250 tys. Polaków zmierzy ciśnienie tętnicze krwi w ramach globalnej akcji screeningowej

W maju rozpocznie się największa międzynarodowa kampania May Measurement Month, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. To globalny program screeningowy zainicjonowany przez Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. W ramach kampanii organizatorzy postawili sobie za cel przebadanie ponad 25 mln ludzi na całym świecie, w tym od 50 tys. do 250 tys. Polaków. Akcja odbędzie się od 1 do 31 maja w ponad 100 krajach świata, na wszystkich kontynentach. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.

Podwyższone ciśnienie tętnicze jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem całkowitego ryzyka zgonów oraz ryzyka wystąpienia wielu chorób. Powoduje uszkodzenie tętnic, co w konsekwencji może prowadzić do zawałów, udarów mózgu, niewydolności nerek, zaburzeń krążenia obwodowego, a nawet demencji. Eksperci nazywają je „cichym zabójcą”, bo rozwija się niepostrzeżenie i przez długie lata nie daje żadnych objawów.
– Do głównych przyczyn nadciśnienia tętniczego zalicza się niewłaściwą dietę bogatą w tłuszcze nasycone, otyłość, nadmierne spożycie soli, alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej oraz stres – mówi lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, MedicoverNa nadciśnienie częściej chorują też ludzie cierpiący na cukrzycę i choroby nerek, a także osoby z podwyższonym poziomem całkowitego cholesterolu (powyżej 190 mg/dl) oraz zbyt dużym LDL, czyli tzw. złym cholesterolem (powyżej 115 mg/dl) – dodaje.
Dane światowe pokazują, że mniej niż połowa osób spełniających kryteria nadciśnienia tętniczego w ogóle wie o swojej chorobie. Dodatkowo, wśród osób leczonych na nadciśnienie tętnicze, mniej niż jedna trzecia osiąga aktualnie zalecane cele terapeutyczne.
W skali globalnej, podwyższone ciśnienie tętnicze jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem ryzyka zgonu oraz wystąpienia wielu chorób.
- Nieleczone nadciśnienie to jedna z przyczyn choroby niedokrwiennej serca, w tym zawału serca, udarów mózgu oraz chorób nerek, a więc schorzeń które prowadzą do inwalidztwa oraz zgonów. Obecnie podwyższone ciśnienie tętnicze powoduje około 9,4 mln zgonów rocznie na świecie, czyli mniej więcej tyle ile jest ludności w Szwecji. Oczekuje się, że z uwagi na dynamikę stałego przyrostu populacji osób starszych, liczba ta będzie rosnąć – komentuje prof. nadzw. dr hab. n. med. Jacek Jóźwiak, Główny Badacz i Koordynator Krajowy badania MMM17 w Polsce.
Największa akcja screeningowa rusza także w Polsce!
W odpowiedzi na niepokojące statystyki, dotyczące nadciśnienia tętniczego wśród ludności na całym świecie, Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego, zorganizowały ogólnoświatowe badanie May Measurement Month (MMM17), czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.
Głównym celem kampanii MMM17 jest podniesienie społecznej świadomości w obszarze diagnostyki i leczenia nadciśnienia tętniczego w skali lokalnej, krajowej, jak i globalnej.
Obserwacją zostaną objęte osoby, które zgodzą się zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi oraz częstość akcji serca i udzielić anonimowo odpowiedzi na kilka pytań dotyczących ich podstawowych danych demograficznych oraz sytuacji zdrowotnej.
Badanie ma na celu pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz częstości akcji serca u dorosłych powyżej 18. roku życia, obojga płci, u których ciśnienie tętnicze nie było mierzone w przeciągu ostatniego roku. Przewidziany jest również krótki wywiad lekarski dotyczący historii chorób układu krążenia oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Wszystkie gromadzone dane będą miały charakter anonimowy, a po zebraniu zostaną przesłane drogą elektroniczną poprzez specjalnie zaprojektowaną aplikację (APP MMM17) do centralnej, światowej bazy danych.
Badani pacjenci, których wynik pomiaru ciśnienia będzie wskazywał na rozpoznanie nadciśnienia tętniczego, otrzymają pisemną poradę z zaleceniami dotyczącymi dalszych działań, np. zmiany diety i stylu życia.
Pomiary będą wykonywane w Centrach Medycznych Medicover wśród pacjentów oraz w aptekach Medicover wszystkim zainteresowanym.

horizontal_logo_01_01_01.jpg

mmm_logo_2.jpg

2017_04_26_medicover_maj_miesiacem_mierzenia_cisnienia.docx

docx | 49,8 KB

Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Do 2030 roku amalgamaty znikną z gabinetów stomatologicznych

Amalgamaty są jednym ze sposobów zabezpieczenia ubytków próchnicowych. Natomiast rtęć, która wchodzi w ich skład, jest toksyczna dla organizmu. Dlatego wymienia się amalgamaty na wypełnienia kompozytowe. Szkodliwość amalgamatu dla człowieka i środowiska skłoniła Parlament Europejski do przyjęcia 14 marca br. rezolucji w sprawie ograniczenia stosowania rtęci w UE, z jej wykorzystywania ma się stopniowo wycofywać m.in. sektor stomatologiczny. Na mocy wspomnianej rezolucji, wypełnienia amalgamatowe mają ostatecznie zniknąć z gabinetów do 2030 roku. Z uwagi na ich szkodliwość warto rozważyć jak najszybsze usunięcie takich wypełnień. Ważne jednak, by wybrać klinikę, która oferuje bezpieczne procedury usuwania amalgamatów i zastępowania ich biokompatybilnym kompozytem. Bezpieczeństwo zabiegu gwarantuje na przykład Europejskie Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prestige Dent, działające w ramach Grupy Medicover.