Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

Obecnie Medicover jest jednym z najbardziej doświadczonych we współpracy ze startupami operatorem medycznym.

Health Innovators to kolejny krok zmierzający w kierunku zwiększenia tempa wdrażania innowacji. Chcemy wokół projektu zbudować startupową społeczność, a dzięki temu lepiej pilotować, wyszukiwać i implementować nowe rozwiązania. W zarządzaniu procesem innowacji ważni są dla nas zarówno zewnętrzni specjaliści i innowatorzy, jak i nasi pracownicy, personel medyczny, którzy wiele pomysłów czerpią ze swojej codziennej pracy

mówi John Stubbington, CEO Medicover Healthcare Services.

Za pośrednictwem strony internetowej Health Innovators możliwe jest zgłaszanie pomysłów, a także  testowanie najnowszych rozwiązań oraz dołączenie do platformy crowdsourcingowej, która pozwala między innymi głosować na proponowane pomysły.

Testując innowacje i nowe technologie wyłącznie wewnątrz organizacji widzimy, że trudność dla pracowników stanowi mała ilość czasu, bowiem priorytetem są bieżące cele operacyjne. Tworząc oddzielną komórkę poszliśmy o krok dalej. Nowe rozwiązania wdrażamy bardziej efektywnie. Chcemy szybko sprawdzić dane rozwiązanie i wiedzieć czy jest ono dobre

mówi Maciej Malenda, Dyrektor ds. Rozwoju Międzynarodowego i Innowacji Medicover.

Innowacja to również proste rozwiązania
Zespół Health Innovators by Medicover tworzą obecnie dwie osoby, które pełnią funkcję pośredników i koordynatorów. Pojęcie innowacji definiują nie tylko przez pryzmat nowych technologii, ale również zmianę techniki, procedury czy podejścia.

Każdy sukces projektu jest możliwy dzięki doświadczeniu we wdrażaniu rozwiązań z zakresu cyfryzacji i nowoczesnych technologii, przekonaniu o potrzebie i konieczności inwestowania w innowacje, a także dzięki wspieraniu przez zarząd firmy startupowego podejścia do procesu decyzyjnego. Innowatorem może być każdy: lekarz, dyrektor, specjalista, pacjent. To osoba, która powie „to można zrobić inaczej”. Pomysły, które mają szansę znacząco wpłynąć na organizację, obroty firmy i jakość obsługi pacjenta to często proste rozwiązania. Ich skuteczność tkwi w trafnej diagnozie problemu lub zauważeniu ważnej potrzeby

podsumowuje Piotr Nowacki, Dyrektor ds. Nowych Biznesów i Innowacji.

Przykładem startupowego podejścia Medicover jest np. powstanie Medivision – marki, która oferuje usługi w zakresie ochrony wzroku (np. badania optometrystyczne). Firma powstała z potrzeby zwiększenia dostępności wizyt u lekarzy okulistów. Kolejnym przykładem jest również aplikacja Medicover GO, która umożliwia użytkownikom wprowadzenie i codzienną kontrolę zdrowych nawyków związanych z odżywianiem i aktywnością fizyczną, dzięki dedykowanym planom żywieniowym i treningowym.
Głównymi beneficjantami funkcjonowania Health Innovators będą pacjenci, którzy już dziś korzystają w Medicover z najnowszych rozwiązań technologicznych – m.in. porad telemedycznych, aplikacji mobilnej, czy pełnej elektronicznej dokumentacji medycznej.

health_innovators_logo.jpg

2017_06_21_medicover_slucha_potrzeb_swoich_pacjentow_i_staje_sie_leaderem_innowacyjnych_rozwiazan_medycznych.docx

docx | 46,5 KB

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.

10 miliardów złotych oszczędności i 3,5 miliona lat życia - tyle możemy zyskać na efektywnej opiece zdrowotnej

Wnioski z raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”.