Do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę

17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. To dobry moment, by zainteresować się chorobą, która jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem ryzyka zgonu oraz wystąpienia wielu chorób. Z badania NATPOL wynika, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje około 9 milionów osób w wieku od 18 do 79 lat. Z kolei badanie POLSENIOR wykazało, że  choroba ta dotyczy około miliona osób po 80. roku życia. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę. W odpowiedzi na te niepokojące statystyki dwie międzynarodowe organizacje zainicjowały ogólnoświatowe badanie May Measurement Month (MMM17), czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.

Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów. Dodatkowo rozpowszechnienie tej choroby w naszym kraju systematycznie rośnie. Z badania NATPOL wynika, że w Polsce występowanie nadciśnienia tętniczego wśród osób od 18 do 79 roku życia wzrosło w ciągu 10 lat z 30 do 32 proc., czyli do około 9 milionów osób. Dodatkowo z badania POLSENIOR wynika, że dotyczy ono około miliona osób po 80. roku życia, czyli łącznie około 10 mln Polaków. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę.
Jak często należy badać ciśnienie tętnicze krwi?
Z danych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego wynika, że około 30 proc. Polaków nie wie o swojej chorobie – Zdrowe, dorosłe osoby powinny mierzyć ciśnienie tętnicze krwi przynajmniej raz w roku, jednak nie ma przeciwskazań, by robić to częściej. W przypadku osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym należy badać je z taką częstotliwością jaką zaleci lekarz, czasem nawet kilka razy dziennie – mówi lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, Medicover.  – Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się na podstawie co najmniej dwóch pomiarów wykonanych podczas przynajmniej dwóch kolejnych wizyt. Rozpoznanie następuje, jeśli średnie wartości są wyższe lub równe 140 mm Hg dla ciśnienia skurczowego i 90 mm Hg dla rozkurczowego. U chorych z ciśnieniem tętniczym poniżej 160/100 mm Hg rozpoznanie choroby należy potwierdzić poprzez prowadzenie domowych pomiarów lub automatyczną rejestrację ciśnienia krwi.
Rozwojowi nadciśnienia tętniczego sprzyjają czynniki środowiskowe oraz nawyki związane ze stylem życia. Najskuteczniejszą metodą uniknięcia lub opóźnienia rozwoju tej choroby jest zapobieganie nadwadze i otyłości, zwiększenie aktywności fizycznej oraz ograniczenie spożycia soli kuchennej i alkoholu.
MMM17 – największa akcja screeningowa trwa
Profilaktyka ma w tym przypadku bardzo duże znaczenie, dlatego 1 maja br. rozpoczęła się największa międzynarodowa kampania May Measurement Month, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. To globalny program screeningowy zainicjonowany przez Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Intencją organizatorów jest, by w ramach kampanii przebadano ponad 25 mln ludzi na całym świecie, w tym od 50 tys. do 250 tys. Polaków. Akcja potrwa do 31 maja br. w ponad 100 krajach świata, na wszystkich kontynentach. Kluczowym celem kampanii MMM17 jest podniesienie społecznej świadomości w obszarze diagnostyki i leczenia nadciśnienia tętniczego w skali lokalnej, krajowej, jak i globalnej.  – Im wcześniej rozpoznamy nadciśnienie tętnicze, tym szybciej możemy je skutecznie leczyć i eliminować ryzyko wystąpienia poważnych powikłań zdrowotnych – dodaje lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, Medicover.
Badanie ma na celu pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz częstości akcji serca u dorosłych powyżej 18. roku życia, obojga płci, u których ciśnienie tętnicze nie było mierzone w przeciągu ostatniego roku. Przewidziany jest również krótki wywiad lekarski dotyczący historii chorób układu krążenia oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Wszystkie gromadzone dane będą miały charakter anonimowy, a po zebraniu zostaną przesłane drogą elektroniczną poprzez specjalnie zaprojektowaną aplikację (APP MMM17) do centralnej, światowej bazy danych.
Pacjenci, u których wynik pomiaru wskaże na nadciśnienie tętnicze, otrzymają pisemną poradę z zaleceniami dotyczącymi dalszych działań, np. zmiany stylu życia i diety.
Pomiary są wykonywane w Centrach Medycznych Medicover wśród pacjentów oraz w aptekach Medicover wszystkim zainteresowanym.

2017_05_16_medicover_epidemiologia_nadcisnienia_tetniczego_krwi_w_polsce.docx

docx | 48,3 KB

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Implant prącia – nowoczesna metoda leczenia zaburzeń erekcji

Problemy związane z zaburzeniami erekcji mogą dotyczyć nawet czterech milionów Polaków. Przyczyną są m.in. schorzenia urologiczne, zaburzenia hormonalne oraz bardzo często – nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Dla pacjentów, u których inne metody nie dały zadowalających efektów, rozwiązaniem może okazać się wszczepienie implantu prącia.