Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Laserowa korekcja wad wzroku na najwyższym poziomie

Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

Od lutego 2018 roku rozpoczyna działalność Klinika Chirurgii Okulistycznej Medicover na warszawskim Wilanowie. Jest to już ósma Klinika specjalistyczna warszawskiego szpitala Medicover. Połączenie wspólnych doświadczeń z najnowocześniejszą aparaturą medyczną stanowi gwarancję precyzji oraz skuteczność leczenia.

Tym, co wyróżnia Medicover w zakresie korekcji wad wzroku, jest sprzęt. Jako jedyna placówka w Europie Środkowo-Wschodniej dysponujemy najnowocześniejszym laserem excimerowym: Amaris 1050 RS 7D. Jest to urządzenie, które posiada nie tylko najwyższą prędkość działania, pozwalającą na znaczne skrócenie czasu zabiegu również w przypadku skomplikowanych wad wzroku, ale także gwarantującym najwyższą precyzję i bezpieczeństwo.

Marcin Łukasiewicz, Dyrektor Szpitala Medicover

Obecnie coraz częściej mówi się o epidemii krótkowzroczności, na którą narażona jest szczególnie młodzież, ale i młode osoby dorosłe, czyli grupa o największej aktywności zawodowej. Praca przy komputerze, ciągłe zerkanie na wyświetlacz telefonu, laptopa – wszystko mamy w zasięgu ręki, a to skutkuje „rozleniwieniem” oka, przez co nie potrafi się ono szybko dostosować do zmiany odległości – kiedy patrzymy w dal, nie łapiemy ostrości3. Szansą na szybką poprawę ostrości widzenia jest właśnie laserowa korekcja wady. To bezpieczna i skuteczna metoda. Dzięki laserowej korekcji wzroku pacjenci zyskują ostrość widzenia bez konieczności używania okularów czy soczewek.
Poza podstawowym leczeniem wad refrakcji Szpital Medicover będzie też pomagał pacjentom zmagającym się z bardziej skomplikowanymi chorobami wzroku. Jednym ze świadczeń nowo otwartej Kliniki jest terapia stożki rogówki. Dzięki ścisłej współpracy Szpitala Medicover z prof. dr hab. n. med. Iwoną Grabską-Liberek pacjenci będą mogli liczyć na opiekę zespołu specjalistów, którzy zagadnieniem stożka rogówki zajmują się w Polsce najdłużej, mając najszersze doświadczenie i najdłuższe obserwacje kliniczne. Podobnie jest w przypadku korekcji tzw. wysokich wad wzroku za pomocą doszczepiania soczewek fakijnych.

Dzięki współpracy Kliniki z wybitnymi specjalistami w dziedzinie okulistyki oraz dostępowi do najnowszych światowych technologii będziemy mogli zagwarantować pacjentom pełne bezpieczeństwo, maksymalną precyzję zabiegów i skrócenie czasu rekonwalescencji po leczeniu, jednocześnie dając chorym szansę na szybki powrót do zdrowia i odzyskanie sprawnego widzenia.

Arkadiusz Krakowiecki, Dyrektor Medyczny Szpitala Medicover

W nowo otwartej Klinice Okulistyki pacjenci będą mogli skorzystać także z szeregu innych operacji okulistycznych, korygujących wady wzroku i poprawiających jakość widzenia – refrakcyjnej wymiany soczewki czy zabiegów leczenia zaćmy. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom oraz zindywidualizowanym procesom wyboru soczewki wewnątrzgałkowej operacyjne usunięcie zaćmy będzie szansą dla pacjentów, aby mogli się cieszyć z doskonałego widzenia przez całe życie, bez konieczności używania jakichkolwiek okularów korekcyjnych.

Doświadczenie naszego zespołu lekarzy oraz dostęp do najnowocześniejszego sprzętu operacyjnego: lasera do korekcji wad wzroku czy supernowoczesnych urządzeń do operacji zaćmy, soczewki fakijne, implanty wszczepiane równolegle z usunięciem zaćmy, terapia stożka rogówki, sprawiają, że możemy naszym pacjentom dać najlepszą pomoc i rozwiązanie ich problemów z widzeniem. Dziś oczekujemy, by zabiegi okulistyczne były bezpieczne i żeby dawały pacjentowi zupełnie nową jakość życia. Dla mnie największą satysfakcją jest to, że pacjent, który przed zabiegiem widział źle, po zabiegu odzyskuje pełną ostrość wzroku, a często także nie musi używać okularów czy soczewek kontaktowych.

prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek

Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.