Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.

Około 5-7 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory skóry stanowi czerniak, który jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów. W ciągu ostatnich trzech dekad współczynnik zachorowalności na ten nowotwór zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn wzrósł niemal trzykrotnie.

Czernik wywodzi się z melanocytów, czyli komórek barwnikowych skóry, które mogą ulec złośliwej mutacji. Najczęściej występuje na skórze, ale może także pojawić się na błonach śluzowych – np. sromu, odbytu, jamy ustnej lub w siatkówce oka.

Na co zwrócić uwagę?

Cechy znamion barwnikowych, których obecność powinna wzbudzić naszą szczególną czujność wskazuje algorytm ABCDE, stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne:
  • A jak Assymetry – asymetryczny kształt
  • B jak Border – nierówne, łukowate lub karbowane granice
  • C jak Color – brązowy, czarny, czerwony lub niebieski kolor
  • D jak Diameter – średnica większa niż 5 mm
  • E jak Evolution – zmiana rozmiaru i koloru znamienia, jego uwypuklenie, krwawienie, swę-dzenie, czy powstające strupy

Jak zadbać o skórę po wakacjach?

W czasie wakacji promieniowanie ultrafioletowe (UV) intensywnie oddziałuje na skórę.

Może prowadzić  to do uszkodzenia DNA komórek i osłabia procesy naprawcze skóry. Niekontrolowana ekspozycja na UV jest szkodliwa dla każdego człowieka. U części osób ryzyko zachorowania na czerniaka jest wyższe. Są to na przykład osoby, które mają liczne znamiona barwnikowe, znamiona atypowe, osoby o jasnej skórze, jasnych lub rudych włosach, niebieskich oczach i z piegami, opalające się na czerwono. Dodatni wywiad rodzinny w kierunku czerniaka oraz oparzenia słoneczne w dzieciństwie są także obciążające.

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Wątpliwości powinniśmy skonsultować z dermatologiem

Badanie znamion jest szybkie, bezbolesne i nieinwazyjne. W przypadku standardowej dermoskopii lekarz ogląda skórę przy użyciu urządzenia powiększającego 10-krotnie. Metoda wideodermoskopii pozwala na 20-70-krotne powiększenie badanej zmiany skórnej oraz zapisanie obrazu w komputerze, co umożliwia porównywanie zdjęć znamion podejrzanych i dokładne prześledzenie zmian zachodzących w ich obrębie na wizycie kontrolnej. Dzięki tej nieinwazyjnej metodzie mamy szansę zdiagnozować wczesne postacie czerniaka, które są wyleczalne

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Badanie można wykonać między innymi w Centrum Medicover Wołoska.

Eksperci: Przeciwko krztuścowi powinni szczepić się także dorośli

Jak podkreślają epidemiolodzy, w ostatnich latach obserwujemy powrót chorób zakaźnych, uznanych przez lata za opanowane i wygasłe. Jedną z nich jest krztusiec. Rosnącą zachorowalność odnotowujemy także w Polsce. Dowodzą temu dane Państwowego Zakładu Higieny – w 2016 roku stwierdzono aż 6856 zachorowań, w 2017 r. nieco mniej – 3034 [1]. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie jest młodzież między 10. a 14. rokiem życia, osoby dorosłe oraz starsze. Jak podkreślają eksperci, wciąż najskuteczniejszą profilaktyką są szczepienia – obowiązkowe dla dzieci, ale także te zalecane dorosłym, którzy raz na 10 lat powinni przyjąć przypominającą dawkę szczepienia.
Wyprzedzić raka. Kiedy warto zrobić testy genetyczne?

Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów[1]. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Wypadki przy pracy. Najważniejsze pierwsze 10 minut

Ponad 56,1 tys. osób zostało poszkodowanych do końca września 2017 roku w wyniku wypadków przy pracy. Zgodnie z danymi GUS w czołówce najbardziej wypadkowych branż znalazło się przetwórstwo przemysłowe, handel, transport i gospodarka magazynowa oraz budownictwo. Ze względu na niezdolność do pracy pracownicy spędzili na zwolnieniach łącznie ponad 1,8 mln dni – oznacza to ponad 33 dni przypadające na jednego poszkodowanego. W wielu sytuacjach skutki wypadku mogły być znacznie mniej poważne, jeśli pomoc udzielona zostałaby od razu. Często więc ludzkie zdrowie i życie zależy od tego, czy pracownicy, czyli świadkowie wypadku, potrafią właściwie zareagować i udzielić pierwszej pomocy.
System Pregnabit w centrach medycznych Medicover Polska

Nestmedic podpisał umowę z międzynarodową firmą oferującą prywatną opiekę medyczną. Służący badaniu KTG mobilny system Pregnabit trafi do sieci placówek medycznych Medicover Polska. To wdrożenie ma być wstępem do dalszych umów z międzynarodowymi sieciami medycznymi.

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.