Tylko w 15 proc. wypadków komunikacyjnych udzielana jest pierwsza pomoc

Jak wynika ze statystyk w 2016 roku doszło w Polsce do 33,6 tys. wypadków komunikacyjnych [1]. Podczas nich tylko w 15 przypadkach na 100 udzielana jest pierwsza pomoc. Świadczy to o niskiej świadomości Polaków w zakresie ratownictwa. W odpowiedzi na te potrzeby zwiększania świadomości Polaków na temat istoty udzielania pierwszej pomocy, Medicover już po raz 10. organizuje Mistrzostwa Ratownictwa Medycznego „Bezpieczna Firma”. Głównym celem akcji jest promowanie idei ratowania ludzkiego życia w każdych warunkach, również tych wykraczających poza miejsce pracy.

- Na tle państw europejskich świadomość Polaków w zakresie niesienia pierwszej pomocy nie wypada najlepiej i wymaga dalszej edukacji. Dla porównania – w Polsce, w przypadku zatrzymania akcji serca, jedynie około 4 proc. osób wraca w pełni do zdrowia. Są to osoby, którym przypadkowi świadkowie udzielili pierwszej pomocy. Natomiast w krajach zachodnioeuropejskich odsetek ten sięga nawet 40 proc. – mówi Ireneusz Urbanke, kierownik pogotowia Medicover. Ta statystyka pokazuje, jak ważny jest czas udzielenia pierwszej pomocy. Natychmiastowa akcja może zadecydować o szansach na przeżycie. Aby móc skutecznie udzielić pierwszej pomocy trzeba znać jej podstawowe zasady. Z roku na rok coraz więcej osób jest przygotowanych do udzielenia pierwszej pomocy w sytuacjach nagłych. To zasługa licznych kampanii edukacyjnych i zaangażowania organizacji na szczeblu administracyjnym.
Pozytywnym przykładem zmian jest edukacja w szkołach, dzięki której świadomość młodzieży na temat zasad udzielania pierwszej pomoc sukcesywnie rośnie. – Na efekty będziemy jednak musieli chwilę poczekać, ponieważ młode społeczeństwo, które w szkołach uczy się zgodnie z programem Edukacja dla bezpieczeństwa, dopiero wchodzi w wiek dorosły. Natomiast tych osób przeszkolonych potrzebujemy już dzisiaj, tu i teraz –zaznacza Ireneusz Urbanke.
 „Bezpieczna Firma” – zapisy na mistrzostwa trwają.

„Bezpieczna Firma” to inicjatywa dedykowana firmom i korporacjom, które chcą szkolić swoich pracowników z zakresu metod ratunkowych. Ma ona na celu zwiększanie świadomości w obszarze zasad udzielania pierwszej pomocy dla dorosłych. - Są to  zawody dla przeszkolonych ratowników amatorów, które są znakomitą okazją, aby zdobyte na szkoleniach umiejętności sprawdzić w praktyce, w maksymalnie realistycznych warunkach i pod czujnym okiem ekspertów. Podczas mistrzostw inscenizowane są wypadki, m.in. wybuchy, pożary, wypadki komunikacyjne i wiele innych z udziałem ucharakteryzowanych aktorów, co pozwala maksymalne urealnić sytuacje zagrożenia życia.
Mistrzostwa organizowane są co roku. Tegoroczne odbędą się w od 14 do 16 września br. w Pasymiu na Mazurach. W ramach oferty uczestnicy mają zagwarantowane: udział w zawodach czteroosobowej drużyny oraz opiekuna z firmy, jednodniowe szkolenie przygotowujące do zawodów dla maksymalnie sześcioosobowej grupy, certyfikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, dwudniowe zakwaterowanie w ośrodku oraz pełne wyżywienie, pakiety startowe dla drużyn, dyplom potwierdzający udział w zawodach, zdjęcia oraz materiał filmowy z zawodów.
Każda firma uczestnicząca w zawodach otrzymuje ponadto Certyfikat Bezpiecznej Firmy,  który buduje wizerunek profesjonalnego przedsiębiorcy i zwiększa atrakcyjność firmy na rynku pracy.
Partnerami merytorycznymi Mistrzostw są American Heart Association oraz Lotniczne Pogotowie Ratunkowe.
Zgłoś swoją drużynę poprzez formularz na stronie: www.medicover.pl/bezpieczna-firma.
[1] Komenda Główna Policji

bezpieczna_firma_medicover_1.jpg

bezpieczna_firma_medicover_6.jpg

bezpieczna_firma_medicover_5.jpg

bezpieczna_firma_medicover_4.jpg

bezpieczna_firma_medicover_2.jpg

bezpieczna_firma_medicover_3.jpg

2017_05_24_inf_pras_medicover_bezpieczna_firma.docx

docx | 43,1 KB

Masz tkliwe, krwawiące dziąsła lub zwiększoną ruchomość zębów? Zgłoś się do specjalisty. To mogą być objawy zapalenia przyzębia

Zapalenie przyzębia (periodontitis) to obok próchnicy jedna z najczęstszych dolegliwości stomatologicznych Polaków – dotyczy blisko 50% dorosłych pacjentów. Mimo że problem jest poważny, zaledwie co dziesiąty z nas decyduje się na diagnostykę czy leczenie w tym kierunku[1]. Niezdiagnozowane i nieleczone zapalenie przyzębia ma bardzo poważne konsekwencje, nieleczone może nawet prowadzić do utraty zębów, stąd warto większą uwagę zwracać na profilaktykę chorób przyzębia. [1] http://swiatlekarza.pl/1-proc-osob-polsce-zdrowe-przyzebie/
Wstępne badanie zębów przez internet sposobem na pozbycie się lęku przed dentystą

Jak przebiega leczenie próchnicy? Do jakiego specjalisty udać się ze swoim problemem stomatologicznym? Jaka jest przyczyna krwawienia dziąseł? Jakie badania zleci nam stomatolog w przypadku nadwrażliwości zębów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w aplikacji „Krótki przegląd internetowy”. To pomysł kliniki DentaCare należącej do Medicover Polska. Jego celem jest zmniejszenie lęku przed leczeniem stomatologicznym i zmotywowanie pacjentów do regularnych wizyt u dentysty.
W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.
Planujesz majówkę? Uważaj na kleszcze.

Są drobne i bardzo niepozorne, a ich ugryzienie może być przyczyną poważnych chorób. Wbrew pozorom spotkamy je nie tylko w lasach czy na łąkach, lecz także na skwerkach, w miejskich parkach czy w pobliżu naszych domów. Jak podkreślają eksperci, aż 40 proc. kleszczy, bo o nich mowa, może być nosicielami groźnych bakterii i wirusów wywołujących boreliozę, babeszjozę i odkleszczowe zapalenie mózgu. Stąd, planując majówkę, warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić, co zrobić, gdy kleszcz nas ugryzie oraz kiedy należy skonsultować się z lekarzem.