Piotr Soszyński w zarządzie Telemedycznej Grupy Roboczej
Piotr Soszyński w zarządzie Telemedycznej Grupy Roboczej

Dr n. med. Piotr Soszyński, Dyrektor ds. Systemów Medycznych Medicover Polska, został wybrany do zarządu fundacji Telemedyczna Grupa Robocza. Celem działania organizacji jest propagowanie i wspieranie rozwiązań z zakresu e-zdrowia i telemedycyny.

W czerwcu 2018 roku Telemedyczna Grupa Robocza zaprezentowała raport pt. „Jak skutecznie wykorzystać potencjał telemedycyny w polskim systemie ochrony zdrowia”, którego przedstawiciel Medicover Polska jest współautorem. Publikacja ocenia możliwości wdrożenia i wykorzystania narzędzi telemedycznych w polskim systemie ochrony zdrowia oraz definiuje kluczowe bariery rozwoju e-zdrowia.

Wykorzystanie potencjału telemedycyny należy mierzyć poziomem jej stosowania w publicznym systemie opieki zdrowotnej finansowanym przez płatnika publicznego. Nie należy przy tym zapominać, że ze środków publicznych mogą być finansowane także świadczenia telemedyczne udzielane przez podmioty prywatne. Szersze zaangażowanie świadczeniodawców prywatnych w publicznym systemie opieki zdrowotnej w formie świadczeniodawców lub podwy­konawców świadczeniodawców publicznych z pewnością wpłynęłoby korzystnie na systemowe upowszechnianie telemedycyny, co przełoży się pozytywnie na wzrost jakości publicznej służby zdrowia

– podkreślił dr n. med. Piotr Soszyński.

Telemedyczna Grupa Robocza działa od czerwca 2015 r. Jest organizacją branżową zrzeszającą świadczeniodawców, producentów wyrobów medycznych, dostawców usług IT oraz ekspertów prawno-medycznych działających wspólnie na rzecz rozwoju telemedycyny w Polsce. Medicover Polska jest partnerem strategicznych fundacji.
Medicover Polska o telemedycynie na FinTech & InsurTech Digital Congress

Jaka jest perspektywa rozwoju telemedycyny na najbliższe pięć lat? Czy w ochronie zdrowia można z powodzeniem wdrażać i wykorzystywać sztuczną inteligencję (AI), machine learing i rozszerzoną rzeczywistości? Czy i jak zmieni się w najbliższych latach model świadczeń usłu
Synektik zaopatrzy Medicover w system da Vinci®

Synektik podpisał z Medicover Sp. z o.o. umowę sprzedaży systemu robotycznego da Vinci®. Zgodnie z umową nowoczesny robot chirurgiczny trafi do wielospecjalistycznego Szpitala Medicover w Warszawie. Giełdowa spółka dostarczy system da Vinci® wraz z autoryzowanymi narzędz