Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.

Jak wynika z danych PMR, w 2016 roku wartość rynku stomatologicznego w Polsce sięgnęła ok. 10 mld zł. Według prognoz do 2020 roku rodzimy rynek będzie się rozwijał w tempie 7 proc. rocznie, osiągając wartość 12,6 mld zł.

Rozwój usług stomatologicznych stanowi ważny element strategii biznesowej Medicover Polska. Obecnie firma posiada 83 gabinety dentystyczne zlokalizowane w dużych miastach na terenie całego kraju, a liczba ta systematycznie rośnie.

Systematycznie rosną przychody Medicover w ramach sektora stomatologicznego. Na przestrzeni ostatnich czterech lat odnotowaliśmy czterokrotny wzrost w segmencie usług fee for service (płatność za pojedynczą usługę). Nowe centra we Wrocławiu i w Szczecinie to krok, który pozwoli na zwiększenie dostępności do naszych usług. W tym roku planujemy otwarcie placówek w kolejnych czterech lokalizacjach. Łącznie udostępnimy pacjentom 27 nowych gabinetów.

Wioletta Januszczyk, Dyrektor zarządzająca Medicover Stomatologia i Medicover Optyk

Medicover Stomatologia stawia przede wszystkim na kompleksowość świadczeń i holistyczne spojrzenie na leczenie i potrzeby pacjentów.

W naszych placówkach wdrożyliśmy system stomatologa prowadzącego, który koordynuje proces leczenia. Chcemy, by pacjent był w tym procesie partnerem, dlatego rozpoczynamy od stworzenia indywidualnego planu leczenia, uwzględniającego oczekiwania pacjenta – również te dotyczące efektów wizualnych, które pacjent chciałby osiągnąć.

Centra stomatologiczne w Szczecinie i we Wrocławiu udostępniają szeroki zakres świadczeń od higienizacji jamy ustnej, aż po skomplikowane zabiegi realizowane w pełnej narkozie. Pacjenci mogą skorzystać z usług w zakresie m.in. implantologii, endodoncji, protetyki, chirurgii stomatologicznej i stomatologii zachowawczej.

W odpowiedzi na potrzeby pacjentów przygotowaliśmy również specjalne gabinety dla dzieci. W przypadku małych pacjentów leczenie prowadzi pedodonta, czyli stomatolog, który posiada dodatkowe przygotowanie do pracy z najmłodszymi

Nowe centrum we Wrocławiu zostało otwarte w galerii handlowej Tarasy Grabiszyńskie (ul. Grabiszyńska 240), natomiast placówka w Szczecinie znajduje się przy ul. Malczewskiego 26.

Medicover Stomatologia (1).jpg

Medicover Stomatologia (3).jpg

Medicover Stomatologia (2).jpg

Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.
Wrocławski Royal Dent dołącza do sieci gabinetów Medicover Stomatologia

Z początkiem lipca Medicover Stomatologia przejęło kolejną klinikę stomatologiczną. Tym razem do sieci dołączyła wrocławska klinika Royal Dent specjalizująca się w najnowocześniejszych procedurach i technologiach z obszaru stomatologii implantologicznej i ortodoncji. Wśród nich – system incognito oraz system invisalign, czyli światowe rozwiązania w zakresie aparatów stałych, które zapewniają komfort i zwiększają skuteczność leczenia.
Medicover Polska i Patronite łączą siły

Medicover Polska podjął współpracę z Patronite – platformą internetową, którą łączy twórców z osobami, które wspierają ich działalność. W ramach wspólnych działań przygotowana została specjalna oferta opieki medycznej dla twórców, prowadzone będą również konkursy dla członków społeczności, w których nagrodami będą roczne pakiety medyczne.
Absencje chorobowe pracowników kosztują gospodarkę miliardy złotych

Polscy pracownicy oczekują od swoich pracodawców benefitów pozapłacowych. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest nadal pakiet opieki medycznej, który stał się już standardem w firmach. Na tego rodzaju inwestycję decyduje się coraz więcej przedsiębiorstw, widząc w tym szansę na zminimalizowanie kosztów związanych z absencjami chorobowymi pracowników. Tylko w 2017 roku polscy pracodawcy na zasiłki chorobowe za krótsze zwolnienia zapłacili ponad 6 mld zł, do tego dochodzą również koszty związane z organizowaniem zastępstw, niedotrzymaniem terminów czy wypłatą nadgodzin dla innych pracowników.