Do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę

17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. To dobry moment, by zainteresować się chorobą, która jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem ryzyka zgonu oraz wystąpienia wielu chorób. Z badania NATPOL wynika, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje około 9 milionów osób w wieku od 18 do 79 lat. Z kolei badanie POLSENIOR wykazało, że  choroba ta dotyczy około miliona osób po 80. roku życia. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę. W odpowiedzi na te niepokojące statystyki dwie międzynarodowe organizacje zainicjowały ogólnoświatowe badanie May Measurement Month (MMM17), czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.

Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów. Dodatkowo rozpowszechnienie tej choroby w naszym kraju systematycznie rośnie. Z badania NATPOL wynika, że w Polsce występowanie nadciśnienia tętniczego wśród osób od 18 do 79 roku życia wzrosło w ciągu 10 lat z 30 do 32 proc., czyli do około 9 milionów osób. Dodatkowo z badania POLSENIOR wynika, że dotyczy ono około miliona osób po 80. roku życia, czyli łącznie około 10 mln Polaków. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę.
Jak często należy badać ciśnienie tętnicze krwi?
Z danych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego wynika, że około 30 proc. Polaków nie wie o swojej chorobie – Zdrowe, dorosłe osoby powinny mierzyć ciśnienie tętnicze krwi przynajmniej raz w roku, jednak nie ma przeciwskazań, by robić to częściej. W przypadku osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym należy badać je z taką częstotliwością jaką zaleci lekarz, czasem nawet kilka razy dziennie – mówi lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, Medicover.  – Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się na podstawie co najmniej dwóch pomiarów wykonanych podczas przynajmniej dwóch kolejnych wizyt. Rozpoznanie następuje, jeśli średnie wartości są wyższe lub równe 140 mm Hg dla ciśnienia skurczowego i 90 mm Hg dla rozkurczowego. U chorych z ciśnieniem tętniczym poniżej 160/100 mm Hg rozpoznanie choroby należy potwierdzić poprzez prowadzenie domowych pomiarów lub automatyczną rejestrację ciśnienia krwi.
Rozwojowi nadciśnienia tętniczego sprzyjają czynniki środowiskowe oraz nawyki związane ze stylem życia. Najskuteczniejszą metodą uniknięcia lub opóźnienia rozwoju tej choroby jest zapobieganie nadwadze i otyłości, zwiększenie aktywności fizycznej oraz ograniczenie spożycia soli kuchennej i alkoholu.
MMM17 – największa akcja screeningowa trwa
Profilaktyka ma w tym przypadku bardzo duże znaczenie, dlatego 1 maja br. rozpoczęła się największa międzynarodowa kampania May Measurement Month, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. To globalny program screeningowy zainicjonowany przez Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Intencją organizatorów jest, by w ramach kampanii przebadano ponad 25 mln ludzi na całym świecie, w tym od 50 tys. do 250 tys. Polaków. Akcja potrwa do 31 maja br. w ponad 100 krajach świata, na wszystkich kontynentach. Kluczowym celem kampanii MMM17 jest podniesienie społecznej świadomości w obszarze diagnostyki i leczenia nadciśnienia tętniczego w skali lokalnej, krajowej, jak i globalnej.  – Im wcześniej rozpoznamy nadciśnienie tętnicze, tym szybciej możemy je skutecznie leczyć i eliminować ryzyko wystąpienia poważnych powikłań zdrowotnych – dodaje lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, Medicover.
Badanie ma na celu pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz częstości akcji serca u dorosłych powyżej 18. roku życia, obojga płci, u których ciśnienie tętnicze nie było mierzone w przeciągu ostatniego roku. Przewidziany jest również krótki wywiad lekarski dotyczący historii chorób układu krążenia oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Wszystkie gromadzone dane będą miały charakter anonimowy, a po zebraniu zostaną przesłane drogą elektroniczną poprzez specjalnie zaprojektowaną aplikację (APP MMM17) do centralnej, światowej bazy danych.
Pacjenci, u których wynik pomiaru wskaże na nadciśnienie tętnicze, otrzymają pisemną poradę z zaleceniami dotyczącymi dalszych działań, np. zmiany stylu życia i diety.
Pomiary są wykonywane w Centrach Medycznych Medicover wśród pacjentów oraz w aptekach Medicover wszystkim zainteresowanym.

2017_05_16_medicover_epidemiologia_nadcisnienia_tetniczego_krwi_w_polsce.docx

docx | 48,3 KB

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.