Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.

Według raportu fundacji Watch Health Care średni czas oczekiwania na usługi z zakresu stomatologii w publicznym systemie to ponad dziewięć miesięcy. Nakłady na leczenie stomatologiczne stanowią obecnie niespełna 3 proc. budżetu NFZ. Statystycznie na jednego Polaka przypada ok. 47 zł. Dlatego wydatki Polaków na  prywatne usług stomatologiczne stanowią ponad 50 proc.  łącznych wydatków na zdrowie.
Rozwój stomatologii w ramach Medicover Healthcare Services ukierunkowany jest na zapewnienie szerokiej dostępności do stomatologów zarówno dla pacjentów w ramach abonamentu, jak i tych, którzy nie są objęci stałą opieką w Medicover oraz zapewnienie jak najlepszych rozwiązań technologicznych.

Pod marką Medicover wdrażamy wysokoinwestycyjne rozwiązania technologiczne i innowacje, które ułatwiają i usprawniają diagnostykę i leczenie oraz zwiększają komfort pacjenta. Przykładem jest nowe centrum stomatologiczne przy Alejach Jerozolimskich 96, które dysponuje czterema nowoczesnymi gabinetami stomatologicznymi. Placówkę wyróżnia między innymi pracownia fotograficzna, która dzięki wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu o wysokich parametrach i rozdzielczości, pozwala na wykonanie analizy rysów twarzy pacjenta, tak aby w ramach leczeniu zadbać również o efekty estetyczne.

Wioletta Januszczyk, Managing Director – Dental & Vision Services Medicover Polska

Obecnie Medicover Healthcare Services dysponuje 76 gabinetami stomatologicznymi, które świadczą kompleksowe usługi z zakresu m.in. implantologii, protetyki, ortodoncji, stomatologii zachowawczej, badań diagnostycznych RTG i z wykorzystaniem pantomogramu.

Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.
Nowe Centrum Medicover i Medicover Stomatologia na warszawskiej Woli

Medicover uruchomił centrum medyczne oraz placówkę Medicover Stomatologia przy ulicy Prostej 36 w Warszawie. W nowej lokalizacji udostępniono 28 gabinetów lekarskich, a w części stomatologicznej – 4 gabinety dentystyczne. Centrum Medicover oferuje konsultacje lekarzy kilkunastu specjalizacji, badania diagnostyczne oraz usługi w ramach poradni medycyny pracy.

Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.