System Pregnabit w centrach medycznych Medicover Polska

Nestmedic podpisał umowę z międzynarodową firmą oferującą prywatną opiekę medyczną. Służący badaniu KTG mobilny system Pregnabit trafi do sieci placówek medycznych Medicover Polska. To wdrożenie ma być wstępem do dalszych umów z międzynarodowymi sieciami medycznymi.

Nestmedic – innowacyjna spółka technologiczna działająca w obszarze telemedycyny i digital health – z sukcesem zakończyła negocjacje z firmą medyczną Medicover Polska. W ich wyniku Medyczne Centrum Telemonitoringu (MCT) – spółka w pełni zależna od Nestmedic – zawarła umowę pilotażową z Medicover Polska. Sześć urządzeń Pregnabit do mobilnego badania KTG wraz z dedykowaną platformą do prezentowania oraz analizy zapisów teleKTG, trafi do skandynawskiej sieci medycznej.

Finalizacja negocjacji z Medicover Polska to kolejny etap komercjalizacji systemu Pregnabit. Nasz partner to część międzynarodowej firmy, świadomie angażującej rozwiązania z zakresu telemedycyny w system świadczonej opieki zdrowotnej. Razem mamy ambicję wyznaczać nowe standardy w opiece okołoporodowej.

dr n. med. Patrycja Wizińska-Socha, prezes zarządu i współzałożycielka Nestmedic S.A

Wywodzący się ze Szwecji Medicover należy do liderów rynku prywatnej opieki medycznej w Europie Środkowo-Wschodniej. Jego przychód w 2017 r. sięgnął 580,2 mln EUR, a blisko 45 proc. tej kwoty wygenerowały placówki mieszczące się w Polsce. Po ponad 20 latach intensywnego rozwoju, tylko polski Medicover to 31 centrów medycznych, 1800 placówek współpracujących i partnerskich. To też wielospecjalistyczny, prywatny szpital w Warszawie z m.in. kliniką położnictwa, w której na świat przyszło już ok. 5 tys. dzieci.

Innowacje telemedyczne, takie jak system Pregnabit, pozwalają na poprawę jakości opieki zdrowotnej. Dlatego Medicover aktywnie sprawdza i wspiera rozwiązania w tym zakresie. Mobilne KTG daje nowe możliwości pacjentkom, jak i lekarzom Medicover Polska, wierzymy, że w niedalekiej przyszłości tego rodzaju rozwiązania telemedyczne będą standardem w medycynie.

dr n. med. Piotr Soszyński, dyrektor ds. systemów medycznych w Medicover Polska

Zawarta umowa jest kolejnym sukcesem Nestmedic w ostatnich miesiącach. Spółka poinformowała niedawno o zawarciu porozumień z dystrybutorami oraz ośrodkami medycznymi na rynku niemieckim, skandynawskim i afrykańskim oraz m.in. o przedłużeniu umowy z centrum medycznym Polmed. Wrocławska spółka zapowiada, że w tym roku Pregnabit trafi szerzej na zagraniczne rynki.

Doświadczenie zdobyte dzięki współpracy z Medicover ma zaowocować kolejnymi wdrożeniami, także w sieciach prywatnych placówek medycznych w Europie Zachodniej.

Pregnabit.jpg

Masz tkliwe, krwawiące dziąsła lub zwiększoną ruchomość zębów? Zgłoś się do specjalisty. To mogą być objawy zapalenia przyzębia

Zapalenie przyzębia (periodontitis) to obok próchnicy jedna z najczęstszych dolegliwości stomatologicznych Polaków – dotyczy blisko 50% dorosłych pacjentów. Mimo że problem jest poważny, zaledwie co dziesiąty z nas decyduje się na diagnostykę czy leczenie w tym kierunku[1]. Niezdiagnozowane i nieleczone zapalenie przyzębia ma bardzo poważne konsekwencje, nieleczone może nawet prowadzić do utraty zębów, stąd warto większą uwagę zwracać na profilaktykę chorób przyzębia. [1] http://swiatlekarza.pl/1-proc-osob-polsce-zdrowe-przyzebie/
Wstępne badanie zębów przez internet sposobem na pozbycie się lęku przed dentystą

Jak przebiega leczenie próchnicy? Do jakiego specjalisty udać się ze swoim problemem stomatologicznym? Jaka jest przyczyna krwawienia dziąseł? Jakie badania zleci nam stomatolog w przypadku nadwrażliwości zębów? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w aplikacji „Krótki przegląd internetowy”. To pomysł kliniki DentaCare należącej do Medicover Polska. Jego celem jest zmniejszenie lęku przed leczeniem stomatologicznym i zmotywowanie pacjentów do regularnych wizyt u dentysty.
W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.
Planujesz majówkę? Uważaj na kleszcze.

Są drobne i bardzo niepozorne, a ich ugryzienie może być przyczyną poważnych chorób. Wbrew pozorom spotkamy je nie tylko w lasach czy na łąkach, lecz także na skwerkach, w miejskich parkach czy w pobliżu naszych domów. Jak podkreślają eksperci, aż 40 proc. kleszczy, bo o nich mowa, może być nosicielami groźnych bakterii i wirusów wywołujących boreliozę, babeszjozę i odkleszczowe zapalenie mózgu. Stąd, planując majówkę, warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić, co zrobić, gdy kleszcz nas ugryzie oraz kiedy należy skonsultować się z lekarzem.