Medicover uruchamia nowy serwis internetowy

Nowa strona internetowa www.medicover.pl to nowoczesny serwis, w którym użytkownicy znajdą rzetelne i wyczerpujące materiały o tematyce zdrowotnej oraz interaktywne narzędzia – takie jak wywiad medyczny online i kalkulator BMI. Medicover zdecydował się również na wdrożenie systemu opinii o lekarzach, który ułatwi pacjentom wybór właściwego specjalisty. Serwis został uruchomiony 14.02.2018 r.

Nowy serwis medicover.pl to jedna z usług z obszaru e-zdrowia, które firma tworzy i rozwija od ponad dziesięciu lat. Strona powstała w odpowiedzi na potrzeby pacjentów, którzy coraz częściej i chętniej poszukują informacji na temat zdrowia w internecie. Według badania Gemius/PBI „Internetowe serwisy o zdrowiu”– internauci generują miesięcznie niemal 130 mln odsłon na stronach związanych ze zdrowiem.

Informacje na temat zdrowia, które możemy znaleźć w sieci, nie zawsze są godne zaufania, często są niekompletne, mylące dla pacjenta, a przede wszystkim nie podlegają weryfikacji ekspertów.
W naszym portalu pacjenci mogą znaleźć wiarygodne artykuły na temat zdrowia oraz odpowiedzi na nurtujące pytania. Bazę wiedzy na bieżąco tworzą eksperci z zakresu medycyny, a każdy artykuł jest weryfikowany pod względem zgodności z aktualną wiedzą.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

W nowym serwisie czytelnicy mają dostęp do ponad 600 publikacji, podzielonych na dwa moduły – encyklopedię zdrowia i leksykon leków. W encyklopedii znalazły się szczegółowe, fachowe opisy najczęstszych chorób i dolegliwości, zawierające przyczyny, diagnostykę, objawy, leczenie, rokowania, możliwie powikłania i zalecane postępowanie. Wszystko to w przystępnej formie z wykorzystaniem materiałów wideo i infografik. W leksykonie pacjenci znajdą opisy leków dostępnych na polskim rynku, wraz z ich dawkowaniem i zastosowaniem.

Na stronie udostępniamy użytkownikom również narzędzia interaktywne – wywiad medyczny online, kalkulator BMI, kalkulator dni płodnych, kalendarz ciążowy i kalkulator grupy krwi dziecka.
To rozwiązania, które często pozwalają na wstępną ocenę problemu zdrowotnego i pomagają w uzyskaniu skutecznej pomocy, na przykład kierując pacjenta do właściwego specjalisty. Ciekawą funkcjonalnością są dzienniczki pomiaru glukozy i pomiaru ciśnienia krwi, zapamiętujące kolejne zapisy, które można wydrukować i zabrać na wizytę do lekarza.

dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska

Na stronie znalazła się nowoczesna wyszukiwarka lekarzy, która w szybki i intuicyjny sposób pozwoli pacjentom na znalezienie lekarzy Medicover na terenie całej Polski oraz ułatwi umówienie się na wizytę. Obok podstawowych informacji o lekarzu (imię i nazwisko, zdjęcie, miejsce pracy, specjalizacja, doświadczenie, języki, wykształcenie, certyfikaty, publikacje) wprowadzone zostało oznakowanie poprzez gwiazdki.

Gwiazdki stanowią system opinii, publikowanych na podstawie ankiet dostarczonych przez pacjentów. To ogólnoświatowy trend, a tego typu rozwiązania widoczne są na stronach największych i najbardziej prestiżowych firm oferujących prywatną opiekę medyczną. Aby zapewnić wiarygodność, pod uwagę bierzemy oceny z ostatnich 12 miesięcy i wyłącznie od pacjentów, którzy rzeczywiście odbyli wizytę u danego specjalisty.

Rafał Janas, Senior Project Manager w Medicover Polska, odpowiedzialny za projekt wdrożenia strony

Strona jest w pełni responsywna. Zadbano o nowoczesną grafikę i przejrzysty układ treści. Serwis dostępny jest pod adresem www.medicover.pl.

Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.