Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.

Pod koniec czerwca została opublikowana tzw. sieć szpitali. Reforma  wprowadza duże zmiany w funkcjonowaniu placówek szpitalnych. Każdy  szpital, który dostanie się na listę, będzie mógł liczyć na finansowanie  ze środków publicznych. W czerwcu na listę trafiło łącznie ok. 1,3 tys.  szpitali. Ministerstwo Zdrowia zapowiada, że po zmianie przepisów  dostęp pacjentów do świadczeń specjalistycznych poprawi się  w szczególności poprzez zapewnienie kompleksowości i koordynacji  świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają  się jednak głosy, że ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do  wysokospecjalistycznej opieki w wybranych regionach. Na opublikowanej  w czerwcu liście nie znalazł się Szpital Medicover w warszawskim  Wilanowie.

Szpital Medicover w ramach kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia  obejmuje opieką ponad milion osób z południowej części Warszawy  i województwa mazowieckiego. Świadczymy przede wszystkim  wysokospecjalistyczne usługi medyczne z zakresu kardiologii,  kardiochirurgii i chirurgii naczyniowej. W ramach tych specjalności  świadczymy również pomoc osobom w stanach nagłych. Co istotne, nasze  oddziały kardiologiczne i kardiochirurgiczne reprezentują jeden  z najniższych współczynników śmiertelności wśród leczonych pacjentów,  mimo że zajmują się najbardziej skomplikowanymi i powikłanymi  przypadkami.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

W powiatach położonych na południe od Warszawy aż do Radomia świadczeń  z zakresu kardiologii i kardiochirurgii nie oferuje żaden ze szpitali.  Dlatego placówka w warszawskim Wilanowie stanowi zabezpieczenie dla ok.  miliona osób z Warszawy i południowego Mazowsza.

Wejście w życie ustawy o sieci szpitali oznacza przede wszystkim  dużą niepewność. Jako szpital, który nie wszedł do sieci, nadal  nie wiemy, jaka będzie przyszłość usług świadczonych w ramach NFZ. Nie  wiemy, czy będziemy w stanie zaoferować dalszą pomoc pacjentom, którym  pomagaliśmy w problemach kardiologicznych i kardiochirurgicznych, czy  też od 1 października będziemy musieli wstrzymać świadczenia realizowane  w ramach środków publicznych.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

Do sieci trafi 91 proc. środków przeznaczonych na leczenie szpitalne. O  pozostałe 9 proc. środków inne placówki mają walczyć w konkursach.

Liczymy, że będziemy mieli możliwość wystartowania w tych  konkursach. Chcemy utrzymać zakres usług, które obecnie świadczymy  dla dużej grupy osób z województwa mazowieckiego i spoza niego. Liczymy  na to, że NFZ rozpisze konkursy i tym samym szpital w Wilanowie nadal  będzie miał możliwość udzielania pacjentom świadczeń medycznych w ramach  publicznego systemu.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

Dotychczas pacjenci przy wyborze placówki leczniczej kierowali się  nie tylko jakością opieki, lecz także odległością, zwłaszcza przy  ciężkich schorzeniach, w tym kardiologicznych.

Bardzo nam zależy na tym, żeby udało się pozostać w systemie  świadczenia usług publicznych. Uważamy, że te specjalności, w których  działamy w Wilanowie, czyli kardiologia i kardiochirurgia, są naprawdę  na światowym poziomie. Część pacjentów jest do nas kierowana z innych  ośrodków kardiologicznych i kardiochirurgicznych, zwłaszcza w obszarze  leczenia powikłań po zatorowości płucnej oraz nisko inwazyjnego leczeniu  zaburzeń rytmu.

SZPITAL MEDICVOER.jpg

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.

Kontakt wyłącznie dla mediów

Wszystkich  przedstawicieli mediów serdecznie zapraszamy do kontaktu. Jednocześnie  informujemy, że Biuro Prasowe udziela odpowiedzi wyłącznie na zapytania mediów i nie przekazuje kontaktów do innych pracowników organizacji.