E-zdrowie, czyli jak zarządzać zdrowiem za pomocą telefonu?

Umawianie i odwoływanie konsultacji, synchronizowanie wizyt z kalendarzem w smartfonie. Zamawianie recept na stale przyjmowane leki. Podgląd wyników badań i skierowań. Łatwy kontakt z lekarzem prowadzącym i możliwość dopasowania właściwego rozwiązania do problemu medycznego. Te i wiele innych możliwości daje pacjentom Medicover aplikacja mobilna stworzona we współpracy z firmą technologiczną LookSoft.

Właściwie podejście do rozwiązań telemedycznych powinno zapewniać pacjentom holistyczną i kompleksową opiekę medyczną. Wiarygodność porad udzielanych zdalnie wymaga wiedzy o pacjencie i dostępu do jego badań i historii leczenia.
W Medicover telemedycyna rozwijana jest od ponad 10 lat, a dopełnienie nowoczesnych rozwiązań stanowi, dostępna dla pacjentów, aplikacja mobilna.

Nasza aplikacja daje realną możliwość zarządzania swoim zdrowiem i zdrowiem swojej rodziny. Pacjent może umówić i odwołać wizytę, a także napisać do swojego lekarza prowadzącego, podejrzeć wyniki badań czy zamówić receptę. Dzięki stałemu kontaktowi może rozwiązać każdy najdrobniejszy problem zdrowotny  niezależnie od tego czy jest w Polsce czy za granicą

mówi Sonia Kondratowicz, Dyrektor ds. Obsługi Klienta Medicover.

W erze smartfonów i digitalizacji, w świecie, w którym mobilność dotyczy każdego aspektu życia, aplikacja mobilna staje się standardem również dla dostawców opieki medycznej. To dobry kanał komunikacji z pacjentami – szczególnie z tymi, którzy są oddaleni od placówek lub którym stan zdrowia utrudnia dotarcie na wizytę.
Najnowsza aktualizacja aplikacji, dostępna dla użytkowników od 16 maja 2017 r., uwzględnia zastosowanie funkcji Touch ID.

Dzięki funkcji Touch ID nie ma konieczności wpisywania hasła każdorazowo, kiedy chcemy skorzystać z aplikacji. Rozwiązanie jest nie tylko bardzo wygodne dla użytkownika, ale zwiększa też bezpieczeństwo danych pacjenta. To szczególnie ważne na przykład w sytuacji, gdyby jego telefon dostał się w niepowołane ręce

mówi Sonia Kondratowicz, Dyrektor ds. Obsługi Klienta Medicover.

Aplikacja umożliwia również zapamiętywanie numerów kart pacjentów – to duże ułatwienie dla rodziców, którzy dzięki temu mogą dużo łatwiej zarządzać kontami swoich dzieci.
Partnerem technologicznym Medicover jest firma LookSoft.

Smartfony przydają się wszędzie, także w kontakcie z lekarzem. To, co jeszcze kilka lat temu wydawało się nieosiągalne, teraz stało się rzeczywistością. Jesteśmy dumni, że udało nam się stworzyć aplikację, która pomaga setkom tysięcy Polaków w tak ważnym aspekcie, jakim jest ich zdrowie. Liczymy na to, że LookSoft i Medicover będą kontynuować współpracę tworząc kolejne udogodnienia dla pacjentów

mówi Łukasz Makowski, Prezes Zarządu LookSoft Sp. z o.o.

Aplikacja Medicover jest dostępna do pobrania w sklepach mobilnych App Store, Google Play, Windows Store i BlackBerry World odpowiednio na platformy iOS, Android, Windows 10 i BlackBerry OS 10.

aplikacja_mobilna_medicover.jpg

e_zdrowie_czyli_jak_zarzadzac_zdrowiem_za_pomoca_telefonu.docx

docx | 446 KB

Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.
W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków

Polski rynek usług stomatologicznych – wzorem europejskiego – jest w trakcie konsolidacji. Małe gabinety coraz częściej dołączają do dużych sieci. Ten proces wymuszają oczekiwania pacjentów, dla których liczy się jakość oferowanych usług, wygoda, zaufanie do lekarza i nowoczesne wyposażenie gabinetu. W Polsce rynek ten zdominowały prywatne podmioty, które stać na kosztowne inwestycje, ponieważ publiczne wydatki na stomatologię sięgają raptem 2,5 proc. całego budżetu NFZ. Leczy się w nich ponad połowa pacjentów.
Coraz więcej małych i średnich firm inwestuje w opiekę medyczną dla pracowników

Jak pokazują ostatnie dane Eurostat, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o najniższej stopie bezrobocia. Statystyki te z jednej strony cieszą, z drugiej stanowią duże wyzwanie dla wielu pracodawców, którym dziś coraz trudniej o dobrego pracownika. Aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba oferować atrakcyjne benefity pozapłacowe. Na szczycie listy oczekiwań kandydatów o pracę plasuje się prywatna opieka medyczna – ważna dla 14 proc.[1] z nich. I choć jest ona już standardem w korporacjach, wciąż stanowi duże wyzwanie dla małych i mikroprzedsiębiorstw, w których tylko 6 proc. pracowników objętych jest prywatną opieką medyczną[2]. Dlaczego warto w nią zainwestować?
Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.