Coraz więcej małych i średnich firm inwestuje w opiekę medyczną dla pracowników

Jak pokazują ostatnie dane Eurostat, Polska znajduje się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o najniższej stopie bezrobocia. Statystyki te z jednej strony cieszą, z drugiej stanowią duże wyzwanie dla wielu pracodawców, którym dziś coraz trudniej o dobrego pracownika. Aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba oferować atrakcyjne benefity pozapłacowe. Na szczycie listy oczekiwań kandydatów o pracę plasuje się prywatna opieka medyczna – ważna dla 14 proc.[1] z nich. I choć jest ona już standardem w korporacjach, wciąż stanowi duże wyzwanie dla małych i mikroprzedsiębiorstw, w których tylko 6 proc. pracowników objętych jest prywatną opieką medyczną[2]. Dlaczego warto w nią zainwestować?

Opieka medyczna – inwestycja, nie koszt

Statystyczny pracownik przebywa na zwolnieniu chorobowym kilkanaście dni w roku. Koszty z tym związane, ponoszone zarówno przez ZUS, jak i samych pracodawców, są liczone w miliardach złotych. Inwestycja w opiekę zdrowotną wysokiej jakości jest więc dla pracodawców korzystna z dwóch powodów. Po pierwsze, efektywna, dopasowana do potrzeb pracowników opieka pozwala obniżyć koszty związane ze zwolnieniami lekarskimi pracowników. Po drugie, są to najbardziej cenione benefity pozapłacowe, więc firma ma szansę przyciągnąć najlepszych pracowników. Dziś takim rozwiązaniem są zainteresowane już nie tylko duże korporacje.

Jak wskazuje raport „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016”, opracowany przez Medicover Polska, inwestycja w wysokiej jakości efektywną opiekę medyczną dla pracowników to korzyść, a nie strata. Dzięki szybszemu dostępowi do porad lekarskich i efektywnej, koordynowanej opiece medycznej, która pozwala uniknąć powikłań czy zaostrzeń choroby, można znacząco skrócić liczbę dni nieobecności w pracy i tym samym zaoszczędzić aż 726 zł na kosztach choroby na jednym pracowniku w skali roku. Możliwość zmniejszenia długości zwolnień lekarskich jest szczególnie istotna w małych firmach, liczących 2-5 pracowników, gdzie osłabienie zespołu może wpłynąć na wydajności danej organizacji.

Specyficzne potrzeby mikroprzedsiębiorców

Do niedawna prywatna opieka, podobnie jak cała gama benefitów pozapłacowych, kojarzona była ze świadczeniem premium, dostępnym głównie dla pracowników międzynarodowych korporacji z dużych miast. Jednak rosnące zainteresowanie prywatnymi abonamentami medycznymi ze strony osób indywidualnych sprawiło, że dziś świadczenia te są coraz łatwiej dostępne dla Polaków, w tym także dla mikrobiznesu.

Dostosowując się do obserwowanych zmian na rynku pracy i rosnącego zapotrzebowania na benefity pozapłacowe w postaci opieki medycznej, przygotowujemy dla naszych klientów dedykowane pakiety, na tyle elastyczne, że planem medycznym możemy objąć już mikroprzedsiębiorstwo zatrudniające nawet dwie osoby. W wielu przypadkach osoby, które wcześniej pracowały w dużej firmie, a następnie założyły własny biznes, chcą, żeby opieka medyczna była standardem również w ich przedsiębiorstwie.

Artur Białkowski, prezes zarządu Medicover Polska

Prywatna opieka zachętą dla pracowników branży budowlanej i przemysłowej

Sektor małych i średnich przedsiębiorstw wciąż się rozwija. Już dziś jest siłą napędową gospodarki, wytwarzającą ¾ polskiego PKB oraz dającą zatrudnienie 6 mln osób. Wraz z wielkością firmy rosną jednak trudności ze znalezieniem wykwalifikowanych pracowników. Obecnie najbardziej na brak odpowiednio wykształconych kadr skarżą się średnie firmy przemysłowe i budowlane i to m.in. one najczęściej decydują się na opieką medyczną.

O korzyściach z atrakcyjnych benefitów pozapłacowych mówią też sami przedsiębiorcy, którzy muszą nadążać za zmieniającym się rynkiem. Benefity pozapłacowe, takie jak pakiety medyczne, poza konkurencyjnością na rynku ofert pracy, to oczywiście też inwestycja w poczucie bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników.
[1] Randstad, Plany Pracodawców, 34. edycja, maj 2017.
[2] Dane Medicover na podstawie analizy rynku.

Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.
Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.
W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków

Polski rynek usług stomatologicznych – wzorem europejskiego – jest w trakcie konsolidacji. Małe gabinety coraz częściej dołączają do dużych sieci. Ten proces wymuszają oczekiwania pacjentów, dla których liczy się jakość oferowanych usług, wygoda, zaufanie do lekarza i nowoczesne wyposażenie gabinetu. W Polsce rynek ten zdominowały prywatne podmioty, które stać na kosztowne inwestycje, ponieważ publiczne wydatki na stomatologię sięgają raptem 2,5 proc. całego budżetu NFZ. Leczy się w nich ponad połowa pacjentów.
Medicover otwiera Klinikę Chirurgii Okulistycznej

Wady refrakcji wpływające na ostrość widzenia stanowią ok. 42 proc. problemów ze wzrokiem, co czyni je najczęstszym problemem okulistycznym występującym w naszym społeczeństwieu pacjentów w każdym wieku. Istnieje kilka sposobów na ich korekcję. Aż 80 proc. pacjentów sięga po szkła okularowe, a mniej niż co 10 osoba stosuje soczewki kontaktowe. Coraz bardziej popularna staje się też laserowa korekcja wad wzroku. Przynosi ona bowiem trwałe i natychmiastowe efekty, a wraz z postępem medycyny zabieg ten jest bezbolesny i bezpieczny i znacząco poprawia jakość widzenia, a tym samym  komfort  życia pacjentów. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby pacjentów w wyniku współpracy Szpitala Medicover z Libermedic z Warszawskim Centrum Okulistycznym powstała Klinika Chirurgii Okulistycznej. Nadzór merytoryczny sprawuje prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, Prezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, wieloletni konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie okulistyki, specjalizująca się w mikrochirurgii oka.

W prywatnych gabinetach stomatologicznych leczy się ponad połowa Polaków