Przegląd skóry po wakacjach
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.

Około 5-7 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory skóry stanowi czerniak, który jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów. W ciągu ostatnich trzech dekad współczynnik zachorowalności na ten nowotwór zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn wzrósł niemal trzykrotnie.

Czernik wywodzi się z melanocytów, czyli komórek barwnikowych skóry, które mogą ulec złośliwej mutacji. Najczęściej występuje na skórze, ale może także pojawić się na błonach śluzowych – np. sromu, odbytu, jamy ustnej lub w siatkówce oka.

Na co zwrócić uwagę?

Cechy znamion barwnikowych, których obecność powinna wzbudzić naszą szczególną czujność wskazuje algorytm ABCDE, stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne:
  • A jak Assymetry – asymetryczny kształt
  • B jak Border – nierówne, łukowate lub karbowane granice
  • C jak Color – brązowy, czarny, czerwony lub niebieski kolor
  • D jak Diameter – średnica większa niż 5 mm
  • E jak Evolution – zmiana rozmiaru i koloru znamienia, jego uwypuklenie, krwawienie, swę-dzenie, czy powstające strupy

Jak zadbać o skórę po wakacjach?

W czasie wakacji promieniowanie ultrafioletowe (UV) intensywnie oddziałuje na skórę.

Może prowadzić  to do uszkodzenia DNA komórek i osłabia procesy naprawcze skóry. Niekontrolowana ekspozycja na UV jest szkodliwa dla każdego człowieka. U części osób ryzyko zachorowania na czerniaka jest wyższe. Są to na przykład osoby, które mają liczne znamiona barwnikowe, znamiona atypowe, osoby o jasnej skórze, jasnych lub rudych włosach, niebieskich oczach i z piegami, opalające się na czerwono. Dodatni wywiad rodzinny w kierunku czerniaka oraz oparzenia słoneczne w dzieciństwie są także obciążające.

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Wątpliwości powinniśmy skonsultować z dermatologiem

Badanie znamion jest szybkie, bezbolesne i nieinwazyjne. W przypadku standardowej dermoskopii lekarz ogląda skórę przy użyciu urządzenia powiększającego 10-krotnie. Metoda wideodermoskopii pozwala na 20-70-krotne powiększenie badanej zmiany skórnej oraz zapisanie obrazu w komputerze, co umożliwia porównywanie zdjęć znamion podejrzanych i dokładne prześledzenie zmian zachodzących w ich obrębie na wizycie kontrolnej. Dzięki tej nieinwazyjnej metodzie mamy szansę zdiagnozować wczesne postacie czerniaka, które są wyleczalne

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Badanie można wykonać między innymi w Centrum Medicover Wołoska.
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.