Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.

Program akredytacji szpitali funkcjonuje w Polsce od 1998 roku. Sam proces przebiega w oparciu o standardy zawierające ponad 200 wytycznych w ramach 15 działów. Ukierunkowane są one na poprawę jakości i bezpieczeństwa opieki we wszechstronnym funkcjonowaniu szpitali.

- Akredytacja Ministerstwa Zdrowia to dla nas potwierdzenie wysokich standardów leczenia oraz jakości obsługi pacjentów w szpitalu Medicover. W procesie akredytacyjnym zweryfikowane zostały takie obszary, jak realizacja ciągłości i kompleksowości leczenia, dbałość o respektowanie prawi obowiązków pacjenta, profilaktyka i terapia zakażeń czy stosowanie skutecznych środków przeciwbólowych po zabiegach. Dlatego przyznany szpitalowi certyfikat stanowi wiarygodne źródło informacji dotyczących wysokiego poziomu opieki medycznej również dla pacjentów – podkreśliła Anna Nipanicz-Szałkowska, Dyrektor Szpitala Medicover w Warszawie.

Ocena akredytacyjna oparta jest na porównaniu stwierdzonej praktyki postępowania w szpitalu z wzorcami, jakie określają standardy akredytacyjne oraz na oznaczeniu stopnia ich spełnienia. Osiągnięcie minimum 75% możliwej do uzyskania punktacji skutkuje udzieleniem akredytacji na trzy lata. Udział w procesie akredytacji jest dobrowolny i realizowany zawsze z inicjatywy placówki.

- Nasz szpital od momentu uruchomienia inwestuje w wysoką jakość leczenia, rozwój innowacji oraz budowanie zespołów lekarskich o komplementarnych kompetencjach. Uzyskana akredytacja jest wyrazem konsekwentnej realizacji przyjętej przez nas strategii rozwoju – dodała Anna Nipanicz-Szałkowska.

*** Medicover Polska – 23 lata doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej

Od ponad 20 lat Medicover zapewnia swoim pacjentom w Polsce pełną opiekę medyczną, obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię oraz kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych przeznaczone są zarówno dla firm, jak i klientów indywidualnych. Medicover Polska obecny jest we wszystkich regionach Polski. Od 2009 roku posiada również własny wielospecjalistyczny szpital w warszawskim Wilanowie.
Więcej informacji na stronie: www.medicover.pl.

Medicover Polska jest częścią Medicover – wiodącej międzynarodowej spółki świadczącej usługi z zakresu opieki zdrowotnej oraz diagnostycznej od 1995 r. Medicover posiada centra medyczne, szpitale, specjalistyczne placówki opiekuńcze i laboratoria. Najszerszy zakres działalności firmy realizowany jest w Polsce i w Niemczech. Obecnie Medicover zatrudnia 15,9 tys. pracowników i generuje przychody w wysokości około 580 milionów euro.
Więcej informacji na stronie: www.medicover.com.

Z usług prywatnych stomatologów korzysta większość Polaków. Gabinety łączą się w większe sieci.

Polski rynek stomatologiczny zdominowany jest przez usługi prywatne. Z gabinetów prywatnych korzysta zdecydowana większość pacjentów. To dlatego na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, a te istniejące łączą się w większe sieci. Taką strategię obrała też firma Medicover, która konsoliduje prywatne gabinety, szczególnie te wysoko wyspecjalizowane. Wybiera kliniki oferujące najwyższą jakość opieki oraz indywidualne, partnerskie podejście do pacjentów.
Prywatny sektor zdrowia testuje nowe rozwiązania w diagnostyce i leczeniu. Publiczne placówki mogą korzystać z jego doświadczeń

Prywatne firmy z sektora ochrony zdrowia są pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w opiece nad pacjentem. Mobilne ultrasonografy, wideokonsultacje czy elektroniczna dokumentacja medyczna ułatwiają i przyspieszają postawienie diagnozy, a następnie leczenie. Medicover pracuje także nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji do diagnostyki. Z doświadczeń prywatnych placówek mogą czerpać publiczne placówki.
Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.