E-zdrowie, czyli jak zarządzać zdrowiem za pomocą telefonu?

Umawianie i odwoływanie konsultacji, synchronizowanie wizyt z kalendarzem w smartfonie. Zamawianie recept na stale przyjmowane leki. Podgląd wyników badań i skierowań. Łatwy kontakt z lekarzem prowadzącym i możliwość dopasowania właściwego rozwiązania do problemu medycznego. Te i wiele innych możliwości daje pacjentom Medicover aplikacja mobilna stworzona we współpracy z firmą technologiczną LookSoft.

Właściwie podejście do rozwiązań telemedycznych powinno zapewniać pacjentom holistyczną i kompleksową opiekę medyczną. Wiarygodność porad udzielanych zdalnie wymaga wiedzy o pacjencie i dostępu do jego badań i historii leczenia.
W Medicover telemedycyna rozwijana jest od ponad 10 lat, a dopełnienie nowoczesnych rozwiązań stanowi, dostępna dla pacjentów, aplikacja mobilna.

Nasza aplikacja daje realną możliwość zarządzania swoim zdrowiem i zdrowiem swojej rodziny. Pacjent może umówić i odwołać wizytę, a także napisać do swojego lekarza prowadzącego, podejrzeć wyniki badań czy zamówić receptę. Dzięki stałemu kontaktowi może rozwiązać każdy najdrobniejszy problem zdrowotny  niezależnie od tego czy jest w Polsce czy za granicą

mówi Sonia Kondratowicz, Dyrektor ds. Obsługi Klienta Medicover.

W erze smartfonów i digitalizacji, w świecie, w którym mobilność dotyczy każdego aspektu życia, aplikacja mobilna staje się standardem również dla dostawców opieki medycznej. To dobry kanał komunikacji z pacjentami – szczególnie z tymi, którzy są oddaleni od placówek lub którym stan zdrowia utrudnia dotarcie na wizytę.
Najnowsza aktualizacja aplikacji, dostępna dla użytkowników od 16 maja 2017 r., uwzględnia zastosowanie funkcji Touch ID.

Dzięki funkcji Touch ID nie ma konieczności wpisywania hasła każdorazowo, kiedy chcemy skorzystać z aplikacji. Rozwiązanie jest nie tylko bardzo wygodne dla użytkownika, ale zwiększa też bezpieczeństwo danych pacjenta. To szczególnie ważne na przykład w sytuacji, gdyby jego telefon dostał się w niepowołane ręce

mówi Sonia Kondratowicz, Dyrektor ds. Obsługi Klienta Medicover.

Aplikacja umożliwia również zapamiętywanie numerów kart pacjentów – to duże ułatwienie dla rodziców, którzy dzięki temu mogą dużo łatwiej zarządzać kontami swoich dzieci.
Partnerem technologicznym Medicover jest firma LookSoft.

Smartfony przydają się wszędzie, także w kontakcie z lekarzem. To, co jeszcze kilka lat temu wydawało się nieosiągalne, teraz stało się rzeczywistością. Jesteśmy dumni, że udało nam się stworzyć aplikację, która pomaga setkom tysięcy Polaków w tak ważnym aspekcie, jakim jest ich zdrowie. Liczymy na to, że LookSoft i Medicover będą kontynuować współpracę tworząc kolejne udogodnienia dla pacjentów

mówi Łukasz Makowski, Prezes Zarządu LookSoft Sp. z o.o.

Aplikacja Medicover jest dostępna do pobrania w sklepach mobilnych App Store, Google Play, Windows Store i BlackBerry World odpowiednio na platformy iOS, Android, Windows 10 i BlackBerry OS 10.

aplikacja_mobilna_medicover.jpg

e_zdrowie_czyli_jak_zarzadzac_zdrowiem_za_pomoca_telefonu.docx

docx | 446 KB

Iwona Pokwicka nowym Wiceprezesem Zarządu Medicover Polska oraz Dyrektorem Pionu Operacyjnego i Medycznego

W styczniu bieżącego roku Iwona Pokwicka została powołana na Wiceprezesa Medicover sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora Pionu Operacyjnego i Medycznego. Odpowiadać będzie za funkcjonowanie placówek Medicover Polska na terenie całego kraju.
Lider opieki ortopedycznej Rehasport w Szpitalu Medicover

Profesjonalna pomoc medyczna z powodu urazów, wypadków czy kontuzji, kompleksowe leczenie oraz rehabilitacja pod okiem wybitnych specjalistów, dbających na co dzień o sprawność największych gwiazd sportu – dostępna dla pacjentów w warszawskim Szpitalu Medicover na Wilanowie. Klinika Rehasport, dostępna w Medicover, jest jedynym z czterech wiodących ośrodków w Polsce, specjalizujących się w ortopedii, rehabilitacji i medycynie sportowej. O jej profesjonalizmie i wysokiej jakości świadczą międzynarodowe wyróżnienia oraz zaufanie wielu wybitnych sportowców.
E-zdrowie to znacznie więcej niż recepta przez internet

Od samoopieki wspomaganej cyfrowo, poprzez wirtualną wizytę lekarską aż po zdalne badanie. Możliwości, jakie daje e-zdrowie są ogromne. Zdaniem ekspertów internet i telemedycyna mogą być stosowane na każdym etapie leczenia - technologia nie stanowi dzisiaj bariery. Jak jednak rozwijać potencjał rozwiązań zdalnych, by były one skuteczne, użyteczne i bezpieczne dla pacjenta? Co dla dostawców usług medycznych jest dziś priorytetem? Jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższych latach?
Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.

Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.