Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.

Według raportu fundacji Watch Health Care średni czas oczekiwania na usługi z zakresu stomatologii w publicznym systemie to ponad dziewięć miesięcy. Nakłady na leczenie stomatologiczne stanowią obecnie niespełna 3 proc. budżetu NFZ. Statystycznie na jednego Polaka przypada ok. 47 zł. Dlatego wydatki Polaków na  prywatne usług stomatologiczne stanowią ponad 50 proc.  łącznych wydatków na zdrowie.
Rozwój stomatologii w ramach Medicover Healthcare Services ukierunkowany jest na zapewnienie szerokiej dostępności do stomatologów zarówno dla pacjentów w ramach abonamentu, jak i tych, którzy nie są objęci stałą opieką w Medicover oraz zapewnienie jak najlepszych rozwiązań technologicznych.

Pod marką Medicover wdrażamy wysokoinwestycyjne rozwiązania technologiczne i innowacje, które ułatwiają i usprawniają diagnostykę i leczenie oraz zwiększają komfort pacjenta. Przykładem jest nowe centrum stomatologiczne przy Alejach Jerozolimskich 96, które dysponuje czterema nowoczesnymi gabinetami stomatologicznymi. Placówkę wyróżnia między innymi pracownia fotograficzna, która dzięki wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu o wysokich parametrach i rozdzielczości, pozwala na wykonanie analizy rysów twarzy pacjenta, tak aby w ramach leczeniu zadbać również o efekty estetyczne.

Wioletta Januszczyk, Managing Director – Dental & Vision Services Medicover Polska

Obecnie Medicover Healthcare Services dysponuje 76 gabinetami stomatologicznymi, które świadczą kompleksowe usługi z zakresu m.in. implantologii, protetyki, ortodoncji, stomatologii zachowawczej, badań diagnostycznych RTG i z wykorzystaniem pantomogramu.

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.
Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.
Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.

Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.