Jak stan uzębienia wpływa na jakość życia? Finał konkursu „Nowy Piękny Uśmiech”

7 kwietnia br. w poznańskim DentaCare odbył się finał akcji metamorfoz stomatologicznych „Nowy Piękny Uśmiech”, która pokazała, jak duże znaczenie dla jakości życia ma troska o zdrowie i higienę jamy ustnej. Finalistki konkursu, pod okiem lekarzy stomatologów, poddały się metamorfozom, dzięki którym mogą cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.

Polacy unikają regularnych wizyt w gabinetach stomatologicznych. Efekty są bardzo niepokojące – ponad 90 proc. z nas ma próchnicę zębów, a tylko co czwarta osoba powyżej 35 roku życia ma wszystkie własne zęby. Polacy nie są świadomi, jak ważne są regularne wizyty kontrolne, a gabinet stomatologa odwiedzają dopiero, gdy poczują niepokojący ból.
Z samą wizytą wiążą się liczne obawy, spowodowane wcześniejszymi, często bardzo przykrymi doświadczeniami. Dzisiejsza technologia pozwala jednak zagwarantować pacjentom bezbolesne i komfortowe leczenie stomatologiczne. Jedną z nich jest abrazja powietrzna, czyli usuwanie próchnicy przy użyciu powietrza pod odpowiednim ciśnieniem, wzbogaconego ładunkiem ścierniwa. Jest to metoda absolutnie bezbolesna, więc wykonywana bez znieczulenia.
Zdarza się również tak, że w wyniku nieprzyjemnych doświadczeń, wizyta w gabinecie stomatologicznym wiąże się dla pacjentów z dużym stresem. To między innymi dla nich DentaCare proponuje metodę tzw. sedacji wziewnej, czyli leczenia gazem rozweselającym, który na czas zabiegu wprowadza pacjenta w stan odprężenia.
- W świadomości pacjentów wizyta u stomatologa nadal może kojarzyć się z bólem i dyskomfortem, co skutkuje unikaniem regularnych kontroli. W gabinetach DentaCare chcemy przekonać naszych pacjentów, że leczenie zębów nie musi boleć. Potrzebne jest jedynie dobranie właściwej metody leczenia i umiejętne wykorzystanie metod, które oferuje nowoczesna stomatologia - mówi Agata Przybyła, lekarz stomatolog z kliniki DentaCare w Poznaniu.
Pacjenci oczekują dziś od stomatologów przede wszystkim profesjonalizmu, empatii i zapewnienia poczucia bezpieczeństwa. O tym, jak w budowaniu tych pozytywnych doświadczeń, lekarzy wpierają nowoczesne rozwiązania przekonały się bohaterki akcji „Nowy Piękny Uśmiech” - Dagmara Przychodna, Małgorzata Smolińska i Natalia Garlikowska.
Uczestniczki, organizowanego przez klinikę DentaCare, konkursu zgłosiły się do udziału w akcji z różnych powodów – problemy z uzębieniem utrudniały czynności dnia codziennego, powodowały uciążliwy ból, czy zakłopotanie i brak pewności siebie. Wszystkie przyznają, że zmiana pozytywnie wpłynęła również na ich samopoczucie.
- Moje uzębienie było bardzo zaniedbane: próchnica, stany zapalne dziąseł i nieznośny ból. Mimo to niechętnie myślałam o udaniu się do stomatologa, bo moje wcześniejsze doświadczenia były bardzo nieprzyjemne. Po udziale w akcji metamorfoz, na fotelu dentystycznym będę zasiadać regularnie – mówi pani Dagmara Przychodna, jedna z finalistek akcji „Nowy Piękny Uśmiech”.

***

DentaCare to wchodząca w skład Grupy Medicover sieć centrów stomatologicznych, do której należy ponad 70 gabinetów w całej Polsce. Swoim pacjentom zapewnia profesjonalną i kompleksową opiekę, opartą o indywidualnie przygotowywane plany leczenia. Korzystając z zaawansowanego technologicznie sprzętu 3D, doświadczeni specjaliści DentaCare są w stanie zadbać o zęby i komfort pacjentów lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. DentaCare specjalizuje się  w leczeniu pacjentów z dentofobią, oferując leczenie bezwiertłowe oraz sedację wziewną przy wykorzystaniu gazu rozweselającego.

p_dagmara_przychodna_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_po.jpg

p_malgorzata_smolinska_przed.jpg

p_natalia_garlikowska_przed.jpg

p_dagmara_przychodna_po.jpg

2017_04_03_trwa_sezon_na_kleszcze_jak_uchronic_sie_przed_zachorowaniem_informacja_prasowa.docx

docx | 45,7 KB

p_malgorzata_smolinska_przed_po.jpg

p_dagmara_przychodna_przed_po.jpg

p_natalia_garlikowska_przed_po.jpg

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Rehasport Clinic Partnerem Medycznym Związku Piłki Ręcznej w Polsce do końca 2020 roku

Klinika Rehasport nadal będzie oficjalnym Partnerem Medycznym Związku Piłki Ręcznej w Polsce. Podpisana w Warszawie umowa obowiązywać będzie do 31 grudnia 2020 roku.