System Pregnabit w centrach medycznych Medicover Polska

Nestmedic podpisał umowę z międzynarodową firmą oferującą prywatną opiekę medyczną. Służący badaniu KTG mobilny system Pregnabit trafi do sieci placówek medycznych Medicover Polska. To wdrożenie ma być wstępem do dalszych umów z międzynarodowymi sieciami medycznymi.

Nestmedic – innowacyjna spółka technologiczna działająca w obszarze telemedycyny i digital health – z sukcesem zakończyła negocjacje z firmą medyczną Medicover Polska. W ich wyniku Medyczne Centrum Telemonitoringu (MCT) – spółka w pełni zależna od Nestmedic – zawarła umowę pilotażową z Medicover Polska. Sześć urządzeń Pregnabit do mobilnego badania KTG wraz z dedykowaną platformą do prezentowania oraz analizy zapisów teleKTG, trafi do skandynawskiej sieci medycznej.

Finalizacja negocjacji z Medicover Polska to kolejny etap komercjalizacji systemu Pregnabit. Nasz partner to część międzynarodowej firmy, świadomie angażującej rozwiązania z zakresu telemedycyny w system świadczonej opieki zdrowotnej. Razem mamy ambicję wyznaczać nowe standardy w opiece okołoporodowej.

dr n. med. Patrycja Wizińska-Socha, prezes zarządu i współzałożycielka Nestmedic S.A

Wywodzący się ze Szwecji Medicover należy do liderów rynku prywatnej opieki medycznej w Europie Środkowo-Wschodniej. Jego przychód w 2017 r. sięgnął 580,2 mln EUR, a blisko 45 proc. tej kwoty wygenerowały placówki mieszczące się w Polsce. Po ponad 20 latach intensywnego rozwoju, tylko polski Medicover to 31 centrów medycznych, 1800 placówek współpracujących i partnerskich. To też wielospecjalistyczny, prywatny szpital w Warszawie z m.in. kliniką położnictwa, w której na świat przyszło już ok. 5 tys. dzieci.

Innowacje telemedyczne, takie jak system Pregnabit, pozwalają na poprawę jakości opieki zdrowotnej. Dlatego Medicover aktywnie sprawdza i wspiera rozwiązania w tym zakresie. Mobilne KTG daje nowe możliwości pacjentkom, jak i lekarzom Medicover Polska, wierzymy, że w niedalekiej przyszłości tego rodzaju rozwiązania telemedyczne będą standardem w medycynie.

dr n. med. Piotr Soszyński, dyrektor ds. systemów medycznych w Medicover Polska

Zawarta umowa jest kolejnym sukcesem Nestmedic w ostatnich miesiącach. Spółka poinformowała niedawno o zawarciu porozumień z dystrybutorami oraz ośrodkami medycznymi na rynku niemieckim, skandynawskim i afrykańskim oraz m.in. o przedłużeniu umowy z centrum medycznym Polmed. Wrocławska spółka zapowiada, że w tym roku Pregnabit trafi szerzej na zagraniczne rynki.

Doświadczenie zdobyte dzięki współpracy z Medicover ma zaowocować kolejnymi wdrożeniami, także w sieciach prywatnych placówek medycznych w Europie Zachodniej.

Pregnabit.jpg

W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.
Planujesz majówkę? Uważaj na kleszcze.

Są drobne i bardzo niepozorne, a ich ugryzienie może być przyczyną poważnych chorób. Wbrew pozorom spotkamy je nie tylko w lasach czy na łąkach, lecz także na skwerkach, w miejskich parkach czy w pobliżu naszych domów. Jak podkreślają eksperci, aż 40 proc. kleszczy, bo o nich mowa, może być nosicielami groźnych bakterii i wirusów wywołujących boreliozę, babeszjozę i odkleszczowe zapalenie mózgu. Stąd, planując majówkę, warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić, co zrobić, gdy kleszcz nas ugryzie oraz kiedy należy skonsultować się z lekarzem.
Eksperci: Przeciwko krztuścowi powinni szczepić się także dorośli

Jak podkreślają epidemiolodzy, w ostatnich latach obserwujemy powrót chorób zakaźnych, uznanych przez lata za opanowane i wygasłe. Jedną z nich jest krztusiec. Rosnącą zachorowalność odnotowujemy także w Polsce. Dowodzą temu dane Państwowego Zakładu Higieny – w 2016 roku stwierdzono aż 6856 zachorowań, w 2017 r. nieco mniej – 3034 [1]. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie jest młodzież między 10. a 14. rokiem życia, osoby dorosłe oraz starsze. Jak podkreślają eksperci, wciąż najskuteczniejszą profilaktyką są szczepienia – obowiązkowe dla dzieci, ale także te zalecane dorosłym, którzy raz na 10 lat powinni przyjąć przypominającą dawkę szczepienia.
Wyprzedzić raka. Kiedy warto zrobić testy genetyczne?

Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów[1]. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.

Wypadki przy pracy. Najważniejsze pierwsze 10 minut

Ponad 56,1 tys. osób zostało poszkodowanych do końca września 2017 roku w wyniku wypadków przy pracy. Zgodnie z danymi GUS w czołówce najbardziej wypadkowych branż znalazło się przetwórstwo przemysłowe, handel, transport i gospodarka magazynowa oraz budownictwo. Ze względu na niezdolność do pracy pracownicy spędzili na zwolnieniach łącznie ponad 1,8 mln dni – oznacza to ponad 33 dni przypadające na jednego poszkodowanego. W wielu sytuacjach skutki wypadku mogły być znacznie mniej poważne, jeśli pomoc udzielona zostałaby od razu. Często więc ludzkie zdrowie i życie zależy od tego, czy pracownicy, czyli świadkowie wypadku, potrafią właściwie zareagować i udzielić pierwszej pomocy.