• Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów
  • Medicover jako pierwszy w Europie uruchamia pilotażowy projekt mający na celu identyfikację pacjentów zagrożonych rakiem jelita grubego
  • Czy ustawa o sieci szpitali może ograniczyć dostęp do opieki kardiologicznej mieszkańcom południa Warszawy i Mazowsza?
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów
Interdyscyplinarne leczenie otyłości pod kontrolą specjalistów

Z otyłością zmaga się  ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych[1] – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.

Medicover Polska testuje nowoczesne rozwiązanie ColonFlag, które pozwoli skutecznie identyfikować pacjentów zagrożonych zachorowaniem na raka jelita grubego. Narzędzie określa ryzyko zmian w jelicie dzięki dodatkowej analizie wyniku powszechnie wykonywanej morfologii krwi. Pilotażowy projekt realizowany jest w ramach współpracy z izraelską firmą Medial EarlySign – twórcą systemów uczących się w zakresie medycyny opartej na danych.

Sieć szpitali – według zapowiedzi resortu zdrowia – ma poprawić dostęp pacjentów do świadczeń ambulatoryjnych, szpitalnych i rehabilitacyjnych. Pojawiają się jednak głosy, że w wybranych regionach nowe przepisy mogą mieć odwrotny skutek. Na opublikowanej w czerwcu liście zabrakło Szpitala Medicover w warszawskim Wilanowie. To właśnie tam trafiają pacjenci z innych ośrodków na leczenie skomplikowanych przypadków wymagających interwencji kardiologów i kardiochirurgów, np. powikłań po zatorowości płucnej oraz zaburzeń rytmu serca. Szpital liczy na możliwość dalszej współpracy z NFZ w dotychczasowym zakresie.
Blisko co czwarty Polak ma zaburzenia czynności tarczycy

Z jednej strony osłabienie, nadmierna senność, łatwe marznięcie, przyrost masy ciała i apatyczność. Z drugiej strony bezsenność, uczucie gorąca, chudnięcie oraz nerwowość i drażliwość. Wszystkie te symptomy mogą oznaczać zaburzenia czynności tego samego gruczołu – tarczycy. Specjaliści oceniają, że problemy z tarczycą na całym świecie ma już ponad 300 milionów ludzi, jednak nawet połowa nich nie wie o swojej chorobie.
Zdrowe niemowlę – wyzwanie dzisiejszych czasów

W 2016 roku w Polsce odnotowano ponad 382 tysiące urodzeń[1]. Badania wskazują, iż 2/3 rodziców karmi swoje dzieci w niewłaściwy sposób oraz zbyt szybko rozszerza dietę maluchów[2]. Świadomość w zakresie odpowiedniego dbania o niemowlęta wciąż jest niewystarczająca, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób w późniejszych latach. Z tego względu tak istotna jest regularna opieka lekarska nad nowo narodzonym dzieckiem, dzięki której stan jego zdrowia i rozwój są na bieżąco oceniane. Stała opieka pediatryczna umożliwia również rodzicom pogłębianie wiedzy na temat najlepszych metod dbania o zdrowie dziecka.
Medicover uruchamia zespół Health Innovators. To kolejny krok w kierunku innowacji

Medicover uruchomił komórkę wyspecjalizowaną w rozwoju innowacji i współpracy ze startupami – Health Innovators by Medicover. To zespół, którego zadaniem jest implementacja innowacyjnych projektów medycznych. Firma chce wokół projektu wybudować społeczność innowatorów – złożoną ze startupów, pacjentów i pracowników, a dzięki temu – zwiększyć tempo wdrażania nowych rozwiązań.
Dr hab. n.med. Bożena Walewska-Zielecka nowym Dyrektorem ds. Medycznych oraz członkiem Zarządu Medicover

Od czerwca bieżącego roku dr hab. n. med. Bożena Walewska-Zielecka została powołana do Zarządu Medicover Sp. z o.o. oraz objęła stanowisko Dyrektora ds. Medycznych Medicover. Na stanowisku odpowiadać będzie m.in. za jakość medyczną, medycynę pracy, standardy profilaktyki oraz system zarządzania jakością i ryzykiem.
E-zdrowie, czyli jak zarządzać zdrowiem za pomocą telefonu?

Umawianie i odwoływanie konsultacji, synchronizowanie wizyt z kalendarzem w smartfonie. Zamawianie recept na stale przyjmowane leki. Podgląd wyników badań i skierowań. Łatwy kontakt z lekarzem prowadzącym i możliwość dopasowania właściwego rozwiązania do problemu medycznego. Te i wiele innych możliwości daje pacjentom Medicover aplikacja mobilna stworzona we współpracy z firmą technologiczną LookSoft.
Tylko w 15 proc. wypadków komunikacyjnych udzielana jest pierwsza pomoc

Jak wynika ze statystyk w 2016 roku doszło w Polsce do 33,6 tys. wypadków komunikacyjnych [1]. Podczas nich tylko w 15 przypadkach na 100 udzielana jest pierwsza pomoc. Świadczy to o niskiej świadomości Polaków w zakresie ratownictwa. W odpowiedzi na te potrzeby zwiększania świadomości Polaków na temat istoty udzielania pierwszej pomocy, Medicover już po raz 10. organizuje Mistrzostwa Ratownictwa Medycznego „Bezpieczna Firma”. Głównym celem akcji jest promowanie idei ratowania ludzkiego życia w każdych warunkach, również tych wykraczających poza miejsce pracy.
Implant prącia – nowoczesna metoda leczenia zaburzeń erekcji

Problemy związane z zaburzeniami erekcji mogą dotyczyć nawet czterech milionów Polaków. Przyczyną są m.in. schorzenia urologiczne, zaburzenia hormonalne oraz bardzo często – nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Dla pacjentów, u których inne metody nie dały zadowalających efektów, rozwiązaniem może okazać się wszczepienie implantu prącia.
Social Media
Press Kit

Medicover Polska - biuro prasowe

Medicover – 22 lata doświadczenia w zakresie opieki zdrowotnej

Medicover Polska jest częścią Medicover – wiodącej międzynarodowej spółki świadczącej usługi opieki zdrowotnej i usługi diagnostyczne działającej od 1995 r. (www.medicover.com). Firma obecna jest we wszystkich regionach Polski. Na koniec 2016 roku posiadała 31 centrów medycznych oraz 1800 placówek współpracujących i partnerskich. Do końca 2016 roku firma miała pod opieką 647 tys. pacjentów. Od 2009 roku firma posiada również własny wielospecjalistyczny Szpital Medicover na warszawskim Wilanowie.

Jako firma medyczna, Medicover w Polsce od ponad 20 lat zapewnia swoim pacjentom pełną opiekę medyczną, obejmującą usługi ambulatoryjne, diagnostykę laboratoryjną i obrazową, stomatologię aż po kompleksową opiekę szpitalną. Usługi dostępne w formie abonamentów i ubezpieczeń medycznych kierowane są zarówno do firm, jak i klientów indywidualnych.

Więcej informacji na stronie www.medicover.pl