Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.

Dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została nowym członkiem Zarządu Medicover Sp. z o.o. Jednocześnie objęła funkcję Dyrektora ds. Medycznych. Wcześniej pełniła funkcję Zastępcy Dyrektora ds. Klinicznych.  Z Medicover związana jest od 1995 roku.

Wieloletnie doświadczenie zdobyte w naszej firmie gwarantuje doskonałe zrozumienie jej funkcjonowania, priorytetów oraz kluczowych potrzeb. Wiedza o Medicover w połączeniu z doświadczeniem lekarskim i menadżerskim dr hab. n.med. Bożeny Walewskiej-Zieleckiej, pozwolą na efektywny rozwój podległego jej działu

komentuje Mirosław Suszek, Wiceprezes Zarządu, Dyrektor Pionu Operacyjnego i Medycznego Medicover Polska.

Bożena Walewska-Zielecka posiada stopień doktora habilitowanego nauk medycznych, jest patomorfologiem, lekarzem medycyny podróży i specjalistą w zakresie chorób wątroby. Zdobyła także szerokie doświadczenie jako wykładowca i pracownik naukowy Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Równocześnie dr n. med. Piotr Soszyński objął nowo utworzone stanowisko Dyrektora ds. Systemów Medycznych. Odpowiadać będzie za utrzymanie i rozwój systemów medycznych, nadzór nad obszarem uprawnień i dostępu do systemów oraz bezpieczeństwa informacji, w tym danych medycznych wraz z koniecznym dostosowaniem do nowych wymogów prawnych UE oraz współpracę z innymi zespołami w zakresie rozwijania innowacji.

dr_hab._n._med._bozena_walewska_zielecka_medicover_3(1).jpg

dr_hab._n._med._bozena_walewska_zielecka_medicover.jpg

2017_06_20_hpr_bozena_walewska_zielecka_nowym_czlonkiem_zarzadu_medicover.docx

docx | 43 KB

Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.
W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków

Polski rynek usług stomatologicznych – wzorem europejskiego – jest w trakcie konsolidacji. Małe gabinety coraz częściej dołączają do dużych sieci. Ten proces wymuszają oczekiwania pacjentów, dla których liczy się jakość oferowanych usług, wygoda, zaufanie do lekarza i nowoczesne wyposażenie gabinetu. W Polsce rynek ten zdominowały prywatne podmioty, które stać na kosztowne inwestycje, ponieważ publiczne wydatki na stomatologię sięgają raptem 2,5 proc. całego budżetu NFZ. Leczy się w nich ponad połowa pacjentów.
Coraz więcej małych i średnich firm inwestuje w opiekę medyczną dla pracowników

Jak pokazują ostatnie dane Eurostat, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o najniższej stopie bezrobocia. Statystyki te z jednej strony cieszą, z drugiej stanowią duże wyzwanie dla wielu pracodawców, którym dziś coraz trudniej o dobrego pracownika. Aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba oferować atrakcyjne benefity pozapłacowe. Na szczycie listy oczekiwań kandydatów o pracę plasuje się prywatna opieka medyczna – ważna dla 14 proc.[1] z nich. I choć jest ona już standardem w korporacjach, wciąż stanowi duże wyzwanie dla małych i mikroprzedsiębiorstw, w których tylko 6 proc. pracowników objętych jest prywatną opieką medyczną[2]. Dlaczego warto w nią zainwestować?
Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.