Rosną oczekiwania pacjentów wobec marek medycznych.

Pacjenci, wybierając prywatną placówkę medyczną,  poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi szukają coraz częściej  czegoś więcej. Liczy się dla nich zaufanie do lekarza, komfort gabinetu,  poczucie bezpieczeństwa oraz siła marki. Dlatego w świecie medycyny  budowanie spójnej marki jest równie ważne, jak w innych branżach.  Rosnąca dynamicznie konkurencja wymusza na firmach medycznych inwestycje  w budowanie silnego brandu na każdym poziomie, począwszy od spójnego  wystroju, skończywszy na wysokiej jakości wyposażeniu centrów  medycznych.

Elementem budowania lojalności klientów pacjentów jest stworzenie  budzącej zaufanie, silnej i spójnej marki, która spełnia obietnice  Chodzi o to, by dostarczana usługa była zawsze takiej samej jakości –  niezależnie od terminu wizyty czy placówki, którą odwiedza pacjent.  Zaufanie i przywiązanie klientów budują nawet drobne rzeczy, takie jak  właściwe oznakowania w gabinecie, gorąca kawa, bliskość parkingu czy  profesjonalna wizytówka.

Na silną markę medyczną składa się wiele czynników, nie zawsze  oczywistych. Są to wszystkie doświadczenia po stronie pacjenta.  Komunikacja marki i jej tożsamość muszą być spójne we wszystkich  punktach: call center, strona internetowa, wizytówki, fartuch lekarza,  gabinet i cała infrastruktura, która do tego gabinetu prowadzi – poprzez  garaż, parking i rejestrację.

Dorota Haller, dyrektor ds. marketingu i komunikacji Medicover Polska

Pacjenci szukają lekarzy, którym ufają i z którymi czują się  bezpiecznie. Jednak na dziś to już nie wystarcza. Pacjenci chcą również  czuć się komfortowo w miejscu, gdzie dostarczane są usługi. Zwracają  uwagę na to, w jaki sposób lekarz się z nimi komunikuje, i na otoczenie,  w którym się znajdują.

Wioletta Januszczyk, dyrektor zarządzająca Medicover Stomatologia

Poza profesjonalizmem lekarza i jakością usługi placówka musi zaoferować  pacjentowi coś więcej, żeby zdobyć jego lojalność. Coraz istotniejsze  czynniki to zaufanie do lekarza, komfort i poczucie bezpieczeństwa,  ponieważ dla wielu osób przykładowa wizyta u dentysty kojarzy się  z bólem i stresem.

Branża medyczna nie kojarzy się bezpośrednio z przyjemnością, tak  jak np. kawiarnia czy kino. Na tym m.in. polega wyzwanie dla marketera,  aby stworzyć środowisko, w którym pacjent będzie się czuł komfortowo  i nie będzie odczuwał dyskomfortu, który czasami może się kojarzyć np.  z wizytą w gabinecie stomatologicznym.

Dorota Haller, dyrektor ds. marketingu i komunikacji Medicover Polska

Stomatologia jest bardzo dobrym przykładem na to, jak ważne dla sukcesu  w biznesie medycznym jest budowanie silnej marki. Jest to bowiem jedyna  dziedzina medycyny, w której Polacy bazują na prywatnych usługach.  Ubiegłoroczne badania CBOS („Korzystanie ze świadczeń i ubezpieczeń  zdrowotnych”) wskazują, że odsetek pacjentów korzystających z prywatnych  usług dentysty znacząco przewyższa odsetek tych, którzy leczą się  w ramach kontraktów z NFZ (69 proc. vs 47 proc.).

Rynek usług stomatologicznych jest bardzo konkurencyjny. Pacjenci  mają do wyboru ponad 6 tys. gabinetów stomatologicznych o bardzo różnym  standardzie leczenia i obsługi. Część oferuje usługi z zakresu NFZ,  natomiast większość pacjentów korzysta z usług odpłatnie. Biorąc pod  uwagę statystyki, połowa wszystkich wydatków na leczenie prywatne  dociera właśnie na rynek usług stomatologicznych.

Wioletta Januszczyk, dyrektor zarządzająca Medicover Stomatologia

Polacy z usług stomatologicznych korzystają coraz częściej, chociaż pod  względem częstotliwości wizyt wciąż plasują się w europejskim ogonie.  Statystycznie z usług stomatologów korzystają raz na 15 miesięcy,  podczas gdy średnia dla UE wynosi 3–4 miesiące. Stopniowo rośnie jednak  świadomość zdrowotna. Wpływa na to rosnąca liczba przypadków paradontozy  (dotyka ok. 90 proc. Polaków) wywołanej złą dietą i niewłaściwą higieną  jamy ustnej, oraz bruksizmu, czyli ścierania zębów powodowanego  stresem.

Pacjentów stomatologicznych możemy podzielić na dwie podstawowe  grupy. Pierwsza to pacjenci świadomi, którzy regularnie korzystają  z usług stomatologicznych i chcą uczestniczyć w planie leczenia. Druga  grupa to pacjenci nieświadomi, którzy nie odwiedzają dentysty regularnie  albo unikają dentysty ze względu na ból towarzyszący wizycie, który  rodzi się de facto w ich głowie. Odwiedzają dentystę najczęściej wtedy,  gdy boli

Wioletta Januszczyk, dyrektor zarządzająca Medicover Stomatologia

Na podstawie szeregu badań i ankiet przeprowadzonych wśród pacjentów  Medicover przeprowadził niedawno zmianę wystroju wnętrz swoich  placówek. Zmiany zostały zaprojektowane tak, żeby dostosować się do oczekiwań klientów i do strategii marki.

Zapytaliśmy pacjentów o to, jakie są ich oczekiwania. Następnie  bardzo dokładnie przeanalizowaliśmy odpowiedzi. Chodziło o to, żeby  konsumenci, klienci i pacjenci widzieli siłę Medicover i nasze  holistyczne podejście do opieki zdrowotnej. Interior design jest  szczególnie ważny dla marek, które – tak jak my – mają fizyczne placówki

Dorota Haller, dyrektor ds. marketingu i komunikacji Medicover Polska

Nowe podejście marki zakłada m.in. wprowadzenie zakresu oferty na  witrynach, jasne oznaczenie wejść do poszczególnych linii biznesowych  (Apteka Medicover, Medicover Stomatologia, Medicover Optyk, Centrum  Medicover), a także wprowadzenie nowej ikony marki – motywu drzewa.  Zgodnie z tymi trendami będą modernizowane istniejące placówki, a także  budowane nowe, m.in. dwa centra na warszawskiej Pradze, których otwarcia  zaplanowano na październik tego roku i I kwartał 2018 roku.

Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.