Platynowe 10 minut dla życia

Jubileuszowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”.

Jak  podają statystyki, średni czas od momentu wezwania pomocy do przybycia  służb ratunkowych na miejsce zdarzenia wynosi 8 minut na terenie miasta  oraz ok. 15 minut poza miastem. I choć jest to bardzo szybki czas  reakcji, jak podkreślają sami ratownicy, w tym okresie przeżycie  poszkodowanego zależy wielokrotnie od świadków zdarzenia i udzielenia  pierwszej pomocy jeszcze przed dotarciem karetki na miejsce. Niestety  wciąż wielu z nas nie umie tej pomocy udzielić, stąd tak ważna jest  nieustanna edukacja. Doskonale wiedzą o tym organizatorzy Mistrzostw w  Ratownictwie Medycznym „Bezpieczna Firma”, którzy od kilku lat szkolą  pracowników z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Podczas  jubileuszowych – 10 już zawodów, uczestnicy  dowiedzieli się jak ważne  jest platynowe 10 minut dla życia.
Statystyki wskazują, iż o połowę więcej osób wymagających natychmiastowej pomocy można byłoby uratować, gdyby świadkowie zdarzeń nie czekali na przyjazd karetki, tylko udzielili pierwszej pomocy. Wielokrotnie może zadecydować to o szansach na przeżycie poszkodowanych. Podejmując nawet najprostsze czynności ratunkowe, zwiększamy szanse na przeżycie poszkodowanego.

Niestety, aktywność Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy nie wypada najlepiej. Na tle innych państw europejskich jesteśmy daleko w tyle. Dla przykładu w Europie, ok. 40 proc. osób z zatrzymaną akcją serca wraca w pełni do zdrowia, wszystko za sprawą pierwszej pomocy, udzielonej na miejscu zdarzenia, w Polsce odsetek ten wynosi jedynie 4 proc.

Ireneusz Urbanke, Kierownik Pogotowia i Hot Line Medicover

Polacy chcą się szkolić.

Jak przekonują eksperci mimo, iż statystyki udzielania pierwszej pomocy wciąż nie są w Polsce zadowalające, z roku na rok stopniowo rośnie świadomość nt. niesienia pierwszej pomocy. Wzrasta też liczba uczestników profesjonalnych szkoleń i kursów. Jak podkreślają organizatorzy Mistrzostw „Bezpieczna Firma”, zapotrzebowanie na takie usługi coraz częściej widzą duże korporacje.

Firmy coraz chętniej chcą szkolić swoich pracowników z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Corocznie w zawodach ratownictwa medycznego „Bezpieczna Firma” biorą udział liczni przedstawiciele firm. Przez ostatnie lata udało nam się przeszkolić już ponad 1 500 osób – dodaje. Jak podkreślą nasi partnerzy, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej, poza benefitem dla pracowników, to także ważny element polityki społecznej odpowiedzialności biznesu oraz budowania pozytywnego wizerunku firmy.

Artur Białkowski, Wiceprezes Zarządu Medicover Polska.

Realizowany od 2006 r przez Akademię Ratownictwa Medicover projekt „Bezpieczna Firma” jest elementem działań edukacyjnych, mających na celu propagowanie profilaktyki i edukacji zdrowotnej oraz inicjatyw zwiększających bezpieczeństwo życia i zdrowia wśrod pracowników, klientów oraz społeczności lokalnych. Niezwykle ważne w szkoleniu są ćwiczenia i praktyka, które pozwalają uczestnikom odnaleźć się w realnych sytuacjach zagrożenia życia, i pod presją czasu oraz stresu sprawdzić swoje umiejętności.

Przygotowując zadania, staramy się odwzorować realne sytuacje, z którymi każdy z nas może się spotkać w codziennym życiu czy pracy. Udzielenie pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach komunikacyjnych, zatrzymanie akcji serca,  opatrzenie ran, otwartych złamań, amputacji, czy niesienie pomocy poszkodowanym w wypadkach masowych – to tylko kilka z wielu zadań, z którymi zmagali się zawodnicy. To co dodaje realizmu i naturalności naszym zadaniom to charakteryzacja ofiar wypadków, czy profesjonalny sprzęt, z którym pracują uczestnicy. Całość ma na celu przeniesienie uczestników w maksymalnie realistyczne warunki.

Ireneusz Urbanke, Kierownik Pogotowia i Hot Line Medicover.

Mając na uwadze to jak ważny jest czas dla ratowania ludzkiego życia i zdrowia, organizatorzy zdecydowali, iż w tym roku szczególną uwagę uczestników mistrzostw skupią na szybkim
i efektywnym niesieniu pomocy. Dlatego osią zadań przygotowanych dla uczestników, było platynowe 10 minut dla życia, które miało odzwierciedlenie we wszystkich zadaniach. W zadaniach drużyny miały każdorazowo 10 min na akcję ratunkową.

ACH_2471_01.JPG

ACH_2804_01.JPG

ACH_2690_01.JPG

ACH_2549_01.JPG

ACH_2630_01.JPG

ACH_2322_01.JPG

Trwa sezon infekcyjny.

Sezon infekcji standardowo rozwija się w październiku i trwa aż do kwietnia. Zwykle jeden raz w trakcie sezonu występuje szczyt zachorowań – wtedy, gdy atakuje wirus grypy. Trwa on 6-8 tygodni. W tym czasie zapotrzebowanie na wizyty w opiece podstawowej rośnie nawet do 20 proc. W ubiegłym roku w tym okresie w Medicover Polska po poradę z powodu przeziębienia lub grypy zgłosił się co piąty pacjent. Szczyt sezonu infekcyjnego jest jeszcze przed nami, dlatego warto się do niego właściwie przygotować.
USG 4D – nowoczesna metoda obrazowania płodu

Wśród obowiązkowych badań, które przechodzą w Polsce ciężarne kobiety, znajduje się USG 2D, czyli nieinwazyjne badanie obrazowe z użyciem fal ultradźwiękowych. Pozwala ono wykryć ewentualne nieprawidłowości w rozwoju płodu na poszczególnych etapach trwania ciąży. Jeszcze większe możliwości diagnostyczne daje nowa metoda USG 4D, która pozwala na przestrzenne obrazowanie dziecka w czasie rzeczywistym.
Przegląd skóry po wakacjach

Czerniak to jeden z najgroźniejszych  nowotworów  skóry, który w wielu przypadkach daje wczesne przerzuty. Obecnie stanowi on najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworu skóry. Czerniak jest widoczny na skórze bardzo szybko, już na wczesnych etapach rozwoju, dlatego też samokontrola znamion barwnikowych jest zalecana przez lekarzy raz w miesiącu. Szczególną uwagę powinny zwracać znamiona o nieregularnym kształcie, nierównych brzegach, wielokolorowe, zmieniające się w krótkim czasie oraz większe niż 5 mm. W przypadku zmian podejrzanych warto skonsultować się z lekarzem, który wykona właściwe badania diagnostyczne – dermoskopię i wideodermoskopię.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.