Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.

Około 5-7 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory skóry stanowi czerniak, który jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów. W ciągu ostatnich trzech dekad współczynnik zachorowalności na ten nowotwór zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn wzrósł niemal trzykrotnie.

Czernik wywodzi się z melanocytów, czyli komórek barwnikowych skóry, które mogą ulec złośliwej mutacji. Najczęściej występuje na skórze, ale może także pojawić się na błonach śluzowych – np. sromu, odbytu, jamy ustnej lub w siatkówce oka.

Na co zwrócić uwagę?

Cechy znamion barwnikowych, których obecność powinna wzbudzić naszą szczególną czujność wskazuje algorytm ABCDE, stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne:
  • A jak Assymetry – asymetryczny kształt
  • B jak Border – nierówne, łukowate lub karbowane granice
  • C jak Color – brązowy, czarny, czerwony lub niebieski kolor
  • D jak Diameter – średnica większa niż 5 mm
  • E jak Evolution – zmiana rozmiaru i koloru znamienia, jego uwypuklenie, krwawienie, swę-dzenie, czy powstające strupy

Jak zadbać o skórę po wakacjach?

W czasie wakacji promieniowanie ultrafioletowe (UV) intensywnie oddziałuje na skórę.

Może prowadzić  to do uszkodzenia DNA komórek i osłabia procesy naprawcze skóry. Niekontrolowana ekspozycja na UV jest szkodliwa dla każdego człowieka. U części osób ryzyko zachorowania na czerniaka jest wyższe. Są to na przykład osoby, które mają liczne znamiona barwnikowe, znamiona atypowe, osoby o jasnej skórze, jasnych lub rudych włosach, niebieskich oczach i z piegami, opalające się na czerwono. Dodatni wywiad rodzinny w kierunku czerniaka oraz oparzenia słoneczne w dzieciństwie są także obciążające.

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Wątpliwości powinniśmy skonsultować z dermatologiem

Badanie znamion jest szybkie, bezbolesne i nieinwazyjne. W przypadku standardowej dermoskopii lekarz ogląda skórę przy użyciu urządzenia powiększającego 10-krotnie. Metoda wideodermoskopii pozwala na 20-70-krotne powiększenie badanej zmiany skórnej oraz zapisanie obrazu w komputerze, co umożliwia porównywanie zdjęć znamion podejrzanych i dokładne prześledzenie zmian zachodzących w ich obrębie na wizycie kontrolnej. Dzięki tej nieinwazyjnej metodzie mamy szansę zdiagnozować wczesne postacie czerniaka, które są wyleczalne

dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka, dermatolog

Badanie można wykonać między innymi w Centrum Medicover Wołoska.

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.