Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.

Około 5-7 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory skóry stanowi czerniak, który jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów. W ciągu ostatnich trzech dekad współczynnik zachorowalności na ten nowotwór zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn wzrósł niemal trzykrotnie.

Czernik wywodzi się z melanocytów, czyli komórek barwnikowych skóry, które mogą ulec złośliwej mutacji. Najczęściej występuje na skórze, ale może także pojawić się na błonach śluzowych – np. sromu, odbytu, jamy ustnej lub w siatkówce oka.

Na co zwrócić uwagę?

Cechy znamion barwnikowych, których obecność powinna wzbudzić naszą szczególną czujność wskazuje algorytm ABCDE, stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne:
  • A jak Assymetry – asymetryczny kształt
  • B jak Border – nierówne, łukowate lub karbowane granice
  • C jak Color – brązowy, czarny, czerwony lub niebieski kolor
  • D jak Diameter – średnica większa niż 5 mm
  • E jak Evolution – zmiana rozmiaru i koloru znamienia, jego uwypuklenie, krwawienie, swę-dzenie, czy powstające strupy

Jak zadbać o skórę po wakacjach?

W czasie wakacji promieniowanie ultrafioletowe (UV) intensywnie oddziałuje na skórę.

Może prowadzić  to do uszkodzenia DNA komórek i osłabia procesy naprawcze skóry. Niekontrolowana ekspozycja na UV jest szkodliwa dla każdego człowieka. U części osób ryzyko zachorowania na czerniaka jest wyższe. Są to na przykład osoby, które mają liczne znamiona barwnikowe, znamiona atypowe, osoby o jasnej skórze, jasnych lub rudych włosach, niebieskich oczach i z piegami, opalające się na czerwono. Dodatni wywiad rodzinny w kierunku czerniaka oraz oparzenia słoneczne w dzieciństwie są także obciążające.

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Wątpliwości powinniśmy skonsultować z dermatologiem

Badanie znamion jest szybkie, bezbolesne i nieinwazyjne. W przypadku standardowej dermoskopii lekarz ogląda skórę przy użyciu urządzenia powiększającego 10-krotnie. Metoda wideodermoskopii pozwala na 20-70-krotne powiększenie badanej zmiany skórnej oraz zapisanie obrazu w komputerze, co umożliwia porównywanie zdjęć znamion podejrzanych i dokładne prześledzenie zmian zachodzących w ich obrębie na wizycie kontrolnej. Dzięki tej nieinwazyjnej metodzie mamy szansę zdiagnozować wczesne postacie czerniaka, które są wyleczalne

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Badanie można wykonać między innymi w Centrum Medicover Wołoska.

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.