Blisko co czwarty Polak ma zaburzenia czynności tarczycy

Published

Z jednej strony osłabienie, nadmierna senność, łatwe marznięcie, przyrost masy ciała i apatyczność. Z drugiej strony bezsenność, uczucie gorąca, chudnięcie oraz nerwowość i drażliwość. Wszystkie te symptomy mogą oznaczać zaburzenia czynności tego samego gruczołu – tarczycy. Specjaliści oceniają, że problemy z tarczycą na całym świecie ma już ponad 300 milionów ludzi, jednak nawet połowa nich nie wie o swojej chorobie.

Endokrynolodzy szacują, że zaburzenia czynności tarczycy mogą dotyczyć nawet 22 proc. Polaków. Choroba ma istotny wpływ na obniżenie komfortu życia, a jej rozpoznanie z uwagi na mało specyficzne objawy, jest często utrudnione.

Polscy endokrynolodzy szacują, że blisko co czwarty Polak był lub jest  dotknięty chorobami tarczycy. Z raportu Głównego Urzędu Statystycznego  pt. „Zdrowie i ochrona zdrowia w 2015 r.” wynika, że niedoczynność  tarczycy aż siedmiokrotnie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn.  Dodatkowo w porównaniu do poprzedniego badania odnotowano największy z  dotychczasowych wzrost odsetka młodzieży chorującej na tarczycę (o 1,1.  p. proc).

dr n med. Renata Głoskowska-Koptas, endokrynolog Medicover Polska

Tarczyca jest jednym z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Jest zlokalizowana w przedniej części szyi. Odpowiada za gospodarkę hormonalną i przemianę materii. Dodatkowo jest istotna dla funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz rozrodczego. Dlatego zaburzenia w jej pracy mają duży wpływ na jakość życia.

Dlaczego tarczyca choruje?

Istnieje wiele różnych przyczyn wystąpienia niedoczynności pierwotnej. Może to być na przykład zapalenie tarczycy, leczenie jodem promieniotwórczym, radioterapia okolicy szyi, przyjmowanie niektórych leków, znaczny niedobór jodu w środowisku czy wrodzona niedoczynność tarczycy.

Natomiast najczęstszymi przyczynami nadczynności tarczycy w Polsce są: choroba Gravesa i Basedowa oraz wole guzkowe toksyczne. Pierwsza to choroba o podłożu autoimmunizacyjnym, w której własne przeciwciała organizmu pobudzają tarczycę do produkcji hormonów, natomiast wole guzkowe toksyczne powstaje w wyniku niedoboru jodu. W Polsce jest to częsta przyczyna nadczynności z uwagi na niedobór tego pierwiastka, który występował w naszym kraju w latach 80. XX wieku.

Jak choroba daje o sobie znać?

Większość objawów, jakie wywołują zaburzenia tarczycy jest niespecyficzna. Oznacza to, że są one podobne do symptomów innych schorzeń, zatem postawienie prawidłowej diagnozy i wdrożenie właściwego leczenia jest czasochłonne.

Objawy niedoczynności tarczycy wynikają głównie ze zwolnienia pracy organizmu – doskwiera nam ogólne zmęczenie i nadmierna senność, łatwo marzniemy, skóra, włosy i paznokcie stają się wysuszone, możliwe są zaparcia oraz przyrost masy ciała.  Z kolei objawy nadczynności tarczycy są efektem przyspieszenia pracy organizmu – nawet przy zwiększonym apetycie, możemy zauważyć chudnięcie, towarzyszy nam uczucie gorąca, zwiększona potliwość, drażliwość, nerwowość, niepokój, lęk. Pacjenci borykają się z bezsennością, mają trudności w skupieniu uwagi, może pojawić się przyspieszenie czynności oraz kołatanie serce. Dodatkowo u kobiet możliwe są zaburzenia miesiączkowania, a u mężczyzn – osłabienie libido i niekiedy zaburzenia erekcji.

dr n med. Renata Głoskowska-Koptas

Skąd mam wiedzieć czy choruję?

Zarówno niedoczynność, jak i nadczynność tarczycy diagnozuje się poprzez badanie stężenia TSH i FT4 we krwi.

Kolejnym pomocnym badaniem w diagnostyce niedoczynności tarczycy jest oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych, głównie anty-TPO. Pozwala ono na określenie czy schorzenie jest związane z autoimmunizacyjną chorobą tarczycy. Próbka krwi do badania TSH, FT4 i anty-TPO pobierana jest z żyły łokciowej. Wszystkie te badania są dostępne w pakiecie diagnostycznym „Tarczyca pod kontrolą” w Medicover, który umożliwia potwierdzenie lub wykluczenie podejrzeń dotyczących chorób tarczycy.

dr n med. Renata Głoskowska-Koptas

Pakiet badań diagnostycznych „Tarczyca pod kontrolą” można zrealizować w Centrach Medicover w następujących miastach: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Katowicach, Poznaniu, Gdańsku, Gdyni, Lublinie oraz Łodzi.

Copy as a Plain Text

Related Stories
Platynowe 10 minut dla życia

ago

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

ago

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

ago

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

ago

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.