Implant prącia – nowoczesna metoda leczenia zaburzeń erekcji

Problemy związane z zaburzeniami erekcji mogą dotyczyć nawet czterech milionów Polaków. Przyczyną są m.in. schorzenia urologiczne, zaburzenia hormonalne oraz bardzo często – nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Dla pacjentów, u których inne metody nie dały zadowalających efektów, rozwiązaniem może okazać się wszczepienie implantu prącia.

Zaburzenia erekcji oznaczają trwałą niezdolność do osiągnięcia lub utrzymania wzwodu. W Polsce ten problem dotyczy szerokiej grupy mężczyzn, z których tylko niewielki odsetek poszukuje wsparcia specjalisty.
- W naszym społeczeństwie problemy z erekcją są tematem tabu. Mężczyźni nie chcą przyznać się, że to ich dotyczy. Prawda jest jednak taka, że około czterech milionów Polaków ma problemy dotyczące zaburzeń wzwodu. Najczęściej są to mężczyźni po 40. roku życia ­– mówi dr n. med. Marek Filipek, szef zespołu medycznego HIFU Clinic Centrum Leczenia Raka Prostaty.Zaburzenia wzwodu nie są chorobą, a objawem różnych schorzeń. Bardzo dużą grupę stanowią pacjenci, którzy cierpią na nadciśnienie i cukrzycę. To zwykle mężczyźni, którzy mają zaburzenia związane z ukrwieniem – dodaje dr n. med. Marek Filipek.
Przyczyn problemu należy szukać zatem w chorobach współistniejących, takich jak schorzenia urologiczne, podwyższony cholesterol, nadwaga lub otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca oraz zaburzenia hormonalne.
Jednym z rozwiązań dla zaburzeń erekcji jest wszczepienie implantu prącia.
Wszczepienie implantu prącia ma zastosowanie u mężczyzn posiadających problemy ze wzwodem, u których inne metody – psychologiczne, farmakologiczne, terapia falami uderzeniowymi RENOVA LSWT czy iniekcje do ciał jamistych prącia nie dały pożądanych efektów.
Wszczepienie protezy następuje podczas zabiegu chirurgicznego, w znieczuleniu ogólnym. Zabieg musi być poprzedzony konsultacją anestezjologiczną. Pacjent zwykle zostaje wypisany do domu po pięciu dniach od operacji, a po około sześciu tygodniach może rozpocząć regularne współżycie seksualne.
Istnieją trzy rodzaje implantów prącia. Pierwszy – półsztywny pręt, to implant zbudowany z utwardzonego rdzenia i tworzywa sztucznego, obojętnego dla organizmu. W przypadku tej protezy penis pozostaje cały czas w półwzwodzie. Drugim rozwiązaniem jest półsztywny implant hydrauliczny, który zachowuje naturalną budowę członka w spoczynku oraz w trakcie wzwodu.
Naturalny wygląd członka zapewnia kilkuczęściowy implant hydrauliczny ZSI 475. To rozwiązanie stworzone specjalnie na potrzeby leczenia zaburzeń erekcji. Implant zbudowany jest z trzech połączonych elementów wszczepianych do ciała mężczyzny.
- Implant składa się z  dwóch cylindrów dopasowanych do ciał jamistych pacjenta, które wprowadzane są do prącia, zbiorniczka implantowanego w pobliżu pęcherza oraz pompki umocowanej w mosznie. Naciskanie pompki powoduje wzwód, który może trwać dopóki nie nastąpi zwolnienie mechanizmu pompki. Zazwyczaj Implant Prącia ZSI 475 jest gotowy do użycia po 8 tygodniach od zabiegu wszczepienia – wyjaśnia dr n. med. Marek Filipek.
Zabieg wszczepienia implantu prącia charakteryzuje bardzo wysoka skuteczność – około 90-95 proc. wczepionych protez pozwala osiągnąć satysfakcjonującą erekcję.
Temat zaburzeń erekcji poruszany jest w najnowszym odcinku programu „Sekrety Lekarzy”, emitowanym przez TVN Style. W programie specjaliści HIFU Clinic Szpitala Medicover - dr n. med. Marek Filipek, dr. Jerzy Czyż oraz dr. Stefan Czarniecki  przeprowadzili u pacjenta operację wyłonienia oraz umocowania prącia. To zabieg plastyczny, który może poprzedzić wszczepienie implantu.

hifu_clinic_operacja_2.png

hifu_clinic_operacja_3.png

2017_05_12_21_55_40_filmy_i_tv_1_.png

hifu_clinic_operacja_4.jpg

2017_05_17_medicover_implant_pracia_nowoczesna_metoda_leczenia_zaburzen_erekcji.docx

docx | 48,4 KB

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Tylko w 15 proc. wypadków komunikacyjnych udzielana jest pierwsza pomoc

Jak wynika ze statystyk w 2016 roku doszło w Polsce do 33,6 tys. wypadków komunikacyjnych [1]. Podczas nich tylko w 15 przypadkach na 100 udzielana jest pierwsza pomoc. Świadczy to o niskiej świadomości Polaków w zakresie ratownictwa. W odpowiedzi na te potrzeby zwiększania świadomości Polaków na temat istoty udzielania pierwszej pomocy, Medicover już po raz 10. organizuje Mistrzostwa Ratownictwa Medycznego „Bezpieczna Firma”. Głównym celem akcji jest promowanie idei ratowania ludzkiego życia w każdych warunkach, również tych wykraczających poza miejsce pracy.