250 tys. Polaków zmierzy ciśnienie tętnicze krwi w ramach globalnej akcji screeningowej

W maju rozpocznie się największa międzynarodowa kampania May Measurement Month, czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. To globalny program screeningowy zainicjonowany przez Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. W ramach kampanii organizatorzy postawili sobie za cel przebadanie ponad 25 mln ludzi na całym świecie, w tym od 50 tys. do 250 tys. Polaków. Akcja odbędzie się od 1 do 31 maja w ponad 100 krajach świata, na wszystkich kontynentach. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.

Podwyższone ciśnienie tętnicze jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem całkowitego ryzyka zgonów oraz ryzyka wystąpienia wielu chorób. Powoduje uszkodzenie tętnic, co w konsekwencji może prowadzić do zawałów, udarów mózgu, niewydolności nerek, zaburzeń krążenia obwodowego, a nawet demencji. Eksperci nazywają je „cichym zabójcą”, bo rozwija się niepostrzeżenie i przez długie lata nie daje żadnych objawów.
– Do głównych przyczyn nadciśnienia tętniczego zalicza się niewłaściwą dietę bogatą w tłuszcze nasycone, otyłość, nadmierne spożycie soli, alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej oraz stres – mówi lek. med. Agnieszka Motyl, lekarz rodzinny, MedicoverNa nadciśnienie częściej chorują też ludzie cierpiący na cukrzycę i choroby nerek, a także osoby z podwyższonym poziomem całkowitego cholesterolu (powyżej 190 mg/dl) oraz zbyt dużym LDL, czyli tzw. złym cholesterolem (powyżej 115 mg/dl) – dodaje.
Dane światowe pokazują, że mniej niż połowa osób spełniających kryteria nadciśnienia tętniczego w ogóle wie o swojej chorobie. Dodatkowo, wśród osób leczonych na nadciśnienie tętnicze, mniej niż jedna trzecia osiąga aktualnie zalecane cele terapeutyczne.
W skali globalnej, podwyższone ciśnienie tętnicze jest najsilniejszym pojedynczym czynnikiem ryzyka zgonu oraz wystąpienia wielu chorób.
- Nieleczone nadciśnienie to jedna z przyczyn choroby niedokrwiennej serca, w tym zawału serca, udarów mózgu oraz chorób nerek, a więc schorzeń które prowadzą do inwalidztwa oraz zgonów. Obecnie podwyższone ciśnienie tętnicze powoduje około 9,4 mln zgonów rocznie na świecie, czyli mniej więcej tyle ile jest ludności w Szwecji. Oczekuje się, że z uwagi na dynamikę stałego przyrostu populacji osób starszych, liczba ta będzie rosnąć – komentuje prof. nadzw. dr hab. n. med. Jacek Jóźwiak, Główny Badacz i Koordynator Krajowy badania MMM17 w Polsce.
Największa akcja screeningowa rusza także w Polsce!
W odpowiedzi na niepokojące statystyki, dotyczące nadciśnienia tętniczego wśród ludności na całym świecie, Międzynarodowe Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego i Światowa Liga Nadciśnienia Tętniczego, zorganizowały ogólnoświatowe badanie May Measurement Month (MMM17), czyli Maj Miesiącem Mierzenia ciśnienia tętniczego. Jednym z partnerów badania w Polsce jest Medicover.
Głównym celem kampanii MMM17 jest podniesienie społecznej świadomości w obszarze diagnostyki i leczenia nadciśnienia tętniczego w skali lokalnej, krajowej, jak i globalnej.
Obserwacją zostaną objęte osoby, które zgodzą się zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi oraz częstość akcji serca i udzielić anonimowo odpowiedzi na kilka pytań dotyczących ich podstawowych danych demograficznych oraz sytuacji zdrowotnej.
Badanie ma na celu pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz częstości akcji serca u dorosłych powyżej 18. roku życia, obojga płci, u których ciśnienie tętnicze nie było mierzone w przeciągu ostatniego roku. Przewidziany jest również krótki wywiad lekarski dotyczący historii chorób układu krążenia oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Wszystkie gromadzone dane będą miały charakter anonimowy, a po zebraniu zostaną przesłane drogą elektroniczną poprzez specjalnie zaprojektowaną aplikację (APP MMM17) do centralnej, światowej bazy danych.
Badani pacjenci, których wynik pomiaru ciśnienia będzie wskazywał na rozpoznanie nadciśnienia tętniczego, otrzymają pisemną poradę z zaleceniami dotyczącymi dalszych działań, np. zmiany diety i stylu życia.
Pomiary będą wykonywane w Centrach Medycznych Medicover wśród pacjentów oraz w aptekach Medicover wszystkim zainteresowanym.

2017_04_26_medicover_maj_miesiacem_mierzenia_cisnienia.docx

docx | 49,8 KB

horizontal_logo_01_01_01.jpg

mmm_logo_2.jpg

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Jak uniknąć grypy i jej groźnych powikłań?

Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera[1]. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Medicover Polska partnerem kampanii na rzecz walki z rakiem piersi

Medicover Polska po raz kolejny dołączył do grona partnerów wspierających kampanię na rzecz walki z rakiem piersi – Breast Cancer Awareness, realizowaną przez polski oddział Estée Lauder Companies. W trakcie kampanii we wszystkich Centrach Medicover znajdują się stojaki
Testy genetyczne zamiast diety cud. Coraz częściej pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Testy genetyczne pozwalają nie tylko określić skłonność do zachorowania na choroby przewlekłe i nowotwory. Umożliwiają także wykrycie nietolerancji pokarmowych, w tym glutenu i laktozy, pokazują, jak organizm przyswaja witaminy i składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, wapń i żelazo, oraz jak przetwarza w organizmie tłuszcze. Mając taką wiedzę, można określić skłonność pacjenta do wystąpienia cukrzycy czy chorób serca oraz ułożyć dla niego optymalną dietę, opartą o wrodzone predyspozycje organizmu.
Co czwarty Polak może być świadkiem wypadku drogowego

Tylko w 2017 roku doszło w Polsce do 32,7 tys. wypadków komunikacyjnych, a statystycznie tylko w 15 na 100 przypadków poszkodowanym udzielana jest pierwsza pomoc. Co więcej, ponad 40 proc. z nas deklaruje, że było w przeszłości świadkiem wypadku drogowego[1], choć pod względem liczebności zdarzenia komunikacyjne znajdują się dopiero na czwartym miejscu – za wypadkami w domu, przy pracy i w miejscu nauki. Prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, w której konieczne będzie udzielenie pierwszej pomocy przedmedycznej jest bardzo wysokie. Dlatego ogromne znaczenie mają wiedza i praktyczne umiejętności ratownicze. Wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, których tegoroczna edycja zgromadziła blisko 40 zespołów z całej Polski.