Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Published

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

ColonFlag to rozwiązanie identyfikujące osoby, u których może występować mikrokrwawienie z przewodu pokarmowego powodowane przez polipy lub raka. Dodatni wynik jest wskazaniem do wykonania kolonoskopii.

ColonFlag pomaga w podejmowaniu decyzji diagnostycznych, dzięki zastosowaniu zaawansowanego algorytmu sztucznej inteligencji do danych z często wykonywanego badania laboratoryjnego. Program analizuje takie dane jak wynik morfologii krwi i inne dane zawarte w elektronicznej dokumentacji medycznej.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

Dzięki temu narzędzie jest w stanie zidentyfikować do dalszych badań osoby, które znajdują się w grupie wysokiego ryzyka.

Rak jelita grubego jest drugim co do częstości występowania w Polsce rakiem u kobiet i trzecim u mężczyzn. Jest czwartą najczęstszą przyczyną zgonu w wyniku choroby nowotworowej. W Polsce średni wskaźnik przeżywalności pacjentów po pięciu latach wynosi nieco poniżej 50%. Jeżeli rak jelita grubego zostanie zdiagnozowany na wczesnym etapie, wskaźnik ten może nawet przekroczyć 90 proc. Wczesne wykrycie ma kolosalne znaczenie dla skuteczności leczenia raka jelita grubego. Program ColonFlag może pomóc nam trafniej identyfikować pacjentów należących do grupy podwyższonego ryzyka. Dzięki temu skierowania na kolonoskopię mogą się wiązać z większą szansą wykrycia tej choroby i znacznie poprawić wynik leczenia.

dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka, Dyrektor ds. Medycznych Medicover Polska

Celem pilotażu jest określenie najbardziej skutecznej procedury  identyfikowania pacjentów należących do grupy podwyższonego ryzyka  zachorowania na raka jelita grubego.

Sukces projektu może oznaczać, że Medicover Polska zacznie wykorzystywać narzędzie ColonFlag w swoich rutynowych procesach diagnostycznych.

Jesteśmy zadowoleni ze współpracy z firmą Medicover nad jej pierwszym wykorzystaniem algorytmów uczenia maszynowego do usprawnienia procesów związanych z podejmowaniem decyzji diagnostycznych. To pierwszy krok na drodze do zintegrowania technologii, która będzie miała daleko idący wpływ na pracę lekarzy
i dostawców usług medycznych. Zapewni im narzędzie pozwalające otoczyć zindywidualizowaną opieką pacjentów należących do grupy wysokiego ryzyka.

Ori Geva, dyrektor naczelny spółki Medial EarlySign.

Pilotażowy program z wykorzystaniem innowacyjnej metody realizowany jest w Centrach Medicover w Warszawie i na południu Polski. Analiza wykonywana jest jednorazowo u pacjentów Medicover w wieku od 50 do 75 roku życia, którzy z dowolnego powodu mieli wykonaną morfologię krwi i wyrazili zgodę na udział w projekcie. Firma Medial EarlySign prowadzi obecnie badania kliniczne na ponad 20 mln pacjentów w 14 placówkach na całym świecie.
Medicover – 22 lata doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej
Medicover Polska jest częścią Medicover – wiodącej międzynarodowej spółki świadczącej usługi opieki zdrowotnej i usługi diagnostyczne działającej od 1995 r. (www.medicover.com). Firma obecna jest we wszystkich regionach Polski. Na koniec 2016 roku posiadała 31 centrów medycznych oraz 1800 placówek współpracujących i partnerskich. Do końca 2016 roku firma miała pod opieką 647 tys. pacjentów. Od 2009 roku firma posiada również własny wielospecjalistyczny Szpital Medicover na warszawskim Wilanowie.

Jako firma medyczna, Medicover w Polsce od ponad 20 lat zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną, obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych.

Więcej informacji na stronie www.medicover.pl.
O Medial EarlySign
Zaawansowane algorytmy Medial EarlySign wykrywają osoby i grupy osób, które są w wysokim stopniu zagrożone chorobą, analizując podstawowe dane medyczne, takie jak wyniki badań krwi czy inne dane uwzględnione w elektronicznej dokumentacji medycznej. Narzędzie diagnostyczne spółki Medial EarlySign zapewnia lekarzom informacje pomagające im w podejmowaniu decyzji, a ubezpieczycielom dostarcza skuteczne modele pozwalające na identyfikację zagrożonych pacjentów i skupienie się na nich, co pomaga im zracjonalizować wykorzystanie zasobów, oszczędzić środki pieniężne i poprawić poziom opieki. Platforma spółki Medial EarlySign uwzględnia wiele możliwych schorzeń, takich jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nowotwory, cukrzyca i inne zagrażające życiu choroby. Założona w 2009 roku spółka ma siedzibę w Kefar Malal w Izraelu. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej www.earlysign.com.

Copy as a Plain Text

Related Stories
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

ago

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

ago

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

ago

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

ago

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Poland as the first country in Europe offers sonohysterosalpingography, evaluation of the uterus and the fallopian tubes patency using the SonoFlow device.

One of the routine tests carried out in the diagnostics of infertility causes is the overall examination of the uterine cavity and the tubes patency. Poland is the first country in Europe where this advanced and non-invasive diagnostic procedure based on the SonoFlow device is available.