Medicover uruchamia nowy serwis internetowy

Nowa strona internetowa www.medicover.pl to nowoczesny serwis, w którym użytkownicy znajdą rzetelne i wyczerpujące materiały o tematyce zdrowotnej oraz interaktywne narzędzia – takie jak wywiad medyczny online i kalkulator BMI. Medicover zdecydował się również na wdrożenie systemu opinii o lekarzach, który ułatwi pacjentom wybór właściwego specjalisty. Serwis został uruchomiony 14.02.2018 r.

Nowy serwis medicover.pl to jedna z usług z obszaru e-zdrowia, które firma tworzy i rozwija od ponad dziesięciu lat. Strona powstała w odpowiedzi na potrzeby pacjentów, którzy coraz częściej i chętniej poszukują informacji na temat zdrowia w internecie. Według badania Gemius/PBI „Internetowe serwisy o zdrowiu”– internauci generują miesięcznie niemal 130 mln odsłon na stronach związanych ze zdrowiem.

Informacje na temat zdrowia, które możemy znaleźć w sieci, nie zawsze są godne zaufania, często są niekompletne, mylące dla pacjenta, a przede wszystkim nie podlegają weryfikacji ekspertów.
W naszym portalu pacjenci mogą znaleźć wiarygodne artykuły na temat zdrowia oraz odpowiedzi na nurtujące pytania. Bazę wiedzy na bieżąco tworzą eksperci z zakresu medycyny, a każdy artykuł jest weryfikowany pod względem zgodności z aktualną wiedzą.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

W nowym serwisie czytelnicy mają dostęp do ponad 600 publikacji, podzielonych na dwa moduły – encyklopedię zdrowia i leksykon leków. W encyklopedii znalazły się szczegółowe, fachowe opisy najczęstszych chorób i dolegliwości, zawierające przyczyny, diagnostykę, objawy, leczenie, rokowania, możliwie powikłania i zalecane postępowanie. Wszystko to w przystępnej formie z wykorzystaniem materiałów wideo i infografik. W leksykonie pacjenci znajdą opisy leków dostępnych na polskim rynku, wraz z ich dawkowaniem i zastosowaniem.

Na stronie udostępniamy użytkownikom również narzędzia interaktywne – wywiad medyczny online, kalkulator BMI, kalkulator dni płodnych, kalendarz ciążowy i kalkulator grupy krwi dziecka.
To rozwiązania, które często pozwalają na wstępną ocenę problemu zdrowotnego i pomagają w uzyskaniu skutecznej pomocy, na przykład kierując pacjenta do właściwego specjalisty. Ciekawą funkcjonalnością są dzienniczki pomiaru glukozy i pomiaru ciśnienia krwi, zapamiętujące kolejne zapisy, które można wydrukować i zabrać na wizytę do lekarza.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

Na stronie znalazła się nowoczesna wyszukiwarka lekarzy, która w szybki i intuicyjny sposób pozwoli pacjentom na znalezienie lekarzy Medicover na terenie całej Polski oraz ułatwi umówienie się na wizytę. Obok podstawowych informacji o lekarzu (imię i nazwisko, zdjęcie, miejsce pracy, specjalizacja, doświadczenie, języki, wykształcenie, certyfikaty, publikacje) wprowadzone zostało oznakowanie poprzez gwiazdki.

Gwiazdki stanowią system opinii, publikowanych na podstawie ankiet dostarczonych przez pacjentów. To ogólnoświatowy trend, a tego typu rozwiązania widoczne są na stronach największych i najbardziej prestiżowych firm oferujących prywatną opiekę medyczną. Aby zapewnić wiarygodność, pod uwagę bierzemy oceny z ostatnich 12 miesięcy i wyłącznie od pacjentów, którzy rzeczywiście odbyli wizytę u danego specjalisty.

Rafał Janas, Senior Project Manager w Medicover Polska, odpowiedzialny za projekt wdrożenia strony

Strona jest w pełni responsywna. Zadbano o nowoczesną grafikę i przejrzysty układ treści. Serwis dostępny jest pod adresem www.medicover.pl.

Z usług prywatnych stomatologów korzysta większość Polaków. Gabinety łączą się w większe sieci.

Polski rynek stomatologiczny zdominowany jest przez usługi prywatne. Z gabinetów prywatnych korzysta zdecydowana większość pacjentów. To dlatego na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, a te istniejące łączą się w większe sieci. Taką strategię obrała też firma Medicover, która konsoliduje prywatne gabinety, szczególnie te wysoko wyspecjalizowane. Wybiera kliniki oferujące najwyższą jakość opieki oraz indywidualne, partnerskie podejście do pacjentów.
Prywatny sektor zdrowia testuje nowe rozwiązania w diagnostyce i leczeniu. Publiczne placówki mogą korzystać z jego doświadczeń

Prywatne firmy z sektora ochrony zdrowia są pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w opiece nad pacjentem. Mobilne ultrasonografy, wideokonsultacje czy elektroniczna dokumentacja medyczna ułatwiają i przyspieszają postawienie diagnozy, a następnie leczenie. Medicover pracuje także nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji do diagnostyki. Z doświadczeń prywatnych placówek mogą czerpać publiczne placówki.
Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.