Ile możemy zyskać dzięki efektywnej opiece zdrowotnej?

Wnioski z raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016”.

Ile możemy zyskać dzięki efektywnej opiece zdrowotnej?

726 zł dla pracodawcy na jednego pracownika, ponad 11 mld zł dla budżetu państwa – to oszczędności, jakie można wygenerować dzięki inwestycji w wysokiej jakości, efektywną opiekę medyczną – podkreślają autorzy raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016”, opracowanego przez Medicover Polska. Eksperci zwracają jednak uwagę, iż kluczem do sukcesu jest dostosowanie modelu opieki do potrzeb zdrowotnych osób aktywnych zawodowo. Stąd głównym celem tegorocznej analizy była odpowiedź na pytanie, jaki jest stan zdrowia pracownika w Polsce?

Zdecydowaliśmy, iż w tegorocznej edycji raportu zwrócimy szczególną uwagę na analizę najczęstszych problemów zdrowotnych pracowników poszczególnych grup zawodowych, zarówno pracowników produkcyjnych, mobilnych, biurowych, jak i zatrudnionych na stanowiskach decyzyjnych. W tym celu przeanalizowaliśmy dane ponad 255 tysięcy osób aktywnych zawodowo w wieku 18-67 lat, reprezentujących większość branż polskiej gospodarki. Dzięki analizie już dziś wiemy,  które obszary zdrowotne wymagają szczególnej uwagi.

dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka, dyrektor ds. medycznych, członek Zarządu Medicover Polska.

Jak pokazuje raport głównym problemem zdrowotnym, który dotyka pracowników analizowanych grup zawodowych jest nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (Body Mass Index - BMI). W badanej populacji mniej niż połowa osób ma prawidłowe BMI, w tym jedynie co trzeci mężczyzna.

Dane te są niepokojące, gdyż nieprawidłowa waga może być przyczyną wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy czy  chorób układu krążenia. Raport wskazuje też na dość istotne problemy z cholesterolem. Niespełna połowa osób aktywnych zawodowo ma prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego. Uzyskane wyniki to wyraźny sygnał dla pracowników, jak i systemu ochrony zdrowia, jak ważna jest dziś inwestycja w edukację w zakresie zdrowego odżywiania i profilaktykę zdrowotną.

dr  n. med. Katarzyna Gorzelak-Kostrzewska – ekspert Medicover Polska w  dziedzinie profilaktyki i zdrowia pracujących, współautorka raportu.

Na pierwszym miejscu, pod względem częstotliwości występowania, uplasowały się choroby układu oddechowego, stanowiące największe obciążenie dla pracowników na stanowiskach decyzyjnych – 41  proc. oraz wśród pracowników mobilnych – 39,5 proc. Ten problem dotyka również pozostałe grupy zawodowe.

Ekonomiczne aspekty choroby

Pamiętając o aspektach ekonomicznych choroby, w tym roku istotną część raportu przeznaczono na szczegółową analizę kosztów pracodawcy, związanych z najczęściej występującymi problemami zdrowotnymi. W analizie ekonomicznej eksperci Medicover Polska odpowiedzieli na jedno z najważniejszych pytań: od czego zależy koszt choroby? Do analizy wybrano najczęstsze problemy zdrowotne występujące wśród pracowników, następnie przeprowadzono standaryzację według kryterium wieku, która pozwoliła na porównanie populacji Medicover do populacji pracowników ubezpieczonych
w ZUS. W dalszej kolejności obliczono koszty absencji chorobowej i nieefektywnej obecności w pracy (prezenteizmu) dla pracowników w modelu Medicover oraz ogólnej populacji pracowników w Polsce.

Porównując model opieki w Medicover Polska z danymi ZUS, obliczyliśmy, iż pracodawca, inwestując w naszą opiekę oszczędza w ciągu roku na kosztach choroby aż 726 zł w przeliczeniu na każdego pracownika. W porównaniu do danych z ubiegłego roku, oszczędność ta wzrosła o ponad 100 zł na 1 pracownika. Różnica ta została obliczona na podstawie siedmiu najczęstszych przyczyn zwolnień lekarskich wśród polskich pracowników i obejmuje zarówno koszty nieobecności w pracy, jak i obniżonej efektywności związanej z chorobą.

Artur Białkowski, Wiceprezes Zarządu Medicover Polska.

Zakładając, że każdy pracodawca zainwestowałby w model opieki zdrowotnej prowadzony przez Medicover Polska, budżet państwa mógłby zaoszczędzić w skali roku aż 11 854 mld zł.

Analiza ekonomiczna przedstawiona w raporcie daje nam jasną odpowiedź na pytanie czy wydatki na wysokiej jakości opiekę medyczną to koszt czy inwestycja? Przy oszczędnościach sięgających 726 zł na każdego pracownika dla wszystkich jest jasne, że wdrażanie długofalowych, wielowymiarowych i interesujących dla pracowników programów profilaktyczno-leczniczych może przynieść pracodawcy wyłącznie korzyści.

dr n. ekon. Małgorzata Gałązka-Sobotka, ekspert w obszarze kapitału ludzkiego i zdrowia publicznego, dyrektor Instytutu Ochrony Zdrowia Uczelni Łazarskiego

Prezentowane dane to również sygnał dla całego systemu ochrony zdrowia, że inwestycja w wysokiej jakości, dopasowaną do potrzeb pracowników opiekę medyczną może generować ogromne oszczędności. Zdrowe społeczeństwo, zdrowy pracownik to dla gospodarki większa wydajność, dłuższa aktywność zawodowa, a tym samym szybszy wzrost gospodarczy i mniejsze koszty społeczno-ekonomiczne.

Artur Białkowski, Wiceprezes Zarządu Medicover Polska

Raport „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016”, został przygotowany w oparciu o dane Medicover Polska oraz ogólnodostępne raporty ZUS i GUS.

Praca.Zdrowie.Ekonomia. Perspektywa 2012_2016.pdf

pdf | 2,46 MB

Medicover_Raport_PracaZdrowieEkonomia_2012-2016 - KLUCZOWE WNIOSKI.pdf

pdf | 5,34 MB

10 miliardów złotych oszczędności i 3,5 miliona lat życia - tyle możemy zyskać na efektywnej opiece zdrowotnej

Wnioski z raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2011-2015”.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Wstępne badanie zębów przez internet sposobem na pozbycie się lęku przed dentystą

Jak przebiega leczenie próchnicy? Do jakiego specjalisty udać się ze swoim problemem stomatologicznym? Jaka jest przyczyna krwawienia dziąseł? Jakie badania zleci nam stomatolog w przypadku nadwrażliwości zębów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w aplikacji „Krótki przegląd internetowy”. To pomysł kliniki DentaCare należącej do Medicover Polska. Jego celem jest zmniejszenie lęku przed leczeniem stomatologicznym i zmotywowanie pacjentów do regularnych wizyt u dentysty.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.

How much can we benefit from effective healthcare?

PLN 726 per employee for each employer, more than PLN 11 billion in savings to the Treasury, are the savings which can be achieved thanks to investment in effective, quality healthcare, according to the authors of the report: “Work. Health. Economics. A 2012-2016 Perspective”, prepared by Medicover Polska. However, experts point out that the key to success is to bring the healthcare model in line with the healthcare needs of the economically active. Therefore, the key objective of this year’s analysis was to answer the question “How healthy are employees in Poland?”