Medicover Polska pilotuje nową usługę – badanie słuchu i dobór aparatu słuchowego
Medicover Polska pilotuje nową usługę  – badanie słuchu i dobór aparatu słuchowego

Co drugi Polak po 74. roku życia może mieć niedosłuch. Między 65. a 74. rokiem życia problem ten dotyka 30 proc. osób. Gorsza jakość słyszenia wpływa negatywnie na samopoczucie, relacje z najbliższymi oraz komfort życia. W takiej sytuacji bardzo ważna jest właściwa diagnostyka wykonana przez protetyka słuchu i dopasowanie urządzenia, które będzie wspierać osobę niedosłyszącą w życiu codziennym. W odpowiedzi na te potrzeby Medicover Polska pilotażowo wdraża nową usługę – badanie słuchu i dobór aparatu słuchowego.

Problemy ze słyszeniem są naturalną konsekwencją procesów starzenia się organizmu. Dotyczą jednak nie tylko osób starszych. Mogą one zacząć się już w wieku 30-40 lat. Chcemy wyjść naprzeciw potrzebom osób, których te trudności dotyczą, dlatego zdecydowaliśmy się na pilotaż nowej usługi, uzupełniającej naszą ofertę.

Maciej Malenda z Health Innovators by Medicover, inicjator projektu

Jak przebiega badanie słuchu?

Badanie przeprowadza się w specjalnie wytłumionym pomieszczeniu. Pacjent za pomocą specjalnego przycisku sygnalizuje, gdy usłyszy dźwięk, który jest generowany z audiometru do słuchawek. Odpowiedzi mierzy się w poszczególnych częstotliwościach i natężeniach dźwięku. Wynik badania podawany jest w postaci krzywych, tzw. audiogramów, obrazujących schorzenia narządu słuchu i wielkość upośledzenia słuchu.

Diagnostyka słuchu wykonywana jest przez dyplomowanego protetyka słuchu przy użyciu klinicznych urządzeń pomiarowych. Wizyta trwa około 30 minut i nie wymaga specjalnego przygotowania. Badanie słuchu wykonywane jest u osób dorosłych oraz dzieci powyżej 6. roku życia.

Katarzyna Głowińska, Kierownik Centrum Medicover Aleje Jerozolimskie

Jeśli w wyniku badania słuchu zdiagnozowany zostanie niedosłuch, protetyk może od razu podczas wizyty dobrać aparat słuchowy.

Właściwy dobór aparatu wpływa na końcowy efekt słyszenia, rozumienia mowy i komfort życia. W celu najlepszego doboru aparatu słuchowego protetyk analizuje wyniki badania słuchu i przeprowadza wywiad z pacjentem, by poznać jego problemy związane ze słyszeniem. Te informacje pozwalają określić indywidualne potrzeby słuchowe i grupę urządzeń, które będą je spełniały.

Pacjent w trakcie wizyty przymierza różne rodzaje aparatów słuchowych, o różnych poziomach technologicznych, by porównać słyszenie i wybrać najlepsze rozwiązanie dla siebie. Przy większości aparatów słuchowych element douszny, czyli wkładkę uszną, wykonuje się na kształt kanału słuchowego. Dlatego podczas wizyty protetyk słuchu wykonuje specjalny odlew.

Po dopasowaniu aparatu słuchowego pacjent bezpłatnie wypożycza go na 3 tygodnie, by sprawdzić efekt słyszenia w codziennych sytuacjach życiowych, ocenić komfort użytkowania i dopasowania do stylu życia. W tym czasie możliwe jest dostrajanie aparatu i korygowanie działania parametrów aparatu, co również odbywa się w gabinecie protetyka słuchu.

Pilotaż „Badania słuchu i doboru aparatu słuchowego” w Medicover Polska trwa od 17 stycznia do 30 kwietnia br. Usługa dostępna jest w Centrum Medicover przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Zanim wyruszysz na stok, sprawdź swoją kondycję

Sezon zimowy w pełni, a wielu Polaków ogarnęło białe szaleństwo. Aż 30 proc. z nas deklaruje, że umie jeździć na nartach, a 11 proc. przynajmniej raz w roku zakłada narty i wyrusza na stok[1]. Jednak warto pamiętać, że umiejętności i doświadczenie nie chronią nas w pełni przed wypadkami, których co roku w sezonie nie brakuje. Dlatego przed wyruszeniem na stok, warto zastanowić się, jak zadbać o bezpieczeństwo. Wielu fanów stoków zapewne przygotowało już swój sprzęt, ale czy zadbało o odpowiedni trening przygotowujący organizm na nadchodzący wysiłek. [1] Aktywność fizyczna Polaków, CBOS, Warszawa 2013 r.
Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Koszty opieki zdrowotnej będą rosnąć. Pacjenci muszą się liczyć ze wzrostem wydatków na ochronę zdrowia

Starzejące się społeczeństwo i zwiększony popyt na świadczenia medyczne, brak lekarzy i pielęgniarek, który wymusza podwyżki ich wynagrodzeń, oraz konieczność inwestowania w nowoczesne technologie i sprzęt diagnostyczny – to główne czynniki, które składają się na wzrost kosztów opieki medycznej. Dotyczy to zarówno publicznej służby zdrowia, jak i coraz popularniejszego w Polsce sektora prywatnego. Podmioty prywatne coraz częściej decydują się na waloryzację cen usług medycznych, żeby utrzymać wysoką jakość opieki.