W maju ruszyła globalna akcja pomiaru ciśnienia tętniczego krwi

W maju w ponad 100 krajach na całym świecie wystartował program screeningowy May Measurement Month 2018, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. W ubiegłorocznej edycji przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób. Inicjatorem kampanii jest Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego. Jednym z partnerów akcji jest Medicover Polska.

Ogólnoświatowe dane pokazują, że mniej niż połowa osób wie o tym, że ma nadciśnienie tętnicze. Dlatego głównym celem kampanii May Measurement Month 2018 jest podniesienie społecznej świadomości w obszarze diagnostyki i leczenia tego schorzenia w skali lokalnej, krajowej, jak i globalnej. Podczas ubiegłorocznej edycji kampanii przebadanych zostało ponad 1,2 mln osób w 100 różnych krajach na wszystkich kontynentach.

Nadciśnienie tętnicze to bardzo groźna choroba, która rozwija się niepostrzeżenie, przez wiele lat nie dając żadnych objawów. Jest jednocześnie najsilniejszym pojedynczym czynnikiem całkowitego ryzyka zgonów oraz ryzyka wystąpienia wielu chorób. Powoduje uszkodzenie tętnic, którego konsekwencją może być zawał, a także udar mózgu, niewydolność nerek, zaburzenia krążenia obwodowego, a nawet demencja.

prof. nadzw. dr hab. n. med. Jacek Jóźwiak, Główny Badacz i Koordynator Krajowy badania MMM18 w Polsce

Obok wczesnego rozpoznania nadciśnienia tętniczego kluczowe znaczenie ma skuteczność leczenia. Dlatego Medicover Polska wprowadził do swojej codziennej praktyki wskaźniki jakości klinicznej.

Dzięki wskaźnikom monitorujemy skuteczność leczenia wielu chorób. Wiemy, że 64 proc. naszych pacjentów chorych na nadciśnienie tętnicze osiąga wyrównanie wartości ciśnienia. Jest to wynik o 22 punkty procentowe lepszy od wyników leczenia w opiece publicznej w Polsce. Dane globalne pokazują, że wśród osób leczonych na nadciśnienie tętnicze, mniej niż jedna trzecia osiąga aktualnie zalecane cele terapeutyczne. W Medicover, dzięki wysokiej skuteczności leczenia, pacjenci zyskują łącznie 44 tys. lat życia. Gdyby wszyscy chorzy z nadciśnieniem tętniczym w Polsce byli leczeni w naszym modelu opieki, to można by zapobiec utracie prawie 3,5 mln lat życia.

lek. med. Agnieszka Motyl, epidemiolog i Kierownik ds. Jakości Medycznej z Medicover Polska.

Efektywne leczenie nadciśnienia tętniczego krwi ma również wymiar ekonomiczny. Zgodnie z raportem „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012-2016” nadciśnienie tętnicze to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych pracowników w Polsce. Z powodu tej choroby, na jednego pracownika, prowadzonego w modelu Medicover, przypada średnio 0,04 dnia absencji w pracy – w przypadku osób, które korzystają z opieki poza Medicover jest to 0,18 dnia.

dr n. med. Katarzyna Gorzelak-Kostrzewska, ekspert Medicover Polska w dziedzinie profilaktyki i zdrowia pracujących, współautorka raportu „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2012–2016.

Kolejna edycja Maj Miesiącem Mierzenia Ciśnienia Tętniczego ruszyła!

W ramach tegorocznej edycji kampanii May Measurement Month  obserwacją zostaną objęte osoby, które zgodzą się zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi oraz częstość akcji serca i udzielić anonimowo odpowiedzi na kilka pytań dotyczących ich podstawowych danych demograficznych oraz sytuacji zdrowotnej.

Program jest adresowany szczególnie do osób powyżej 18. roku życia, u których ciśnienie tętnicze nie było mierzone w przeciągu ostatniego roku. Pomiary będą wykonywane w Centrach Medicover wśród pacjentów korzystających z opieki medycznej.

Wszystkie gromadzone dane będą miały charakter anonimowy, a po zebraniu zostaną przesłane drogą elektroniczną poprzez specjalnie zaprojektowaną aplikację do centralnej, światowej bazy danych.

Oprócz badania każdorazowo przeprowadzony będzie krótki wywiad dotyczący historii chorób układu krążenia oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Badani pacjenci, których wynik pomiaru ciśnienia będzie wskazywał na rozpoznanie nadciśnienia tętniczego, otrzymają pisemną poradę z zaleceniami dotyczącymi dalszych działań, np. zmiany diety i stylu życia.

Patronat nad kampanią May Measurement Month 2018 objęło Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, Polskie Towarzystwo Lipidologiczne oraz Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce. Partnerami badania w Polsce są Medicover, CHDE/MICROLIFE, Servier i ALAB Laboratoria.

May Measurement Month 2018.png

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.