrów stomatologicznych, do której należy ponad 70 gabinetów w całej Polsce. Swoim pacjentom zapewnia profesjonalną i kompleksową opiekę, opartą o indywidualnie przygotowywane plany leczenia. Korzystając z zaawansowanego technologicznie sprzętu 3D, doświadczeni specjaliści DentaCare są w stanie zadbać o zęby i komfort pacjentów lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. DentaCare specjalizuje się  w leczeniu pacjentów z dentofobią, oferując leczenie bezwiertłowe oraz sedację wziewną przy wykorzystaniu gazu rozweselającego.

p_dagmara_przychodna_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_przed.jpg

p_dagmara_przychodna_po.jpg

2017_04_03_trwa_sezon_na_kleszcze_jak_uchronic_sie_przed_zachorowaniem_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

p_malgorzata_smolinska_przed_po.jpg

p_dagmara_przychodna_przed_po.jpg

p_natalia_garlikowska_przed_po.jpg

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Rehasport Clinic Partnerem Medycznym Związku Piłki Ręcznej w Polsce do końca 2020 roku

Klinika Rehasport nadal będzie oficjalnym Partnerem Medycznym Związku Piłki Ręcznej w Polsce. Podpisana w Warszawie umowa obowiązywać będzie do 31 grudnia 2020 roku.