Tylko w 15 proc. wypadków komunikacyjnych udzielana jest pierwsza pomoc

Jak wynika ze statystyk w 2016 roku doszło w Polsce do 33,6 tys. wypadków komunikacyjnych [1]. Podczas nich tylko w 15 przypadkach na 100 udzielana jest pierwsza pomoc. Świadczy to o niskiej świadomości Polaków w zakresie ratownictwa. W odpowiedzi na te potrzeby zwiększania świadomości Polaków na temat istoty udzielania pierwszej pomocy, Medicover już po raz 10. organizuje Mistrzostwa Ratownictwa Medycznego „Bezpieczna Firma”. Głównym celem akcji jest promowanie idei ratowania ludzkiego życia w każdych warunkach, również tych wykraczających poza miejsce pracy.

- Na tle państw europejskich świadomość Polaków w zakresie niesienia pierwszej pomocy nie wypada najlepiej i wymaga dalszej edukacji. Dla porównania – w Polsce, w przypadku zatrzymania akcji serca, jedynie około 4 proc. osób wraca w pełni do zdrowia. Są to osoby, którym przypadkowi świadkowie udzielili pierwszej pomocy. Natomiast w krajach zachodnioeuropejskich odsetek ten sięga nawet 40 proc. – mówi Ireneusz Urbanke, kierownik pogotowia Medicover. Ta statystyka pokazuje, jak ważny jest czas udzielenia pierwszej pomocy. Natychmiastowa akcja może zadecydować o szansach na przeżycie. Aby móc skutecznie udzielić pierwszej pomocy trzeba znać jej podstawowe zasady. Z roku na rok coraz więcej osób jest przygotowanych do udzielenia pierwszej pomocy w sytuacjach nagłych. To zasługa licznych kampanii edukacyjnych i zaangażowania organizacji na szczeblu administracyjnym.
Pozytywnym przykładem zmian jest edukacja w szkołach, dzięki której świadomość młodzieży na temat zasad udzielania pierwszej pomoc sukcesywnie rośnie. – Na efekty będziemy jednak musieli chwilę poczekać, ponieważ młode społeczeństwo, które w szkołach uczy się zgodnie z programem Edukacja dla bezpieczeństwa, dopiero wchodzi w wiek dorosły. Natomiast tych osób przeszkolonych potrzebujemy już dzisiaj, tu i teraz –zaznacza Ireneusz Urbanke.
 „Bezpieczna Firma” – zapisy na mistrzostwa trwają.

„Bezpieczna Firma” to inicjatywa dedykowana firmom i korporacjom, które chcą szkolić swoich pracowników z zakresu metod ratunkowych. Ma ona na celu zwiększanie świadomości w obszarze zasad udzielania pierwszej pomocy dla dorosłych. - Są to  zawody dla przeszkolonych ratowników amatorów, które są znakomitą okazją, aby zdobyte na szkoleniach umiejętności sprawdzić w praktyce, w maksymalnie realistycznych warunkach i pod czujnym okiem ekspertów. Podczas mistrzostw inscenizowane są wypadki, m.in. wybuchy, pożary, wypadki komunikacyjne i wiele innych z udziałem ucharakteryzowanych aktorów, co pozwala maksymalne urealnić sytuacje zagrożenia życia.
Mistrzostwa organizowane są co roku. Tegoroczne odbędą się w od 14 do 16 września br. w Pasymiu na Mazurach. W ramach oferty uczestnicy mają zagwarantowane: udział w zawodach czteroosobowej drużyny oraz opiekuna z firmy, jednodniowe szkolenie przygotowujące do zawodów dla maksymalnie sześcioosobowej grupy, certyfikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, dwudniowe zakwaterowanie w ośrodku oraz pełne wyżywienie, pakiety startowe dla drużyn, dyplom potwierdzający udział w zawodach, zdjęcia oraz materiał filmowy z zawodów.
Każda firma uczestnicząca w zawodach otrzymuje ponadto Certyfikat Bezpiecznej Firmy,  który buduje wizerunek profesjonalnego przedsiębiorcy i zwiększa atrakcyjność firmy na rynku pracy.
Partnerami merytorycznymi Mistrzostw są American Heart Association oraz Lotniczne Pogotowie Ratunkowe.
Zgłoś swoją drużynę poprzez formularz na stronie: www.medicover.pl/bezpieczna-firma.
[1] Komenda Główna Policji

bezpieczna_firma_medicover_1.jpg

bezpieczna_firma_medicover_6.jpg

bezpieczna_firma_medicover_5.jpg

bezpieczna_firma_medicover_4.jpg

bezpieczna_firma_medicover_2.jpg

bezpieczna_firma_medicover_3.jpg

2017_05_24_inf_pras_medicover_bezpieczna_firma.docx

docx | 43,1 KB

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

E-zdrowie, czyli jak zarządzać zdrowiem za pomocą telefonu?

Umawianie i odwoływanie konsultacji, synchronizowanie wizyt z kalendarzem w smartfonie. Zamawianie recept na stale przyjmowane leki. Podgląd wyników badań i skierowań. Łatwy kontakt z lekarzem prowadzącym i możliwość dopasowania właściwego rozwiązania do problemu medycznego. Te i wiele innych możliwości daje pacjentom Medicover aplikacja mobilna stworzona we współpracy z firmą technologiczną LookSoft.