Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.

Pod koniec czerwca została opublikowana tzw. sieć szpitali. Reforma  wprowadza duże zmiany w funkcjonowaniu placówek szpitalnych. Każdy  szpital, który dostanie się na listę, będzie mógł liczyć na finansowanie  ze środków publicznych. W czerwcu na listę trafiło łącznie ok. 1,3 tys.  szpitali. Ministerstwo Zdrowia zapowiada, że po zmianie przepisów  dostęp pacjentów do świadczeń specjalistycznych poprawi się  w szczególności poprzez zapewnienie kompleksowości i koordynacji  świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają  się jednak głosy, że ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do  wysokospecjalistycznej opieki w wybranych regionach. Na opublikowanej  w czerwcu liście nie znalazł się Szpital Medicover w warszawskim  Wilanowie.

Szpital Medicover w ramach kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia  obejmuje opieką ponad milion osób z południowej części Warszawy  i województwa mazowieckiego. Świadczymy przede wszystkim  wysokospecjalistyczne usługi medyczne z zakresu kardiologii,  kardiochirurgii i chirurgii naczyniowej. W ramach tych specjalności  świadczymy również pomoc osobom w stanach nagłych. Co istotne, nasze  oddziały kardiologiczne i kardiochirurgiczne reprezentują jeden  z najniższych współczynników śmiertelności wśród leczonych pacjentów,  mimo że zajmują się najbardziej skomplikowanymi i powikłanymi  przypadkami.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

W powiatach położonych na południe od Warszawy aż do Radomia świadczeń  z zakresu kardiologii i kardiochirurgii nie oferuje żaden ze szpitali.  Dlatego placówka w warszawskim Wilanowie stanowi zabezpieczenie dla ok.  miliona osób z Warszawy i południowego Mazowsza.

Wejście w życie ustawy o sieci szpitali oznacza przede wszystkim  dużą niepewność. Jako szpital, który nie wszedł do sieci, nadal  nie wiemy, jaka będzie przyszłość usług świadczonych w ramach NFZ. Nie  wiemy, czy będziemy w stanie zaoferować dalszą pomoc pacjentom, którym  pomagaliśmy w problemach kardiologicznych i kardiochirurgicznych, czy  też od 1 października będziemy musieli wstrzymać świadczenia realizowane  w ramach środków publicznych.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

Do sieci trafi 91 proc. środków przeznaczonych na leczenie szpitalne. O  pozostałe 9 proc. środków inne placówki mają walczyć w konkursach.

Liczymy, że będziemy mieli możliwość wystartowania w tych  konkursach. Chcemy utrzymać zakres usług, które obecnie świadczymy  dla dużej grupy osób z województwa mazowieckiego i spoza niego. Liczymy  na to, że NFZ rozpisze konkursy i tym samym szpital w Wilanowie nadal  będzie miał możliwość udzielania pacjentom świadczeń medycznych w ramach  publicznego systemu.

Marcin Łukasiewicz, dyrektor Szpitala Medicover

Dotychczas pacjenci przy wyborze placówki leczniczej kierowali się  nie tylko jakością opieki, lecz także odległością, zwłaszcza przy  ciężkich schorzeniach, w tym kardiologicznych.

Bardzo nam zależy na tym, żeby udało się pozostać w systemie  świadczenia usług publicznych. Uważamy, że te specjalności, w których  działamy w Wilanowie, czyli kardiologia i kardiochirurgia, są naprawdę  na światowym poziomie. Część pacjentów jest do nas kierowana z innych  ośrodków kardiologicznych i kardiochirurgicznych, zwłaszcza w obszarze  leczenia powikłań po zatorowości płucnej oraz nisko inwazyjnego leczeniu  zaburzeń rytmu.

SZPITAL MEDICVOER.jpg

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.
Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.

Zapraszamy do kontaktu