Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

Obecnie Medicover jest jednym z najbardziej doświadczonych we współpracy ze startupami operatorem medycznym.

Health Innovators to kolejny krok zmierzający w kierunku zwiększenia tempa wdrażania innowacji. Chcemy wokół projektu zbudować startupową społeczność, a dzięki temu lepiej pilotować, wyszukiwać i implementować nowe rozwiązania. W zarządzaniu procesem innowacji ważni są dla nas zarówno zewnętrzni specjaliści i innowatorzy, jak i nasi pracownicy, personel medyczny, którzy wiele pomysłów czerpią ze swojej codziennej pracy

mówi John Stubbington, CEO Medicover Healthcare Services.

Za pośrednictwem strony internetowej Health Innovators możliwe jest zgłaszanie pomysłów, a także  testowanie najnowszych rozwiązań oraz dołączenie do platformy crowdsourcingowej, która pozwala między innymi głosować na proponowane pomysły.

Testując innowacje i nowe technologie wyłącznie wewnątrz organizacji widzimy, że trudność dla pracowników stanowi mała ilość czasu, bowiem priorytetem są bieżące cele operacyjne. Tworząc oddzielną komórkę poszliśmy o krok dalej. Nowe rozwiązania wdrażamy bardziej efektywnie. Chcemy szybko sprawdzić dane rozwiązanie i wiedzieć czy jest ono dobre

mówi Maciej Malenda, Dyrektor ds. Rozwoju Międzynarodowego i Innowacji Medicover.

Innowacja to również proste rozwiązania
Zespół Health Innovators by Medicover tworzą obecnie dwie osoby, które pełnią funkcję pośredników i koordynatorów. Pojęcie innowacji definiują nie tylko przez pryzmat nowych technologii, ale również zmianę techniki, procedury czy podejścia.

Każdy sukces projektu jest możliwy dzięki doświadczeniu we wdrażaniu rozwiązań z zakresu cyfryzacji i nowoczesnych technologii, przekonaniu o potrzebie i konieczności inwestowania w innowacje, a także dzięki wspieraniu przez zarząd firmy startupowego podejścia do procesu decyzyjnego. Innowatorem może być każdy: lekarz, dyrektor, specjalista, pacjent. To osoba, która powie „to można zrobić inaczej”. Pomysły, które mają szansę znacząco wpłynąć na organizację, obroty firmy i jakość obsługi pacjenta to często proste rozwiązania. Ich skuteczność tkwi w trafnej diagnozie problemu lub zauważeniu ważnej potrzeby

podsumowuje Piotr Nowacki, Dyrektor ds. Nowych Biznesów i Innowacji.

Przykładem startupowego podejścia Medicover jest np. powstanie Medivision – marki, która oferuje usługi w zakresie ochrony wzroku (np. badania optometrystyczne). Firma powstała z potrzeby zwiększenia dostępności wizyt u lekarzy okulistów. Kolejnym przykładem jest również aplikacja Medicover GO, która umożliwia użytkownikom wprowadzenie i codzienną kontrolę zdrowych nawyków związanych z odżywianiem i aktywnością fizyczną, dzięki dedykowanym planom żywieniowym i treningowym.
Głównymi beneficjantami funkcjonowania Health Innovators będą pacjenci, którzy już dziś korzystają w Medicover z najnowszych rozwiązań technologicznych – m.in. porad telemedycznych, aplikacji mobilnej, czy pełnej elektronicznej dokumentacji medycznej.

health_innovators_logo.jpg

2017_06_21_medicover_slucha_potrzeb_swoich_pacjentow_i_staje_sie_leaderem_innowacyjnych_rozwiazan_medycznych.docx

docx | 46,5 KB

Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.