E-zdrowie to znacznie więcej niż recepta przez internet

Od samoopieki wspomaganej cyfrowo, poprzez wirtualną wizytę lekarską aż po zdalne badanie. Możliwości, jakie daje e-zdrowie są ogromne. Zdaniem ekspertów internet i telemedycyna mogą być stosowane na każdym etapie leczenia - technologia nie stanowi dzisiaj bariery. Jak jednak rozwijać potencjał rozwiązań zdalnych, by były one skuteczne, użyteczne i bezpieczne dla pacjenta? Co dla dostawców usług medycznych jest dziś priorytetem? Jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższych latach?

E-zdrowie rozwija się dziś w trzech kluczowych obszarach. Po pierwsze w obszarze telemedycyny i cyfryzacji usług, czyli przede wszystkim zdalnych konsultacji i monitorowania parametrów medycznych. Do drugie w obszarze profilaktyki zdrowotnej, co daje możliwość zwiększenia samodzielności pacjentów w zarządzeniu własnym zdrowiem. Trzecim kierunkiem jest analityka danych medycznych w tym tzw. Big Data, przy pomocy zaawansowanych narzędzi i sztucznej inteligencji (AI), tak by pozyskiwane wnioski były nie tylko prawdziwe, ale również użyteczne.

W sytuacji, gdy po jednej stronie jest pacjent, a po drugiej lekarz lub system medyczny i zachodzi pomiędzy nimi interakcja, np. dokonywany jest pomiar parametrów zdrowotnych, udzielana porada medyczna lub przesyłane są jakieś informacje, mamy do czynienia z telemedycyną. To jednak nie jedyna droga, by udzielić pomocy medycznej online. Dobrym przykładem jest portal Medicover.pl, w którym pacjent może przeczytać rzetelną informację na temat zdrowia i swoich problemów oraz samodzielnie znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania. Dlatego e-zdrowie to pojęcie znacznie szersze.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska, ekspert w zespole przygotowującym strategię e-zdrowia na zlecenie Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Cyfryzacji.

Potencjał telemedycyny jest coraz bardziej znaczący. Dziś ma ona zastosowanie na każdym etapie zarządzania zdrowiem: od profilaktyki, poprzez rozpoznanie chorobowe, diagnostykę, aż po monitorowanie stanu zdrowia i leczenie.

Z dotychczasowych doświadczeń Medicover Polska wynika, że bardzo efektywne mogą być rozwiązania wspomagające diagnozę, typu symptom checker, oparte na sztucznej inteligencji. Już dziś stawiają one trafne wstępne rozpoznania w ok. 70-80 proc. przypadków i mogą właściwie pokierować pacjenta, np. informując do jakiego specjalisty powinien udać się z danym problemem zdrowotnym. Mechanizm samouczenia pozwoli na poprawę skuteczności tych rozwiązań w miarę ich używania.

Rozwiązania typu symptom checker mogą być szczególnie użyteczne w przypadku chorób, których początkowe objawy są niejasne i często bagatelizowane przez pacjentów.

Rola telemedycyny w procesie leczenia

Rozwój usług telemedycznych może być szczególnie istotny przy chorobach przewlekłych, gdzie stały kontakt z lekarzem i nadzór nad procesem daje zdecydowanie lepsze efekty niż sporadyczne wizyty u lekarza. Telemedycyna pozwala m.in. na ciągły nadzór nad kluczowymi parametrami. W przypadku cukrzycy będzie to pomiar glukozy, u osób z nadciśnieniem – pomiar ciśnienia tętniczego krwi. Obecnie większość przewlekle chorych pacjentów jest proszona o systematyczne dokonywanie pomiarów i zapisywanie wyników np. w dzienniku.

Wyobraźmy sobie, że proces ten przebiega inaczej. Pomiar przeprowadzany jest z wykorzystaniem urządzenia (np. glukometru, ciśnieniomierza, wagi), sprzężonego ze smartfonem. Przesyłane
dane w czasie rzeczywistym pojawiają się w systemie. Ten je analizuje i w razie potrzeby – ostrzega pacjenta przedstawiając zalecenia (dotyczące na przykład dawkowania leków) lub przypominając
o wcześniejszych zaleceniach.

Wyjaśnia dr n. med. Piotr Soszyński.

Co czeka nas w przyszłym roku?

W Medicover Polska od momentu uruchomienia Platformy Telemedycznej udzielono ponad 500 tys. zdalnych porad. Dziś z usług telemedycznych korzysta kilkanaście procent pacjentów w skali roku.

Z naszych analiz wynika, że aż 25 proc. wizyt w centrach medycznych mogłoby być realizowane za pomocą porad telemedycznych. Mowa tu przede wszystkim o przedłużeniu recepty, wystawieniu skierowania, omówieniu wyników badań. Dlatego liczymy, że liczba pacjentów decydujących się na kontakt zdalny będzie systematycznie wzrastać.

Dodaje dr n. med. Piotr Soszyński.

W kolejnym roku w Medicover Polska większego znaczenia może nabrać zastosowanie telemonitoringu. Obecnie trwa pilotażowe wdrożenie zdalnego holtera EKG oraz tele-KTG, czyli urządzenia do ciągłego monitoringu zdrowia płodu na odległość. Duży potencjał wydaje się także nieść teledermatologia, czyli ocena zmian skórnych z wykorzystaniem wystandaryzowanych zdjęć przesyłanych np. przy pomocy smartfona.

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.
Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.

E-health is much more than online prescriptions

From digital self-care through virtual doctor appointments to remote examinations. E-health offers a wide range of possibilities. According to experts, the Internet and telemedicine can be used at any stage of treatment – technology is not a barrier these days. However, how do we develop the potential of remote solutions in order for them to be effective, useful and safe for the patient? What is the priority for medical service providers today? What changes can we expect in the coming years?