10 miliardów złotych oszczędności i 3,5 miliona lat życia - tyle możemy zyskać na efektywnej opiece zdrowotnej

Wnioski z raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”.

Efektywna, dopasowana do potrzeb pracowników opieka medyczna  to tysiące złotych oszczędności dla pracodawców. Z raportu „Praca.  Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”, przygotowanego przez  Medicover wynika, że na statystycznego pracownika wynoszą one  aż 623 zł rocznie. Analiza pokazuje także, że monitorowanie jakości  leczenia realnie przekłada się na długość życia pacjentów. Gdyby wszyscy  chorzy z nadciśnieniem w Polsce byli leczeni w modelu opieki Medicover,  można by zapobiec utracie prawie 3,5 mln lat życia.

Przygotowany przez ekspertów Medicover raport „Praca. Zdrowie.  Ekonomia. Perspektywa 2011-2015” stanowi kompleksową analizę zdrowia  pracowników w Polsce. W rzetelny sposób opisuje przyczyny  i częstotliwość absencji oraz wynikającą z choroby obniżoną efektywność  przez pryzmat kosztów ponoszonych przez pracodawców. Analiza została  opracowana na podstawie danych medycznych gromadzonych w elektronicznej  historii choroby blisko 230 000 osób prowadzonych w modelu opieki  Medicover i reprezentujących różne gałęzie gospodarki w skali  ogólnopolskiej. Informacje te zostały zestawione z danymi udostępnionymi  przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych i Główny Urząd Statystyczny.  Raport jest unikalną na skalę europejską, 5 letnia analizą, która daje  odpowiedź na pytanie o sens inwestowania w jakościową opiekę medyczną  i w zdrowie pracowników.

Medicover dysponuje unikalną bazą danych, obejmującą setki tysięcy  osób pracujących. Jest to niezwykle cenne źródło wiedzy, które służy nam  do poprawy jakości usług oraz dostosowania modelu opieki do potrzeb  zdrowotnych naszych pacjentów. Wnioski płynące z analizy tych danych  mogą być ważnym argumentem w dyskusji o znaczeniu zdrowia osób w wieku  produkcyjnym dla efektywności polskiej gospodarki i konkurencyjności  polskich przedsiębiorstw.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Medycznych, Członek Zarządu Medicover Polska.

Ekonomiczne aspekty choroby

Choroba pracownika zawsze wiąże się z wydatkami ponoszonymi zarówno  przez system opieki zdrowotnej, społeczeństwo, jak i pracodawcę. Jej  całościowy koszt nie jest jednak zawsze taki sam. Zależy on przede  wszystkim od rodzaju choroby i częstości jej występowania, ale także  możliwości szybkiej diagnostyki i skutecznego leczenia. Oznacza to,  że dzięki wysokiej jakości opiece medycznej, koszty te można znacząco  obniżyć. O ile? Eksperci wyliczyli, że średni roczny koszt choroby  na statystycznego pracownika prowadzonego w modelu opieki Medicover jest  o 623 zł niższy niż ten sam koszt u pracownika korzystającego z opieki  poza Medicover. Różnica ta została obliczona na podstawie siedmiu  najczęstszych przyczyn zwolnień lekarskich wśród polskich pracowników  i obejmuje zarówno koszty nieobecności w pracy, jak i obniżonej  efektywności związanej z chorobą.Oznacza to, że firma zatrudniająca około 100 pracowników, dzięki  dostępowi do efektywnej opieki zdrowotnej, jest w stanie wygenerować  roczne oszczędności przekraczające 60 tysięcy złotych. W przypadku całej  gospodarki kwota ta mogłaby osiągnąć wartość 10 miliardów złotych!

Analiza danych ekonomicznych dała jasną odpowiedź na pytanie czy  wydatki na wysokiej jakości opiekę medyczną to koszt czy inwestycja.  Przy oszczędnościach sięgających 623 zł na każdego pracownika dla  wszystkich jest jasne, że wdrażanie długofalowych, wielowymiarowych  i interesujących dla pracowników programów profilaktyczno-leczniczych  może przynieść pracodawcy wyłącznie korzyści.

dr n. ekon. Małgorzata Gałązka-Sobotka, ekspert w obszarze kapitału  ludzkiego i zdrowia publicznego, dyrektor Instytutu Ochrony Zdrowia  Uczelni Łazarskiego

Pracodawcy rozumieją, że wydatki na opiekę zdrowotną to dobra  inwestycja i bez znaczenia jest tu wielkość firmy. Dodatkowo, badania  pokazują, że dostęp do opieki medycznej to dla pracowników istotny  czynnik przy wyborze miejsca pracy, element pozwalający budować  zaangażowanie i lojalność. Na bardzo konkurencyjnym rynku pracy jest  to ogromna wartość.

