Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.

Program akredytacji szpitali funkcjonuje w Polsce od 1998 roku. Sam proces przebiega w oparciu o standardy zawierające ponad 200 wytycznych w ramach 15 działów. Ukierunkowane są one na poprawę jakości i bezpieczeństwa opieki we wszechstronnym funkcjonowaniu szpitali.

- Akredytacja Ministerstwa Zdrowia to dla nas potwierdzenie wysokich standardów leczenia oraz jakości obsługi pacjentów w szpitalu Medicover. W procesie akredytacyjnym zweryfikowane zostały takie obszary, jak realizacja ciągłości i kompleksowości leczenia, dbałość o respektowanie prawi obowiązków pacjenta, profilaktyka i terapia zakażeń czy stosowanie skutecznych środków przeciwbólowych po zabiegach. Dlatego przyznany szpitalowi certyfikat stanowi wiarygodne źródło informacji dotyczących wysokiego poziomu opieki medycznej również dla pacjentów – podkreśliła Anna Nipanicz-Szałkowska, Dyrektor Szpitala Medicover w Warszawie.

Ocena akredytacyjna oparta jest na porównaniu stwierdzonej praktyki postępowania w szpitalu z wzorcami, jakie określają standardy akredytacyjne oraz na oznaczeniu stopnia ich spełnienia. Osiągnięcie minimum 75% możliwej do uzyskania punktacji skutkuje udzieleniem akredytacji na trzy lata. Udział w procesie akredytacji jest dobrowolny i realizowany zawsze z inicjatywy placówki.

- Nasz szpital od momentu uruchomienia inwestuje w wysoką jakość leczenia, rozwój innowacji oraz budowanie zespołów lekarskich o komplementarnych kompetencjach. Uzyskana akredytacja jest wyrazem konsekwentnej realizacji przyjętej przez nas strategii rozwoju – dodała Anna Nipanicz-Szałkowska.

*** Medicover Polska – 23 lata doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej

Od ponad 20 lat Medicover zapewnia swoim pacjentom w Polsce pełną opiekę medyczną, obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię oraz kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych przeznaczone są zarówno dla firm, jak i klientów indywidualnych. Medicover Polska obecny jest we wszystkich regionach Polski. Od 2009 roku posiada również własny wielospecjalistyczny szpital w warszawskim Wilanowie.
Więcej informacji na stronie: www.medicover.pl.

Medicover Polska jest częścią Medicover – wiodącej międzynarodowej spółki świadczącej usługi z zakresu opieki zdrowotnej oraz diagnostycznej od 1995 r. Medicover posiada centra medyczne, szpitale, specjalistyczne placówki opiekuńcze i laboratoria. Najszerszy zakres działalności firmy realizowany jest w Polsce i w Niemczech. Obecnie Medicover zatrudnia 15,9 tys. pracowników i generuje przychody w wysokości około 580 milionów euro.
Więcej informacji na stronie: www.medicover.com.

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.