Medicover otwiera kolejną placówkę stomatologiczną

Inwestycje w rozwój stomatologii to jeden ze strategicznych celów Medicover Healthcare Services. Firma systematycznie poszerza dostępność do usług stomatologicznych poprzez zwiększanie liczby placówek w nowych lokalizacjach oraz akwizycję firm stomatologicznych. Od 1 września do sieci dołączy kolejne centrum Medicover Stomatologia zlokalizowane przy Alejach Jerozolimskich 96.

Według raportu fundacji Watch Health Care średni czas oczekiwania na usługi z zakresu stomatologii w publicznym systemie to ponad dziewięć miesięcy. Nakłady na leczenie stomatologiczne stanowią obecnie niespełna 3 proc. budżetu NFZ. Statystycznie na jednego Polaka przypada ok. 47 zł. Dlatego wydatki Polaków na  prywatne usług stomatologiczne stanowią ponad 50 proc.  łącznych wydatków na zdrowie.
Rozwój stomatologii w ramach Medicover Healthcare Services ukierunkowany jest na zapewnienie szerokiej dostępności do stomatologów zarówno dla pacjentów w ramach abonamentu, jak i tych, którzy nie są objęci stałą opieką w Medicover oraz zapewnienie jak najlepszych rozwiązań technologicznych.

Pod marką Medicover wdrażamy wysokoinwestycyjne rozwiązania technologiczne i innowacje, które ułatwiają i usprawniają diagnostykę i leczenie oraz zwiększają komfort pacjenta. Przykładem jest nowe centrum stomatologiczne przy Alejach Jerozolimskich 96, które dysponuje czterema nowoczesnymi gabinetami stomatologicznymi. Placówkę wyróżnia między innymi pracownia fotograficzna, która dzięki wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu o wysokich parametrach i rozdzielczości, pozwala na wykonanie analizy rysów twarzy pacjenta, tak aby w ramach leczeniu zadbać również o efekty estetyczne.

Wioletta Januszczyk, Managing Director – Dental & Vision Services Medicover Polska

Obecnie Medicover Healthcare Services dysponuje 76 gabinetami stomatologicznymi, które świadczą kompleksowe usługi z zakresu m.in. implantologii, protetyki, ortodoncji, stomatologii zachowawczej, badań diagnostycznych RTG i z wykorzystaniem pantomogramu.

Z usług prywatnych stomatologów korzysta większość Polaków. Gabinety łączą się w większe sieci.

Polski rynek stomatologiczny zdominowany jest przez usługi prywatne. Z gabinetów prywatnych korzysta zdecydowana większość pacjentów. To dlatego na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, a te istniejące łączą się w większe sieci. Taką strategię obrała też firma Medicover, która konsoliduje prywatne gabinety, szczególnie te wysoko wyspecjalizowane. Wybiera kliniki oferujące najwyższą jakość opieki oraz indywidualne, partnerskie podejście do pacjentów.
Prywatny sektor zdrowia testuje nowe rozwiązania w diagnostyce i leczeniu. Publiczne placówki mogą korzystać z jego doświadczeń

Prywatne firmy z sektora ochrony zdrowia są pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w opiece nad pacjentem. Mobilne ultrasonografy, wideokonsultacje czy elektroniczna dokumentacja medyczna ułatwiają i przyspieszają postawienie diagnozy, a następnie leczenie. Medicover pracuje także nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji do diagnostyki. Z doświadczeń prywatnych placówek mogą czerpać publiczne placówki.
Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.