Artur Białkowski, Dyrektor ds. Komercyjnych oraz Wiceprezes Zarządu Medicover Polska

Model opieki Medicover

Najważniejszym wnioskiem płynącym z raportu nie jest ten mówiący  o samej oszczędności, a raczej ten opisujący mechanizmy, które  za tę oszczędność odpowiadają. Choroba zawsze stanowi koszt  dla pracodawcy, ale nasza analiza pokazuje, że są skuteczne metody  by go ograniczyć.

dr n. med. Katarzyna Gorzelak-Kostrzewska, Kierownik ds. Profilaktyki i Medycyny Pracy, współautorka raportu

Kluczowe jest to, jak skonstruowany jest model opieki: czy szybko  uzyskamy pomoc medyczną i jaka będzie jej jakość. Wiele zależy  od komunikacji pacjenta z lekarzem: otwartości na kontakt, dostępności  czy czasu jaki może poświęcić pacjentowi. To wszystko będzie decydować  o przestrzeganiu przez pacjenta zaleceń lekarza, ryzyku samoleczenia,  a w efekcie także długości zwolnienia.

Tworzenie takich rozwiązań wymaga jednak stałego monitorowania  skuteczności i jakości leczenia oraz umiejętnego wykorzystania tych  danych. Medicover stale dostosowuje swój model opieki do potrzeb  pacjentów, tworząc dedykowane ścieżki diagnostyki i leczenia dla różnych  schorzeń.

Jakość opieki to uratowane lata życia

Zestawienie kosztów w dwóch tylko obszarach – bólu pleców  czy infekcji dróg oddechowych, które są drugą i trzecią przyczyną  zwolnień, pokazuje, że oferowane przez Medicover nowatorskie rozwiązania  dostosowane do problemu zdrowotnego przekładają się na efektywność  leczenia. Nie chodzi tylko o oszczędność pracodawców, ale także  o poprawę zdrowia, satysfakcję i jakość życia pracowników.

W Medicover, jako pierwsi i jak na razie jedyni w Polsce, wprowadziliśmy  do codziennej praktyki wskaźniki jakości klinicznej. Dzięki nim  monitorujemy skuteczność leczenia wielu chorób, w tym nadciśnienia  tętniczego. Wiemy, że 64% naszych pacjentów chorych na nadciśnienie  tętnicze osiąga wyrównanie wartości ciśnienia. Jest to wynik o 22 punkty  procentowe lepszy od wyników leczenia w opiece publicznej w Polsce –  zauważyła dr Agnieszka Motyl, Kierownik ds. Jakości Medycznej,  współautorka raportu. Dzięki wysokiej skuteczności leczenia pacjenci  Medicover zyskują 44 tys. lat życia. Gdyby wszyscy chorzy  z nadciśnieniem tętniczym w Polsce byli leczeni w modelu Medicover,  to można by zapobiec utracie prawie 3,5 mln lat życia. To tak, jakby  uratowana została cała populacja 45 tysięcznego miasta.

Raport Praca Zdrowie Ekonomia Perspektywa 2011-2015.pdf

pdf | 1,23 MB

RAPORT ZDROWIA.jpg

Ile możemy zyskać dzięki efektywnej opiece zdrowotnej?

726 zł dla pracodawcy na jednego pracownika, ponad 11 mld zł dla budżetu państwa – to oszczędności, jakie można wygenerować dzięki inwestycji w wysokiej jakości, efektywną opiekę medyczną – podkreślają autorzy raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016”, opracowanego przez Medicover Polska. Eksperci zwracają jednak uwagę, iż kluczem do sukcesu jest dostosowanie modelu opieki do potrzeb zdrowotnych osób aktywnych zawodowo. Stąd głównym celem tegorocznej analizy była odpowiedź na pytanie, jaki jest stan zdrowia pracownika w Polsce?
How much can we benefit from effective healthcare?

PLN 726 per employee for each employer, more than PLN 11 billion in savings to the Treasury, are the savings which can be achieved thanks to investment in effective, quality healthcare, according to the authors of the report: “Work. Health. Economics. A 2012-2016 Perspective”, prepared by Medicover Polska. However, experts point out that the key to success is to bring the healthcare model in line with the healthcare needs of the economically active. Therefore, the key objective of this year’s analysis was to answer the question “How healthy are employees in Poland?”
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
4D ultrasound – an advanced method for foetal imaging

Obligatory tests for pregnant women in Poland include 2D ultrasound scan, which is a non-invasive imaging ultrasound check. The scan gives the opportunity to detect any potential abnormalities in the foetus at different stages of pregnancy. Even more diagnostic possibilities are available with the new 4D method as it allows for dimensional imaging of the baby in real time.

Uchroń się przed nowotworem

Wykonaj przegląd predyspozycji genetycznych!