Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Published

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

ColonFlag to rozwiązanie identyfikujące osoby, u których może występować mikrokrwawienie z przewodu pokarmowego powodowane przez polipy lub raka. Dodatni wynik jest wskazaniem do wykonania kolonoskopii.

ColonFlag pomaga w podejmowaniu decyzji diagnostycznych, dzięki zastosowaniu zaawansowanego algorytmu sztucznej inteligencji do danych z często wykonywanego badania laboratoryjnego. Program analizuje takie dane jak wynik morfologii krwi i inne dane zawarte w elektronicznej dokumentacji medycznej.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

Dzięki temu narzędzie jest w stanie zidentyfikować do dalszych badań osoby, które znajdują się w grupie wysokiego ryzyka.

Rak jelita grubego jest drugim co do częstości występowania w Polsce rakiem u kobiet i trzecim u mężczyzn. Jest czwartą najczęstszą przyczyną zgonu w wyniku choroby nowotworowej. W Polsce średni wskaźnik przeżywalności pacjentów po pięciu latach wynosi nieco poniżej 50%. Jeżeli rak jelita grubego zostanie zdiagnozowany na wczesnym etapie, wskaźnik ten może nawet przekroczyć 90 proc. Wczesne wykrycie ma kolosalne znaczenie dla skuteczności leczenia raka jelita grubego. Program ColonFlag może pomóc nam trafniej identyfikować pacjentów należących do grupy podwyższonego ryzyka. Dzięki temu skierowania na kolonoskopię mogą się wiązać z większą szansą wykrycia tej choroby i znacznie poprawić wynik leczenia.

dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka, Dyrektor ds. Medycznych Medicover Polska

Celem pilotażu jest określenie najbardziej skutecznej procedury  identyfikowania pacjentów należących do grupy podwyższonego ryzyka  zachorowania na raka jelita grubego.

Sukces projektu może oznaczać, że Medicover Polska zacznie wykorzystywać narzędzie ColonFlag w swoich rutynowych procesach diagnostycznych.

Jesteśmy zadowoleni ze współpracy z firmą Medicover nad jej pierwszym wykorzystaniem algorytmów uczenia maszynowego do usprawnienia procesów związanych z podejmowaniem decyzji diagnostycznych. To pierwszy krok na drodze do zintegrowania technologii, która będzie miała daleko idący wpływ na pracę lekarzy
i dostawców usług medycznych. Zapewni im narzędzie pozwalające otoczyć zindywidualizowaną opieką pacjentów należących do grupy wysokiego ryzyka.

Ori Geva, dyrektor naczelny spółki Medial EarlySign.

Pilotażowy program z wykorzystaniem innowacyjnej metody realizowany jest w Centrach Medicover w Warszawie i na południu Polski. Analiza wykonywana jest jednorazowo u pacjentów Medicover w wieku od 50 do 75 roku życia, którzy z dowolnego powodu mieli wykonaną morfologię krwi i wyrazili zgodę na udział w projekcie. Firma Medial EarlySign prowadzi obecnie badania kliniczne na ponad 20 mln pacjentów w 14 placówkach na całym świecie.
Medicover – 22 lata doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej
Medicover Polska jest częścią Medicover – wiodącej międzynarodowej spółki świadczącej usługi opieki zdrowotnej i usługi diagnostyczne działającej od 1995 r. (www.medicover.com). Firma obecna jest we wszystkich regionach Polski. Na koniec 2016 roku posiadała 31 centrów medycznych oraz 1800 placówek współpracujących i partnerskich. Do końca 2016 roku firma miała pod opieką 647 tys. pacjentów. Od 2009 roku firma posiada również własny wielospecjalistyczny Szpital Medicover na warszawskim Wilanowie.

Jako firma medyczna, Medicover w Polsce od ponad 20 lat zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną, obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych.

Więcej informacji na stronie www.medicover.pl.
O Medial EarlySign
Zaawansowane algorytmy Medial EarlySign wykrywają osoby i grupy osób, które są w wysokim stopniu zagrożone chorobą, analizując podstawowe dane medyczne, takie jak wyniki badań krwi czy inne dane uwzględnione w elektronicznej dokumentacji medycznej. Narzędzie diagnostyczne spółki Medial EarlySign zapewnia lekarzom informacje pomagające im w podejmowaniu decyzji, a ubezpieczycielom dostarcza skuteczne modele pozwalające na identyfikację zagrożonych pacjentów i skupienie się na nich, co pomaga im zracjonalizować wykorzystanie zasobów, oszczędzić środki pieniężne i poprawić poziom opieki. Platforma spółki Medial EarlySign uwzględnia wiele możliwych schorzeń, takich jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nowotwory, cukrzyca i inne zagrażające życiu choroby. Założona w 2009 roku spółka ma siedzibę w Kefar Malal w Izraelu. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej www.earlysign.com.

Copy as a Plain Text

Related Stories
Wstępne badanie zębów przez internet sposobem na pozbycie się lęku przed dentystą

ago

Jak przebiega leczenie próchnicy? Do jakiego specjalisty udać się ze swoim problemem stomatologicznym? Jaka jest przyczyna krwawienia dziąseł? Jakie badania zleci nam stomatolog w przypadku nadwrażliwości zębów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w aplikacji „Krótki przegląd internetowy”. To pomysł kliniki DentaCare należącej do Medicover Polska. Jego celem jest zmniejszenie lęku przed leczeniem stomatologicznym i zmotywowanie pacjentów do regularnych wizyt u dentysty.
W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

ago

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.
Planujesz majówkę? Uważaj na kleszcze.

ago

Są drobne i bardzo niepozorne, a ich ugryzienie może być przyczyną poważnych chorób. Wbrew pozorom spotkamy je nie tylko w lasach czy na łąkach, lecz także na skwerkach, w miejskich parkach czy w pobliżu naszych domów. Jak podkreślają eksperci, aż 40 proc. kleszczy, bo o nich mowa, może być nosicielami groźnych bakterii i wirusów wywołujących boreliozę, babeszjozę i odkleszczowe zapalenie mózgu. Stąd, planując majówkę, warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić, co zrobić, gdy kleszcz nas ugryzie oraz kiedy należy skonsultować się z lekarzem.
Eksperci: Przeciwko krztuścowi powinni szczepić się także dorośli

ago

Jak podkreślają epidemiolodzy, w ostatnich latach obserwujemy powrót chorób zakaźnych, uznanych przez lata za opanowane i wygasłe. Jedną z nich jest krztusiec. Rosnącą zachorowalność odnotowujemy także w Polsce. Dowodzą temu dane Państwowego Zakładu Higieny – w 2016 roku stwierdzono aż 6856 zachorowań, w 2017 r. nieco mniej – 3034 [1]. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie jest młodzież między 10. a 14. rokiem życia, osoby dorosłe oraz starsze. Jak podkreślają eksperci, wciąż najskuteczniejszą profilaktyką są szczepienia – obowiązkowe dla dzieci, ale także te zalecane dorosłym, którzy raz na 10 lat powinni przyjąć przypominającą dawkę szczepienia.

Poland as the first country in Europe offers sonohysterosalpingography, evaluation of the uterus and the fallopian tubes patency using the SonoFlow device.

One of the routine tests carried out in the diagnostics of infertility causes is the overall examination of the uterine cavity and the tubes patency. Poland is the first country in Europe where this advanced and non-invasive diagnostic procedure based on the SonoFlow device is available.