Uchroń się przed nowotworem
Uchroń się przed nowotworem<br>

Uchroń się przed nowotworem

Wykonaj przegląd predyspozycji genetycznych!

W ciągu najbliższych kilku lat choroby nowotworowe staną się główną  przyczyną zgonów w naszym kraju. Obecnie nowotwory złośliwe dotykają  około 157 tys. Polaków rocznie, z czego prawie 95 tys. z nich umiera.

Dziś współczesna medycyna pozwala na wykrycie genów,  które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Przegląd  predyspozycji genetycznych można wykonać m.in. w Centrum Medycznym  Medicover przy Alejach Jerozolimskich 96.

Pośród czynników ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe wymienia  się m.in. styl życia, zanieczyszczenie środowiska i obciążenie  genetyczne. To właśnie ten ostatni czynnik jest szczególnie ważnym  elementem u osób, które mają w rodzinie przypadki zachorowań na choroby  nowotworowe.

Dlatego z myślą o jak najlepszej profilaktyce, współczesna medycyna  oferuje pacjentom możliwość wykonania przeglądu predyspozycji  genetycznych, w ramach którego pacjent w porozumieniu z lekarzem  specjalistą może świadomie zaplanować działania zmniejszające ryzyko  zachorowania oraz zwiększające szanse wczesnego wykrycia w przypadku  zachorowania.

Kto powinien wykonać przegląd predyspozycji genetycznych?

Przegląd predyspozycji genetycznych szczególnie zalecany jest osobom,  które w rodzinach mają przypadki zachorowań na raka: jelita grubego,  trzustki, piersi, jajników, prostaty, trzonu macicy, nerki, tarczycy,  żołądka czy czerniaka. W ramach przeglądu pacjenci mają możliwość zbadania ponad 60 genów.  Na podstawie badania DNA można wykryć mutację świadczącą o zwiększonym  ryzyku zachorowania.

Wystąpienie mutacji nie oznacza, że pacjent zachoruje na chorobę  nowotworową. Jednak w jego przypadku ryzyko zachorowania jest większe  i należy podjąć odpowiednie kroki, które zredukują zagrożenie.  W przypadku raka prostaty, który jest drugim najczęściej wykrywanym  nowotworem u mężczyzn, ryzyko zachorowania u osoby  obciążonej genetycznie wzrasta nawet do 40 proc. a w przypadku raka  piersi u kobiet  - nawet do 84 proc. Dlatego warto korzystać ze zdobyczy  współczesnej medycyny i minimalizować ryzyko zachorowania odpowiednio  wcześniej.

lek. med. Agnieszka Motyl, Kierownik ds. Jakości Medycznej Medicover

Pacjenci, którzy zdecydują się na przegląd predyspozycji genetycznych,  uzyskują ocenę ryzyka zachorowania na dany nowotwór poprzez analizę  genów zwiększających ryzyko danej choroby. Na tej podstawie przygotowany  zostaje indywidualny plan profilaktyki.

Jak wygląda przegląd predyspozycji genetycznych w Centrum Medicover?

Przegląd predyspozycji genetycznych jest realizowany podczas dwóch  wizyt. Przed pierwszą wizytą pacjent wypełnia otrzymaną mailowo ankietę  dotyczącą zachorowań na choroby nowotworowe w rodzinie.

Podczas pierwszej wizyty, pacjentowi zostaje pobrana krew. Badanie  genetyczne wykonuje się przy użyciu najnowszych metod analizy DNA (NGS -  sekwencjonowanie nowej generacji). Na podstawie otrzymanych wyników  badań oraz wypełnionej ankiety, specjalista z zakresu diagnostyki  genetycznej wydaje opinię wraz indywidualnymi zaleceniami dla pacjenta,  która przesłana zostaje do Centrum Medicover. Aby przeprowadzone badanie  przyniosło zamierzone efekty i zwiększyło świadomość pacjenta na temat  jego zdrowia, przegląd predyspozycji genetycznych uwzględnia również  drugą wizytę w Centrum. Podczas niej lekarz specjalista omawia wyniki  badań oraz zalecenia, a także wspólnie z pacjentem ustala indywidualny  plan profilaktyki w zakresie zapobiegania i wczesnego wykrywania  nowotworów.

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Blisko co czwarty Polak ma zaburzenia czynności tarczycy

Z jednej strony osłabienie, nadmierna senność, łatwe marznięcie, przyrost masy ciała i apatyczność. Z drugiej strony bezsenność, uczucie gorąca, chudnięcie oraz nerwowość i drażliwość. Wszystkie te symptomy mogą oznaczać zaburzenia czynności tego samego gruczołu – tarczycy. Specjaliści oceniają, że problemy z tarczycą na całym świecie ma już ponad 300 milionów ludzi, jednak nawet połowa nich nie wie o swojej chorobie.