Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Jak  podają statystyki, średni czas od momentu wezwania pomocy do przybycia  służb ratunkowych na miejsce zdarzenia wynosi 8 minut na terenie miasta  oraz ok. 15 minut poza miastem. I choć jest to bardzo szybki czas  reakcji, jak podkreślają sami ratownicy, w tym okresie przeżycie  poszkodowanego zależy wielokrotnie od świadków zdarzenia i udzielenia  pierwszej pomocy jeszcze przed dotarciem karetki na miejsce. Niestety  wciąż wielu z nas nie umie tej pomocy udzielić, stąd tak ważna jest  nieustanna edukacja. Doskonale wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w  Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, którzy od kilku lat szkolą  pracowników z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Podczas  jubileuszowych – 10 już zawodów, uczestnicy  dowiedzieli się jak ważne  jest platynowe 10 minut dla życia.
Statystyki wskazują, iż o połowę więcej osób wymagających natychmiastowej pomocy można byłoby uratować, gdyby świadkowie zdarzeń nie czekali na przyjazd karetki, tylko udzielili pierwszej pomocy. Wielokrotnie może zadecydować to o szansach na przeżycie poszkodowanych. Podejmując nawet najprostsze czynności ratunkowe, zwiększamy szanse na przeżycie poszkodowanego.

Niestety, aktywność Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy nie wypada najlepiej. Na tle innych państw europejskich jesteśmy daleko w tyle. Dla przykładu w Europie, ok. 40 proc. osób z zatrzymaną akcją serca wraca w pełni do zdrowia, wszystko za sprawą pierwszej pomocy, udzielonej na miejscu zdarzenia, w Polsce odsetek ten wynosi jedynie 4 proc.

Ireneusz Urbanke, Kierownik Pogotowia i Hot Line Medicover

Polacy chcą się szkolić.

Jak przekonują eksperci mimo, iż statystyki udzielania pierwszej pomocy wciąż nie są w Polsce zadowalające, z roku na rok stopniowo rośnie świadomość nt. niesienia pierwszej pomocy. Wzrasta też liczba uczestników profesjonalnych szkoleń i kursów. Jak podkreślają organizatorzy Mistrzostw „Bezpieczna Firma”, zapotrzebowanie na takie usługi coraz częściej widzą duże korporacje.

Firmy coraz chętniej chcą szkolić swoich pracowników z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Corocznie w zawodach ratownictwa medycznego „Bezpieczna Firma” biorą udział liczni przedstawiciele firm. Przez ostatnie lata udało nam się przeszkolić już ponad 1 500 osób – dodaje. Jak podkreślą nasi partnerzy, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej, poza benefitem dla pracowników, to także ważny element polityki społecznej odpowiedzialności biznesu oraz budowania pozytywnego wizerunku firmy.

Artur Białkowski, Wiceprezes Zarządu Medicover Polska.

Realizowany od 2006 r przez Akademię Ratownictwa Medicover projekt „Bezpieczna Firma” jest elementem działań edukacyjnych, mających na celu propagowanie profilaktyki i edukacji zdrowotnej oraz inicjatyw zwiększających bezpieczeństwo życia i zdrowia wśrod pracowników, klientów oraz społeczności lokalnych. Niezwykle ważne w szkoleniu są ćwiczenia i praktyka, które pozwalają uczestnikom odnaleźć się w realnych sytuacjach zagrożenia życia, i pod presją czasu oraz stresu sprawdzić swoje umiejętności.

Przygotowując zadania, staramy się odwzorować realne sytuacje, z którymi każdy z nas może się spotkać w codziennym życiu czy pracy. Udzielenie pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach komunikacyjnych, zatrzymanie akcji serca,  opatrzenie ran, otwartych złamań, amputacji, czy niesienie pomocy poszkodowanym w wypadkach masowych – to tylko kilka z wielu zadań, z którymi zmagali się zawodnicy. To co dodaje realizmu i naturalności naszym zadaniom to charakteryzacja ofiar wypadków, czy profesjonalny sprzęt, z którym pracują uczestnicy. Całość ma na celu przeniesienie uczestników w maksymalnie realistyczne warunki.

Ireneusz Urbanke, Kierownik Pogotowia i Hot Line Medicover.

Mając na uwadze to jak ważny jest czas dla ratowania ludzkiego życia i zdrowia, organizatorzy zdecydowali, iż w tym roku szczególną uwagę uczestników mistrzostw skupią na szybkim
i efektywnym niesieniu pomocy. Dlatego osią zadań przygotowanych dla uczestników, było platynowe 10 minut dla życia, które miało odzwierciedlenie we wszystkich zadaniach. W zadaniach drużyny miały każdorazowo 10 min na akcję ratunkową.

ACH_2471_01.JPG

ACH_2804_01.JPG

ACH_2690_01.JPG

ACH_2549_01.JPG

ACH_2630_01.JPG

ACH_2322_01.JPG

USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.