Medicover otwiera nowe centra stomatologiczne we Wrocławiu i w Szczecinie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe placówki w Szczecinie i we Wrocławiu. Zwiększenie liczby gabinetów dentystycznych to ważny krok w kierunku rozwoju usług stomatologicznych Medicover Polska. Tylko w tym roku do sieci dołączy 27 nowych gabinetów stomatologicznych.

Jak wynika z danych PMR, w 2016 roku wartość rynku stomatologicznego w Polsce sięgnęła ok. 10 mld zł. Według prognoz do 2020 roku rodzimy rynek będzie się rozwijał w tempie 7 proc. rocznie, osiągając wartość 12,6 mld zł.

Rozwój usług stomatologicznych stanowi ważny element strategii biznesowej Medicover Polska. Obecnie firma posiada 83 gabinety dentystyczne zlokalizowane w dużych miastach na terenie całego kraju, a liczba ta systematycznie rośnie.

Systematycznie rosną przychody Medicover w ramach sektora stomatologicznego. Na przestrzeni ostatnich czterech lat odnotowaliśmy czterokrotny wzrost w segmencie usług fee for service (płatność za pojedynczą usługę). Nowe centra we Wrocławiu i w Szczecinie to krok, który pozwoli na zwiększenie dostępności do naszych usług. W tym roku planujemy otwarcie placówek w kolejnych czterech lokalizacjach. Łącznie udostępnimy pacjentom 27 nowych gabinetów.

Wioletta Januszczyk, Dyrektor zarządzająca Medicover Stomatologia i Medicover Optyk

Medicover Stomatologia stawia przede wszystkim na kompleksowość świadczeń i holistyczne spojrzenie na leczenie i potrzeby pacjentów.

W naszych placówkach wdrożyliśmy system stomatologa prowadzącego, który koordynuje proces leczenia. Chcemy, by pacjent był w tym procesie partnerem, dlatego rozpoczynamy od stworzenia indywidualnego planu leczenia, uwzględniającego oczekiwania pacjenta – również te dotyczące efektów wizualnych, które pacjent chciałby osiągnąć.

Centra stomatologiczne w Szczecinie i we Wrocławiu udostępniają szeroki zakres świadczeń od higienizacji jamy ustnej, aż po skomplikowane zabiegi realizowane w pełnej narkozie. Pacjenci mogą skorzystać z usług w zakresie m.in. implantologii, endodoncji, protetyki, chirurgii stomatologicznej i stomatologii zachowawczej.

W odpowiedzi na potrzeby pacjentów przygotowaliśmy również specjalne gabinety dla dzieci. W przypadku małych pacjentów leczenie prowadzi pedodonta, czyli stomatolog, który posiada dodatkowe przygotowanie do pracy z najmłodszymi

Nowe centrum we Wrocławiu zostało otwarte w galerii handlowej Tarasy Grabiszyńskie (ul. Grabiszyńska 240), natomiast placówka w Szczecinie znajduje się przy ul. Malczewskiego 26.

Medicover Stomatologia (1).jpg

Medicover Stomatologia (3).jpg

Medicover Stomatologia (2).jpg

Z usług prywatnych stomatologów korzysta większość Polaków. Gabinety łączą się w większe sieci.

Polski rynek stomatologiczny zdominowany jest przez usługi prywatne. Z gabinetów prywatnych korzysta zdecydowana większość pacjentów. To dlatego na rynku pojawia się coraz więcej podmiotów, a te istniejące łączą się w większe sieci. Taką strategię obrała też firma Medicover, która konsoliduje prywatne gabinety, szczególnie te wysoko wyspecjalizowane. Wybiera kliniki oferujące najwyższą jakość opieki oraz indywidualne, partnerskie podejście do pacjentów.
Prywatny sektor zdrowia testuje nowe rozwiązania w diagnostyce i leczeniu. Publiczne placówki mogą korzystać z jego doświadczeń

Prywatne firmy z sektora ochrony zdrowia są pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań w opiece nad pacjentem. Mobilne ultrasonografy, wideokonsultacje czy elektroniczna dokumentacja medyczna ułatwiają i przyspieszają postawienie diagnozy, a następnie leczenie. Medicover pracuje także nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji do diagnostyki. Z doświadczeń prywatnych placówek mogą czerpać publiczne placówki.
Nowe centrum Medicover Stomatologia w Krakowie

Medicover Stomatologia rozszerza swoją sieć o nowe centrum w Krakowie. To druga placówka spółki w Małopolsce. W całym kraju Medicover posiada już ponad 100 gabinetów dentystycznych, a otwarcie kolejnych placówek planowane jest jeszcze w 2018 roku. To odpowiedź na niesłabnące zainteresowanie pacjentów prywatnymi usługami stomatologicznymi.
Szpital Medicover z akredytacją Ministra Zdrowia

Szpital Medicover już po raz trzeci otrzymał akredytację Ministra Zdrowia, potwierdzającą wysoką jakość leczenia i bezpieczeństwo pacjentów. Proces akredytacji polega na zewnętrznej ocenie pracy placówki, której dokonuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia – jednostka Ministerstwa Zdrowia. Akredytacja udzielana jest na trzy lata. Obecnie certyfikat akredytacyjny posiadają 203 placówki spośród 1,2 tys. szpitali w Polsce.