200 tys. pobrań aplikacji mobilnej Medicover

200 tys. pobrań aplikacji mobilnej Medicover

Według danych Gemius/PBI [1] ponad 22 mln Polaków używa Internetu za pomocą telefonów i tabletów. Polacy są coraz bardziej mobilni – dostrzegają korzyści płynące z używania smartfonów również jako narzędzia wspierającego ich w codziennych aktywnościach. W odpowiedzi na te trendy i oczekiwania Medicover Polska uruchomił własną aplikację mobilną. W październiku odnotowano już ponad 200 tys. pobrań aplikacji.

Aplikacja mobilna Medicover daje możliwość m.in. wyszukania, umówienia i odwołania wizyty u wybranego lekarza w wybranym mieście, placówce, do wskazanego lekarza i w wybranym terminie, sprawdzenia wyników badań wraz z komentarzem lekarza, napisania do lekarza po odbytej wizycie, zamówienia recept na stale przyjmowane leki, czy sprawdzanie lokalizacji placówek.

Powstanie naszej aplikacji wiązało się z potrzebą zapewnienia możliwości korzystania z usług w sposób prosty, szybki i dogodny dla pacjentów. Rozwiązanie, które udostępniliśmy pacjentom to samoobsługowe narzędzie, pozwalające na realne zarządzanie swoim zdrowiem i zdrowiem swojej rodziny – w każdym czasie i z każdego miejsca na ziemi. To, że aplikację pobrano już ponad 200 tys. razy, to dla nas jasny sygnał, że dla pacjentów jest ona użyteczna i przyjazna

– mówi Sonia Kondratowicz, Dyrektor ds. Rozwoju Cyfrowego Biznesu w Medicover Polska.

Medicover stale monitoruje opinie i poziom zadowolenia użytkowników aplikacji. Dzięki sugestiom pacjentów wdrażane są kolejne funkcje i rozwiązania.

W ubiegłym roku umożliwiliśmy zapamiętywanie numeru karty pacjenta i logowanie do aplikacji za pomocą Touch ID. Ważną zmianą, którą wprowadziliśmy w ostatnich miesiącach jest przekładanie terminu wizyty za pomocą jednego przycisku, a także możliwość łączenia kont w profile rodzinne

– dodaje Sonia Kondratowicz.

Aplikacja dostępna jest na wszystkie systemy operacyjne – IOS, Adroid, Windows 10 i BlackBerry. W 2017 roku Medicover Polska za rozwiązania telemedyczne oraz aplikację mobilną został nagrodzony tytułem Lider Informatyki w konkursie organizowanym przez magazyn Computer World.
[1] Badanie Gemius/PBI, kwiecień 2018
Medicover Polska o telemedycynie na FinTech & InsurTech Digital Congress

Jaka jest perspektywa rozwoju telemedycyny na najbliższe pięć lat? Czy w ochronie zdrowia można z powodzeniem wdrażać i wykorzystywać sztuczną inteligencję (AI), machine learing i rozszerzoną rzeczywistości? Czy i jak zmieni się w najbliższych latach model świadczeń usłu
Synektik zaopatrzy Medicover w system da Vinci®